TeknolojiPsu Nedir? Bilgisayarlarda Psu (Power Supply) Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Psu Nedir? Bilgisayarlarda Psu (Power Supply) Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

10.03.2021 - 03:29 | Son Güncellenme:

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte elektronik cihazların kullanımı da önemli bir hale gelmiştir. Bununla birlikte güç kaynakları da insanlar tarafından çok önemli bir hale gelmiştir. Güç kaynakları eskiden yazılım ile kontrol edilemezken günümüzde işletim sistemleri yardımı ile güç kaynaklarını kontrol etmek mümkündür. PSU nedir? Bilgisayarlarda PSU (Power Supply) güç kaynağı ne işe yarar?

Psu Nedir Bilgisayarlarda Psu (Power Supply) Güç Kaynağı Ne İşe Yarar


Güç kaynaklarının işletim sistemleri ile kontrol edilmesi dendiğinden akla ilk Power Supply gelir. Çünkü bu sistem bilgisayarlarda en fazla kullanılan güç sistemlerinden biridir. Çok fazla kullanılması sebebi ile de insanlar tarafından merak edilmektedir.

PSU Nedir?

PSU sistemi bilgisayarlarda iç yapıdaki sistem parçalarının çalıştırılarak gelen enerjinin eşit bir şekilde dağılmasını sağlayan bir iç donanım birimidir. PSU açılımı, Power Supply Unit teriminin kısaltılmış halidir. Bunun dışında PSU güç kaynağı sistemi ismi ile de anılmaktadır.

Bilgisayarda kullanılan güç kaynakları, +3V, +5V, +12V ve -12V, -5V gerilimlerinin tamamını aynı anda üretmektedir. Bunun yanında üretilen enerjiler bilgisayar parçalarına anında iletilmektedir. Güç üretimi esnasında elektrostatik yani pals dalgalanmaları da meydana gelmektedir. Bu dalgalanmalar gücün eşit bir şekilde dağılmasına olanak sağlamaktadır.

Bilgisayarlarda PSU (Power Supply) Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

PSU sistemi güç kaynağı ismi ile de bilinmektedir. Bu sistem elektronik cihazlar için oldukça önemli olan bir sistemdir. Bilgisayar içinde bulunan parçaların çalışarak enerjinin eşit bir şekilde dağılması için bu iç donanımın kullanılması gerekmektedir.

Güç kaynağının görevi, şebekeden bilgisayara gelmiş olan elektrik akımının düşmesini sağlayarak parçaların ihtiyacı kadar enerji almalarını sağlamaktadır. Sistemin esas amacı ise bilgisayarın ihtiyacı olan enerjinin en iyi şekilde sağlanmasıdır.

Bunun yanında enerji sağlanırken bilgisayarın aşırı ısınması ya da soğumasının da önüne geçilmektedir. Bunu sağlamak için de sistemde bir fan bulunur. Güç kaynakları çoğunlukla RAM ile işlemciye yakın noktalarda bulunmaktadır.

KEŞFETYENİ
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!
Garsonluktan Megastar’lığa: Onları böyle hayal etmediniz!

Cadde | 25.04.2025 - 07:55

Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...

Yazarlar