TeknolojiLG'nin çift ekranlı akıllı telefonu V20'yi inceledik

LG'nin çift ekranlı akıllı telefonu V20'yi inceledik

17.02.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

G5'in yarattığı hayal kırıklığının ardından kullanıcılara yeni bir telefon sunmak isteyen LG, tasarımıyla oldukça şık olan çift ekranlı V20 modelini satışa sundu. Peki G5'e oranla biraz daha ince ve büyük bir ekrana sahip V20, sahip olduğu özelliklerle kitleleri kendine hayran bırakabildi mi? İşte bunun  cevabını öğrenebilmek için LG'yle biraz zaman geçirip kararımı verdim.

LGnin çift ekranlı akıllı telefonu V20yi inceledik

TASARIM

Haberin Devamı

Uzaktan bakıldığında, LG V20, Android destekli amiral gemilerinden çok da farklı görünmüyor. Ancak, bildiğiniz gibi, bir ürünü diğerlerinde ayıran şey çalışılan ayrıntılarda kalıyor.

LG V20, 159,7 x 78,1 x 7,6mm boyutlarında ve yaklaşık 174 gram ağırlığında. Yani LG V10'dan daha ince ve daha hafif. Hatta G5'ten de 0.1 mm daha ince (G5, 7.7 mm).

LG V20'de yüksek dayanıklılık ve iyi korozyon direnci nedeniyle uçak endüstrisinde popüler olan AL-6013 alüminyum kullanıyor. Askeri sınıf bir yapıya sahip olan V20'de pürüzsüz bir görünüm ve his üretmek adına çıkarılabilir arka panel alüminyumdan oluşuyor. Telefonun yan kısmındaki düğmeye basarak bu kapağı çıkartabilirsiniz. Aslında bu mekanizma koparılarak çekip çıkartılan kapaklardan oldukça iyi. Telefonun üst ve alt kısımları ise darbelere karşı korunaklı olması için silikon polikarbonattan yapılmış. Ancak telefonun herhangi bir IP sertifikası yok. Yani suya veya toza karşı ekstra dirençli değil.

Haberin Devamı

V20'nin arka kısmında parmak izi sensörü ve güç düğmesine birleştirilmiş bir şekilde yer alıyor. İlk başlarda alışmak biraz zaman alabilir ama sensör/düğme dokunmaya oldukça duyarlı. Cihaz büyük ve ince olmasına rağmen de oldukça rahat tutuluyor. Alt kısımda USB-C şarj yuvasıve 3.5 mm'lik jak girişi, sağ tarafında ise ses butonları yer alıyor.

EKRAN

LG V20'de 2560x1440 piksel çözünürlükte 5.7 inç bir IPS LCD ekran yer alıyor. 513 ppi değere sahip bu ekrada küçük detayları dahi net bir şekilde görebiliyorsunuz. Renk, parlaklık veya doygunluk ise gayet iyi. Büyük bir ekrana sahip olması ise telefonla fotoğraf çekerken veya video izlerken oldukça işe yarıyor. İnce bir kasada büyük ekrana sahip olması ise tek elle kullanmayı zorlaştırıyor. Telefonu parlak güneş ışığı altında da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

LG V20'de ana ekranın dışında ikinci bir ekran daha bulunuyor. Ana ekranın hemen üstünde, 160x1040 piksel çözünürlükte 2.1 inçlik ikinci bir ekran var.

V10’dakine benzer şekilde işleyen ama ondan daha ileride olan bu ekranda saat ve tarih daha fazlası yer alıyor. Burada neyi görmek istediğinize siz karar veriyorsunuz. İstediğiniz beş adet kısayol ile burayı özelleştirebilirsiniz. Bluetooth, el feneri ve Wi-Fi gibi işlevlere hızlı erişim için kısayollar da var. Bildirimler için de gerçekten yararlı olan bu ekranda imzanızın olduğu yani isminizi yazdığı bir alan da bulunuyor. Diğer yandan kamera uygulaması açık olduğunda kamera kontrollerini de buradan gerçekleştirebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Açıkçası ikinci ekrandan favori uygulamalarımı pek açmadım. Bu ekran üzerinden en çok kullandıklarım Spotify uygulamasına komut vermek ve el fenerini hızlıca açmak oludu. Bunların dışında pek kullanmadım. Ancak ikinci ekranda adınızın yazması (Buraya çok da uzun olmamak kaydıyla istediğinizi yazabiliyorsunuz) veya ana ekran kapalıyken saat, tarih veya bildirim gösterimi yapması oldukça hoş duruyor.

SES

LG V20’de dört adet dijital-analog dönüştürücü yer alıyor. Telefonun yanında hediye edilen Bang & Olufsen kulak içi kulaklıkları telefon taktığınızda Hi-Fi Quad DAC ayarı etkinleştiriliyor.

Haberin Devamı

Bu sayede dinlediğiniz müziğin sesinizi daha iyi hale geliyor. Herhangi bir fark olup olmadığını anlamak için telefon sahipleri ayarı açıp kapatabilir. Hi-Fi Quad DAC açıldığında ses şiddeti biraz daha artıyor, alçak frekanslar güçlendirilip ses daha dolgun bir hale geliyor. Bu arada ikinci ekran ekran, müzik dinlerken oldukça kullanışlı bir hale geliyor. Ana ekran kapalı olsa bile oynatma, durdurma, ileri veya geri gibi basit kontrolleri buradan yapabiliyorsunuz.

LG V20, 24-bit/192kHz FLAC formatında HD ses kaydı gerçekleştirebiliyor. HD ses Video kaydedicisinde normal, konser ve özelleştirilmiş olmak üzere üç farklı kayıt modu bulunuyor. Normal modda herhangi bir ses ayarına müdahale etmeden yüksek kalitede ses kaydı yapabiliyorsunuz. Ses kaydı normal bir akıllı telefona göre çok daha kaliteli olduğundan özellikle röportaj yaparken benim çok işime yaradı.

Cihazın alt kısmında kalan hoparlörün ses çıkışı ise çok da iyi değil. Yüksek bir ses çıkışı olsa da performans açısından Stereo hoparlöre sahip cihazların gerisinde kalıyor. Firma belki de bu yüzden iyi kalitede bir kulaklık vermiş olabilir.

Haberin Devamı

ARAYÜZ

LG V20'ye Google'ın en son işletim sistemi olan Android 7.0 Nougat ile gelen ilk telefon.

Nougat ile geldiğinden çoklu pencere özelliği ve pil ömründen tasarruf sağlayan Doze modunu da beraberinde getiriyor. In Apps ile de uygulamalar içinde aramalar yapabiliyorsunuz.

V20, oldukça basit ve kullanışlı LG UX 5.0 arayüzüyle geliyor. Ekrana kısa bir süre basılı tuttuğunuzda alt tarafta çıkan ekrandan görünümü değiştirebiliyorsunuz.

Nougat ile gelen bölünmüş pencere özelliği de epey kullanışlı. Ekranı dikey veya yatay olarak yüzde 50/50 ikiye bölüp aynı anda iki uygulamayı çalıştırabiliyorsunuz. İstediğiniz uygulamayı bu iki pencereden birine sürükle-bırak yöntemiyle taşıyabilirsiniz.

V20 ile QuickMemo+, LG Health, LG Backup ve SmartWorld gibi uygulamalar da yüklü olarak geliyor. QuickMemo+ ile notlar alabilir, LG Healt ile çeşitli sağlık verilerinizi kontrol edebilir ya da LG Backup ile telefonunuzu kolayca yedekleyebilirsiniz.

PERFORMANS

LG V20'nin kapağının altında Snapdragon 820 işlemci, 4 GB RAM, Adreno 530 grafik birimi ve 256 GB'a kadar microSD kart destekli 64 GB depolama alanı yer alıyor. Mobil oyunlar veya uygulamalar için yeterli performans sağlayan ve sorunsuzda çalıştıran telefonun Snapdragon 821'i kaçırmış olması kötü olmuş. Asus ZenFone Deluxe 3,Xiaomi Mi 5s Plus ve Mi Mix, HTV U Ultra ve Google Pixel'de Snapdragon 821 kullanılıyor. Telefon Vulkan 3D Graphics API desteğiyle geldiğinden kullanıcılara konsol kalitesinde oyun deneyimi de sunuyor. Diğer yandan V20'de 802.11 ac Wi-Fi desteği, Bluetooth 4.2, NFC ve USB Type-C de bulunuyor.

V20’de 3200 mAh kapasiteli batarya bulunuyor. Çoğu telefonda olduğu gibi V20’nin bataryası çıkarılabiliyor. Cihazı şarj etmek için priz bulamadığınızda yedek pille işlerinize devam edebilirsiniz. Pil ömrü ise normalin biraz üstünde bir yoğunlukta kullanıldığında bir günü rahatlıkla çıkartabiliyor.

Kablosuz şarj özelliği V20'de ne yazık ki yok. Ancak telefon QuickCharge 3.0 desteği ile hızlıca şarj olabiliyor. Telefon yarım saat gibi bir sürede yüzde 50 şarj oranına gelebiliyor. Pilin tamamen dolması ise yaklaşık 80 dakika sürüyor.

KAMERA

LG V20'ni arka kısmında çift lensi kamera yer alıyor. Bunlardan biri 29mm ve f/1.8 diyaframa sahip açıklığında 16 MP, diğeri ise 12mm ve f/2.4 diyafram açıklığında 8 MP lens. 16 MP lens ile 75 derecelik normal, 8 MP lens ile 135 derecelik geniş açılı fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Çift LED flaşlı kamerada optik imaj sabitleme ve lazer otofokus da bulunuyor. Telefonun ön kısmında ise yine geniş açılı fotoğraflar çekebileceğiniz 5 MP lens ve f/1.9 diyafram açıklığında ön kamera yer alıyor.

Geniş açılı sensörün megapiksel sayısı ve diyafram açıklığı daha düşük olmasına rağmen, çekilen görüntüler garip bir şekilde daha etkileyici, kontrast ve aydınlatmanın ise daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Diğer yandan telefonda "Çiiz, Sımayl, Viski, Kimçi" gibi sesli komutlarla fotoğraf çekebiliyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafları RAW formatında kayıt da edebilirsiniz.

V20'nin manuel kamera modu ise kullanıcılara geniş seçenekler sunarak kullanıcılara kendini profesyonel hissettiriyor. Fotoğraf veys video çekerken otomatik ve manuel modlar arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz.

Telefonun gün ışığında oldukça güzel kareler yakaladığını söyleyebilirim. Detaylar, renk ve parlaklık gibi değerler oldukça iyi. Yalnız düşük ışıklı ortamlarda telefon gren yapıyor.

Video tarafına baktığımızda LG V20, saniyede 30 kare hızında 4K ya da saniyede 60 kare hızında 1080p video çekebiliyor. Jiroskop tabanlı elektronik görüntü sabitleme sistemi kullanıldığından cihaz hafifçe sarsıldığında dahi pürüzsüz videolar elde etmenizi sağlıyor. Video çekimi sırasında odaklamanın da hızlı bir şekilde yapıldığını söyleyebilirim.

LG V20'ye kutu içeriğinde yer alan Cam 360 kamera (1299 TL), B&O H3 kulaklık (649 TL) ve Hi-Fi Plus modülü (699 TL) ile 2999 TL'ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

Değiştirebilir batarya, geniş açılı kamera, yüksek performans, tasarım, HD ses kalitede ses kaydı

EKSİLERİ

Snapdragon 821'i kaçırmış olması, suya dayanıklı değil

SONUÇ

Şu an herkes LG G6 modelini konuşuyor olsa V20'yi de göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü LG V20, kullanıcılara etkileyici bir ses kaydı, çıkarılabilir batarya, geniş açılı kamera, ikinci ekran ve bazı modellerde yer verilip verilmeyeceği hala tartışılan 3.5 mm bağlantı noktası sunuyor. Ayrıca kutu içeriğinde 3 farklı hediyeyle de birlikte geliyor.

Tam bir multimedya telefonu olan V20'yi özellikle müzik dinlemeyi ve fotoğraf çekmeyi sevenle tercih edebilir.