10.08.2010 - 11:15 | Son Güncellenme:
İnternet günümüzde yasal ve yasadışı her türlü medyanın, oyunun, içeriğin indirildiği bir kaynak.
Kullanıcıların etik ya da yasal kaygılar gütmeden uygulamalar, müzikler ve dahası indirdiği bütün dünyanın bildiği bir gerçek. Bir yanda buna korsanlık olarak bakanlar, diğer yanda arkadaşlarıyla CD paylaşmanın farklı bir türü olarak bakanlar var.
Her halükarda internet kullanıcıları dosya indirmeyi sürdürüyor. Ahlaki tartışmalar işin süsü, dosya indirmeyi pratikte durdurmaya kesinlikle yetmiyor. Ancak bu dosya indirmeler de virüs ve zararlı yazılım riskleriyle dolup taşıyor.
Sadece kullanıcılara değil, çevrelerine de, bütün internet kullanıcılarına da zarar veren bu tehlikelere karşı önlemleri anlatıyoruz...
Amaçları ne?
BitTorrent, Usenet, IRC ya da forumlar üzerinden indirilen içeriğin büyük kısmının zararlı ve casus yazılımlarla dolu olduğunu bilin. Bu dosyaları sunanlar hayır amaçlı çalışmıyor. Sisteminizden kredi kartı bilgileri gibi para eden şeyleri çalmak için genellikle sizi yemliyor.
Sahte videolar, codec indirme bahanesiyle PC'nize ne kadar zararlı varsa dolduruyor. İşte bunlara karşı uyanık olmalısınız. Anti-virüs, anti-zararlı yazılım ve bir firewall kurmanız çok önemli.
İndirilen dosyalar anti-virüs ile taranmalı. Zip'li Rar'lı arşivlerin içini tarama seçeneği de anti-virüs ayarlarında açık olmalı.
Tarayıcıda önlem
Firefox ve Chrome gibi internet tarayıcıların en son sürümlerinin güncellenmiş olduğuna emin olmalısınız. Alan adı kontrol motoru ile her iki tarayıcı da sizi zararlı yazılım barındıran ve dağıtan internet sitelerine karşı uyaracaktır.
Uyarı ekranıyla karşılaştığınızda adres değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu alan adı kontrolü bazen site üzerindeki bir reklamda yer alan şüpheli bir kod yüzünden de girişinizi engelleyebilir. Ancak siteye gerçekten güveniyorsanız girin; dosya indirmek için girdiğiniz şüpheli sitelere hiçbir zaman güvenmeyin.
Güvenilirlik
İnternet üzerinde içerik sağlayan ve farklı alanlarda uzmanlaşmış gruplar vardır. Bunların ünvanları, konuları, kendi forumları ne yaptıklarını görmek için önemlidir.
Dosyaları önce IRC kanallarında, daha sonra Usenet gruplarında ve Torrent'te yayarlar. Yorumları kontrol etmek de oldukça önemlidir. Bazen forumlara işiniz düşebilir, o zaman kullanıcının güvenilirliğine bakmanız gerekir.
Emin olmanın yollarından birisi de verilen EXF, MD5, SHA, SFV checksum'ları kontrol etmektir. Dijital imza, yüklenen ve indirilen dosyanın aynı olup olmadığını gösterir. Bunun için Exactfile kullanabilirsiniz.
Download: ExactFire
Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.