TeknolojiGhz Nedir, Ne İşe Yarar? Ghz Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır?

Ghz Nedir, Ne İşe Yarar? Ghz Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır?

09.03.2021 - 12:38 | Son Güncellenme:

Oyun sektörü geçmiş dönemlerde de çok önemli olan sektörlerden biri olsa da günümüzde çok daha fazla gelişmiş olan ve çok daha fazla kitleye ulaşan bir sektördür. Oyunlarda özellikle bilgisayarların işlemci özelliklerine bakılır ve GHz gibi bir ifade görülür. GHz nedir, ne işe yarar? GHz yükseltme işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.

Ghz Nedir, Ne İşe Yarar Ghz Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır

 GHz hem akıllı telefonlarda hem de bilgisayarlarda özelliklere bakıldığında mutlaka görülen tanımlamalardan biridir. Bilgisayarlarda masaüstünde bulunan “bilgisayar” ikonuna sağ tıklayıp özelliklere giderek, bilgisayarın kaç GHz olduğu kolaylıkla öğrenilebilir. Bunun yanı sıra “Denetim masası” ardından “sistem güvenlik” ardından “sistem” adımları takip edilerek aynı bilgiye ulaşılabilir.

Haberin Devamı

 GHz Nedir, Ne İşe Yarar?

 İşlemcilerin hızını ve işleme kapasitelerini anlamak için kullanılan saat frekansı birimine GHz denilir. Cigahertz olarak okunur. GHz kullanıcılar tarafından aynı zamanda Saat Oranı ve Saat Hızı olarak da isimlendirilebilir. Bir işlemcinin bir saniye içinde gerçekleştireceği en ok olan işlem sayısını belirtebilmek için de kullanılır.

 Bir işlemcinin yapmış olduğu her hesaplamaya 1 Hertz kabul edilmektedir. Genel bir ifade ile bir işlemcinin GHz hızının yüksekliği işlemcinin daha hızlı olmasını ve daha çok sayıda işlemi gerçekleştirebileceği özelliğini katmaktadır.

 Ghz Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır?

 GHz yükseltme işlemi yapılabilir. Bunu yapmanın iki yolu bulunuyor. Yazılımsal ya da donanımsal olarak iki farklı şekilde bilgisayarlarda GHz hızı yükseltilebilir. Bilgisayarın ana kartı ve bilgisayarın tüm bileşenleriyle uyumlu olan GHz değeri çok daha yüksek olan bir işlemcinin satın alınarak, bilgisayardaki mevcut işlemcinin değiştirilmesiyle yapılabilir.

Haberin Devamı

 Donanımsal olarak yapılacak şeyler sadece bu işlemle sınırlıdır. Yazılımsal olarak tecrübeye sahip olan kişiler ya da amatör olan kişiler için farklı yöntemler mevcuttur. Tecrübeli kişiler overclock çalışması ile GHz yükseltebilir. Amatör kişiler ise Windowsta bir takım ayarlamalar yapabilir.