Populer BilimGezegen sayısı 9'dan fazla mı?

Gezegen sayısı 9'dan fazla mı?

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güneş Sistemi'nin sınırlarında keşfedilen dev astroid başka gezegenler olabileceği teorilerini ortaya çıkardı.

Gezegen sayısı 9dan fazla mı

Gezegen sayısı 9dan fazla mı
Güneş sisteminin kenarlarında dolaşan büyük bir asteroid keşfedildi ve gökcismine Hint mitolojisindeki tanrı Varuna'nın adı verildi. Nature dergisinin son sayısında çıkan makaleye göre, Amerikalı gökbilimciler, Varuna‘nın keşfinin Güneş sisteminde dokuzdan fazla gezegen olabileceğini düşündürdüğünü belirtiyorlar.

Honolulu Astronomi Enstitüsü‘nden David Jewitt başkanlığındaki gökbilimciler, 900 km çapında topa benzeyen Varuna‘yı geçen Kasım‘da keşfettiler. Asteroid kuşağını incelemek ve Dünya‘ya çarpabilecek göktaşlarını belirlemek amacıyla başlatılan proje çerçevesinde çalışmalar yapan ekip, Güneş sisteminin en uzak gezegeni Pluton‘un minik uydusu Charon‘un 1200 km kadar yakınlarında Varuna‘yı saptadı.

Keşfi yapan gökbilimciler, Kuiper kuşağı da denilen bölgede Pluton‘u 1930‘da keşfeden Clyde Tombaugh‘ın bölgede benzer gezegenler olabileceği yolundaki fikrini desteklediklerini belirttiler.

Milyarlarca yıl önce Güneş‘in çevresinde oluşan Kuiper kuşağında 1992 yılına kadar Pluton ve Charon‘dan başka gökcismi saptanamamıştı. Ancak o yıldan sonra güçlü teleskoplar sayesinde bölgede 400 kadar gökcismi saptandı. İrili ufaklı milyonlarca göktaşı bulunan kuşaktaki gökcisimleri, Güneş‘ten çok uzakta seyrettikleri için fazla ışık yayamıyorlar. Varuna‘nın ise nispeten daha parlak olduğu belirtildi.