TeknolojiEvren'in sırrı İnternet'te!

Evren'in sırrı İnternet'te!

27.07.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uzay bilimleri, astrofizik ve astronomi alanlarına ilgi duyanlar artık meraklarını gökyüzünü inceleyerek değil, İnternet'te dolaşarak gideriyorlar.

Evrenin sırrı İnternette

Aykut Ünlüpınar  


       Â
Son dönemde merak edilenlerin cevaplarının kısa sürede bulunması nedeniyle astronomi ve astrofizik alanına olduğu kadar, tanımlanamayan uçan cisimlere de ilginin azaldığı belirtildi.
       Â
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) Müdürü Prof. Dr. Aysun Akyüz, 1980-81 yıllarında Balcalı Yerleşkesinde "Güneş Evi" olarak inşa edilen merkezin, 1991 yılında tamir ve restorasyon yapılarak UZAYMER adıyla çalışmalarına başladığını anlattı.
       Â
Akyüz, 30 santimetrelik optik teleskopla eğitim amaçlı gözlemler yaptıklarını, astronomi-astrofizik ve güneş enerjisi konularındaki çalışmalarını sürdüklerini söyledi.
       Â
Üniversite dışından vatandaşların da gözlemlere katılabildiğini ifade eden Akyüz, uzay bilimlerine ilginin geçmiş yıllara göre azaldığını da vurguladı.
        
Gezegenler, ay, güneş lekeleri, yıldız kümeleri ve bulutsu gözlemlerinin geçmiş yıllarda, ÇÜ Astronomi Topluluğu tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Akyüz, astronomi-astrofizik konusunda proje alan öğrencilerin sayısının her geçen yıl azaldığını, ilginin olmaması nedeniyle topluluk faaliyetlerine de ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti.
        
Akyüz, Türkiye’de bu alanda çeşitli eğitim kurumları bulunmasına karşın, üniversiteye giriş tercih formunu dolduran öğrencilerin "karın doyurmaz" düşüncesiyle bu bölümlerden uzak durduğunu söyledi.
       Â
ABD, Japonya ve Rusya başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerin uzay ve astronomi bilimleri üzerinde önemle durduğunu belirten Akyüz, Türkiye’de ise üniversite tercihlerinin sadece bugünkü iş olanakları dikkate alınarak yapıldığını, bunun ülke gelişimine de engel olduğunu vurguladı.
       Â
Uzay bilimlerine fiziki ilginin azalmasında sanal alemin de büyük payı bulunduğunu ifade eden Akyüz, şunları kaydetti:
       Â
"Uzay bilimlerine ilgi gün geçtikçe azalıyor. Bunun en büyük etkenlerinden biri meraklıların aradıklarını internetten çok daha kolay bulabilmeleri. Bu alana sadece merak duymakla yetinenler, astrofiziğin teknik detayıyla ilgilenmeyenler, fizik imkanların kısıtlı olması nedeniyle zor olanı yani teleskoplarla incelemeyi tercih etmek yerine, internet sayfalarını kullanıyor.
       Â
Türkiye’de, ilgililerin gözlem yapmasına imkan sağlayan 1.5 metrelik Rus teleskobunu TÜBİTAK’ın izniyle belli dönemlerde kullanılabiliyoruz. Bu teleskop, yüzde 60 Rus, yüzde 40 Türk zamanlı kullanıma açık. Yoğunluk nedeniyle UZAYMER olarak yılda sadece 2 gün bu teleskopla gözlem yapabiliyoruz. Bu sıkıntılara katlanmak istemeyenler, NASA (National Aeronautics and Space Administration - Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ve ESA (The European Space Agency-Avrupa Uzay Ajansı) sitelerinden gökyüzüyle ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Uzay bilimlerine fiziki ilginin olmaması nedeniyle astronomi topluluğunun faaliyetlerini durdurduk."
       Â
Bilinmeyenlere ilgi azaldı

       Â
Akyüz, UFO’lar (Unidentified Flying Objects - Tanımlanamayan Uçan Cisimler), diğer bilinmeyen gökyüzü yaşam türlerine ilginin de 15-20 yıl öncesine kıyasla azaldığını vurguladı.
        
Medyanın ve internetin etkisiyle meraklı vatandaş sayısında ciddi oranda azalmalar olduğunu anlatan Akyüz, "Küçük teleskoplarla hatta dürbünlerle tanımlanamayan uçan cisimleri evlerinin balkonunda izleyen meraklı kesim, internetteki doğru haber kaynaklarından yararlanarak gerçeklerle yüzleşebiliyor ve ’bilinmeyen’ sevdasından vazgeçiyor. Televizyon kanallarının da artık eskisi kadar UFO, Bermuda Şeytan Üçgeni gibi ’bilinmezlere’ fazla yer vermediği gözleniyor. Bu da ilginin gerçekle yüzleşilmesi sonucu yok olduğunun örneğidir" dedi.
       Â
Akyüz, dünya dışı yaşam kaynaklarıyla ilgili araştırmaların halen sürdüğünü, bunun en bilinenin ise SETI Projesi (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) olduğunu söyledi.
       Â
Merkezin, "www.uzaymer.cukurova.edu.tr" adlı internet sitesinde de Astronomi Topluluğu ile ilgili şu açıklamaya yer veriliyor:
       Â
"Çukurova Üniversitesi Astronomi Topluluğu faaliyetlerini, üniversite öğrencilerimizin ilgisizliğinden dolayı bir süreliğine durdurmuştur. Bu yüzden web sayfası yayından kaldırılmıştır. Topluluk artık üye kaydı kabul etmemektedir. Sadece UZAYMER’de gerçekleştirilen gözlemleri duyurmak için kullanılan mail grubuna üye kaydı yapılmaya devam edilecektir."

Yazarlar