21.01.2010 - 15:00 | Son Güncellenme:
USB bellekler günümüzde herkesin cebinde taşıdığı araçlar haline geldi. Neredeyse anahtarlık gibi cepten ayrılmayan bu bellekler sadece veri depolamak için değil. Bu bellekleri pek çok amaç için kullanmak mümkün.
Ama asıl önemli olan, bu küçük depolama canavarlarının güvenliğini sağlamak. İşte bu konuda isze yardımcı olacak; USB belleğğinizden ayırmamanız gereken 3 müthiş araç:
USB Safeguard
Bu yazılım ile hassas verilerinizi meraklı gözlerden koruyabilirsiniz. Çok gelişmiş USB bellek şifreleme araçları olmasına karşın, USB Safeguard herkesin kullanabileceği kadar kolay ama güçlü bir araç.
AES 256 kullanarak verilerinizi şifreleyen USB Safeguardı kullanmak için tek yapmanız gereken .exe dosyasını USB belleğin içine atmak. Ardından bir şifre atamanız gerekiyor. Şifrenizi unutmaktan korkuyorsanız bu şifreyi bir dosyada saklama seçeneği de sunuluyor. Çünkü aksi takdirde şifreyi unutursanız verilerinize erişmeniz mümkün değil.
Seçili klasörleri şifrelemeyi seçebileceğiniz gibi bütün USB belleği de şifreleyebilirsiniz. Şifreleme bittikten sonra orijinal ve şifrelenmemiş dosyaları tutmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Burada shred seçeneğini seçerek bu belgeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Belgeler sadece şifreli olarak USB bellekte depolanmış olur.
Download: USB Safeguard
USB Agent
Adı casus bir yazılım gibi dursa da bu güvenli küçük yazılım, USB belleği bir bilgisayara taktığınızda uygulamaları otomatik olarak başlatmanızı sağlayan yararlı bir uygulamadır. Ancak adı bu yazılımın adına benzeyen bir virüs bulunduğunu da hatırlatıp uyaralım.
USB Agent'ın yararlı olduğu durumlardan bir tanesi ofis belgelerini depoladığınız bir belleği, takar takmaz Microsoft Office'i açılacak şekilde ayarlayabilmeniz. İnternet tarayıcıyı ayarlayabilir, ya da toplu işlem yeteneği ile istediğiniz bütün uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Farklı bir bilgisayara geçtiğinizde ihtiyacınız olan her şeyi hızla çalıştırabilirsiniz. Taşınabilir uygulamalar ile birleştiğinde zaman kazandıran, daha da kullanışlı hale gelen bir uygulama.
Kullanmak için bazı ayarlar yapmanız gerekiyor. Usbagent.inf dosyası oluşturmak için bir metin belgesi oluşturup aşağıda yazılanları girin ve sonra dosya uzantısını .inf olarak değiştirin.
[usb agent]
ON = (uygulamanın adresi)
OFF = (uygulamanın adresi)
ON'da yazdığınız uygulama adresi, USB'yi takınca uygulamayı çalıştırmanıza, OFF ise çıkarttığınızda çalışacak uygulamaya bağlantı verecek.
Download: USB Agent
USB Dumper
USB Dumper ile USB belleğinizi bilgisayarınıza her taktığınızda içindeki dosyaların yedeklenmesini sağlayabilirsiniz.
Bütün dosyalar önceden belirlediğiniz bir klasöre kopyalanır. Bu klasör altında ise yedeklediğiniz tarihi isim olarak kullanan yeni bir klasör otomatik olarak oluşturulur. Böylece hangi tarihte, hangi yedeği aldığınızı kolayca görebilirsiniz.
Ancak dikkat etmeniz gereken bir konu var. Bu yazılım kötü amaçlı olarak da kullanılıyor. Bazı kullanıcılar bilgisayarlarına bu yazılımı kurarak, USB bellek takıldığında içinde ne var ne yok otomatik olarak kopyalayarak casusluk yapabiliyor. İşte bu yüzden USB Dumper'ı gören Antivirüs uygulaması alarm verecektir.
Ancak ev ve iş arasında dosyaları her iki bilgisayarda da yedekli tutarak veri kaybına karşı önlem almak için çok kullanışlı bir yazılım. İyi niyetle kullanın.
Download: USB Dumper
Daha fazlası için www.chip.com.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.