TeknolojiB2B Nedir? Avantajları Nelerdir?

B2B Nedir? Avantajları Nelerdir?

14.01.2020 - 09:52 | Son Güncellenme:

Ünlü Eğitmen Ve Yazar Ümit ÜNKER’in kaleminden yine işinize çok yarayacak özel bir yazı. B2B (Business to Business) işletmeden işletmeye ne demek? Avantajları nelerdir? Sizler için şimdi yayında.

B2B Nedir Avantajları Nelerdir

B2B (Business to Business- Firmalar Arası) e-Ticaret firmaların birbirleri arasında bir ürün ya da hizmetin alımı ve satımı ile ilgili tüm süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir. Şirketler geleneksel süreçlerde tüm bu işlemleri fiziksel olarak gerçekleştirirler ve ciddi bir operasyon, dağıtım ağı, tedarikçi zinciri, personel, fiziki mekan, işletme giderleri gibi bir çok gider kalemine sahiptirler.

Haberin Devamı

İnternetin günümüzde tüm dünyada yaygın olması ve hızla gelişen teknolojik imkanlar sayesinde ticaret hacminin ciddi oranda artması ve e-Pazar yerinin oluşması beraberinde B2B sitelerinde ticaret yapan şirket yöneticilerine geleneksel yöntemlere göre önemli rekabet üstünlükleri sağlamıştır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Daha verimli çalışma
  • Daha süratli işlem
  • Daha iyi müşteri memnuniyeti sağlama
  • Kaliteli hizmet sonrasında daha bağlı müşteri yaratma
  • Etkin süreç yönetimi
  • Yeni ürünlerin ya da sunulan hizmetlerin tüm dünyaya aynı anda çok hızlı yayılması
  • Alışverişin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi
  • Üretim noktasında daha az maliyet
  • Stok maliyetlerinin daha düşük olması
  • İşletim maliyetlerinde avantaj
  • Daha iyi yönetilebilen servis
  • Ürün seçeneklerinin artması
  • Tahsilat süreçlerinde kolaylık
  • 7/24 hizmet verme imkanı
  • Daha hızlı teslimat
  • Daha kolay sipariş ve faturalama süreci
  • Geleneksel satış ve pazarlama yöntemleri ile ilerleyen rakiplerine göre üstün avantajlar sağlar.

 

İşte tüm bu avantajlar şirketlerin B2B alanında olmasının kendilerine sağladığı üstün rekabet avantajlarından en önemli olanlarıdır. Özellikle pazara olan uzaklık, talebe uygun üretimin gerçekleştirilememesi, bilgi eksiklikleri gibi dezavantajları ortadan kaldırır. B2B sürecinde firmalar iş yapış biçimlerinin sistematiğini tedarikçileri ile paylaşırlar bu şeffaf iletişim süreci alıcı ile satıcı arasında sorunsuz ve daha anlaşılabilir şekilde ilerlemesi için gereklidir.

Haberin Devamı

Her yeni tedarikçi şirket için anlamlı bilgilerin yer aldığı tüm süreçlere hakim olmalıdır ve kolay anlaşılabilir bilgileri analiz edebilmelidir. Geniş Pazar hacmine sahip olan bir B2B şirketi, tedarikçileri ile ticaret yaparken daha düşük fiyatlı ve kaliteli ürünlerin pazara girmesini tetikler bu da üreticiler arasında rekabetin artmasına neden olur. Öte yandan tüm ticari işlemlerin maliyetinin düşmesini sağlar. Bilim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre 2018 yılında E-Ticaret hacmi yüzde 42 büyüyerek 59,9 Milyar Türk Lirası olmuştur.

B2B siteleri aracılığıyla ithalat ya da ihracat yapan firmalar müşteri ve tedarikçi bulma konusunda hangi avantajlara sahip olurlar?

B2B siteleri aracılığıyla ithalat ya da ihracat yapan firmalar müşteri ve tedarikçi bulma konusunda yeni alıcıları veya ticari iş ortaklarını daha kolay bulabilirler. Bu alanda faaliyet göstermek henüz bilinmeyen pazarların keşfedilmesini ve bu pazarlara satış yapılmasını sağlar. B2B aracılığıyla uluslararası boyutta ticaret yapan tedarikçiler için yeni ve satış kanalları imkanı sağlar.

Özellikle tüm taraflar için herhangi bir aracıya gerek duyulmadan direkt alıcıya ulaşılabilme imkanı önemli bir avantajdır. Geniş kapsamlı bu e-Pazar yerinde daha düşük maliyetlerle pazarlama fırsatı yakalanır. Büyük firmaların ciddi hacimli müşteri portföyüne ürün ve hizmetleri sunulabilme imkanı tedarikçiler için zahmetsiz bir şekilde büyük oranlarda ürün ya da hizmet satma fırsatını yaratır.

Haberin Devamı

Alıcı tarafın taleplerini B2B aracılığı ile göndermesi sistemi daha güvenilir bulması nedeniyle müşterileri yönünde e-pazaryerinde yer alınmasının daha fazla istekli kılar.

E-Pazar yerinde var olmak daha kolay bir şekilde rakip analizi yapabilme fırsatı sunar bu nedenle hem iç ticarette hem de dış ticarette rakipleri daha kolay şekilde izleme olanağı sağlamaktadır. B2B e-Pazar yerinde daha küçük ölçekli firmaların da ithalat ya da ihracat yapabilmeleri kendilerinden daha büyük ölçekli firmalar ile aynı imkanlara sahip olmalarını sağlamaktadır bu da sürdürülebilir ticaret imkanı yaratır.

Satışın ilk adımı ulaşılabilirliktir, e-Pazar sınırları ve kısıtları ortadan kaldırır bu nedenle B2B aracılığı ile ithalat ve ihracat yapan firmalar daha esnek ve kolay şekilde süreçleri işletebilirler bu müşteri tarafında da geçerlidir 7 gün 24 saat ulaşılabilme ve iş yapma imkanı sağlar. Satış süreçlerinde istendiğinde açık arttırma usulü satış da gerçekleştirilebilir bu da bu alanda ticaret yapan tüm firmaların katılabileceği etkin yöntemlerden biridir.

Haberin Devamı

Tüm satın alma faaliyetlerini zaman ve yer kısıtı olmadan gerçekleştirebilme imkanı tanır. Alıcılar tarafında da açık arttırma ve açık eksiltme yoluyla alım gerçekleştirme imkanı sağlar. Alıcı tarafında birden fazla tedarikçi bulunurluğu sebebiyle tedarikçi kısıtlılığını ortadan kaldırır. Satın alma yaparken stok düzeyi ve fiyatlar noktasında önemli oranda saydamlık sağlar. Daha düşük maliyetlerle satın alma imkanı yaratır.

Teknolojik anlamda çok yakın gelecekte mobil cihazlarla sitelerin tam entegrasyonu sağlanması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde teknolojinin gelişmesiyle elektronik ticarette ne tür yenilikler bekleniyor?

Günümüzde internet teknolojisinin iş yapış biçimimizi şekillendirdiği bir gerçek. Artık internette var olmayan şirketler yok sayılıyorlar. Klasik yöntemlerle bugün müşterilere ulaşmak ve yeni tedarikçileri bulmak oldukça güç çünkü pazar çok ciddi anlamda büyük. Bu nedenle firmalar özellikle web teknolojilerini daha etkin ve efektif kullanma yönünde yatırımlar yapıyorlar. B2B tarafında pazarlama kanallarında en fazla kullanılan yöntemler digital platformlar.

Haberin Devamı

Büyük bir oranı web teknolojilerini kapsıyor. E-mailing ikinci sırada öneme sahip çünkü yaşamımızın büyük bir kısmı ya pc başında ya da mobilde geçiyor.

Arama motorları ve sosyal medya pazarlamaları da önemli ölçüde artmakta. Çok az bir bölüm ise halen geleneksel yöntemleri kullanmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki son zamanlarda özellikle UX yani kullanıcı deneyimi %20 oranında öne çıkan bir fırsatken mobil tarafta bu oran %18 yani yeni nesil sitelerin mobil cihazlarla tam uyumu son derece kritik öneme sahip.

Bu nedenle B2B alanında faaliyet gösteren tüm firmaların mobil uyumlu web siteleri ve süreçlerinin tam entegrasyonu önümüzdeki dönemde ticarette farklı imkanlar getirecek. Çok kanallı kampanya yönetimi ve içerik yönetimi de bu süreçle birlikte artan bir öneme sahip olacak. Mobil özgürlüğü ve yüksek güvenlik alanları ile alım ve satımları istediğimiz an istediğimiz yerde gerçekleştirebileceğiz.

Ürün aramalarının, ödeme sistemlerinin, barkod okutma ve ürünlerin karşılaştırılmasının mobil tarafta yapılması giderek yaygınlaşacak. Özellikle tüketicilerin büyük bir bölümü mobil platform üzerinden mağazalara ulaşıyor. Ancak şuan hala alışverişin büyük bir kısmı pc üzerinden gerçekleşiyor. Mobil platformlara olan ilginin ve akıllı telefonların artması bu alanda önemli ölçüde gelecek olduğunu bizlere gösteriyor.

Ümit ÜNKER

TEDi Eğitim Ve Danışmanlık

Kurucu – Genel Müdür

umitunker@tediegitim.com

Yazarlar