Sercan DİNÇ, Onur TOPKAN / milliyet.com.tr
Yangın güvenlik firması olarak dünyada 5 firmadan birisi olduklarını söyleyen Günaydın, "Yangın söndürme topu ve aerosol gazlı yangın söndürme sistemleri üretiyoruz. Bunlar çok yeni teknolojiler. Türkiye'de de tek firmayız. Yangın topunun patenti bana ait. Daha önce Çin'de üretiyorduk. Şimdi de millileştirdik. 4 yıldır Türkiye'de üretiyoruz ve içine de bordan yapılmış bir toz koyuyoruz. Bir fitili vardı. Şu anda bu fitili biz TÜBİTAK MAM ile birlikte Ar-Ge çalışması yaptık. Çok şükür onu da ürettik. Seri üretime geçeceğiz." dedi.
Son çıkan orman yangınlarından daha önce ROKETSAN ve ASSAV Savunma Sanayii ile geliştirdikleri süreci anlatan Yalçın Günaydın, "Dedik ki Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı insansız hava araçları gökyüzünde tarama yapıyor. Yangın var mı, çıkacak mı, ısı değerlerini ölçüyor. Bir yangın tehlikesi anında Orman Genel Müdürlüğü'nün bilgi sistemine aktarılıyor. Onlar da yangın alarmını bölgeye aktarıyor. Ekiplerin bölgeye intikal etmesi 15 dakika veya 1 saat zaman alıyor." ifadelerine yer verdi.
Süreç nasıl işliyor;
MK-82 bombalarının mühimmatının boşaltalım, hafif hale getirilmesi (ASSAV)
Güdüm yapımı (ROKETSAN)
Yangın söndürme (YG Yangın Güvenliği)
YANGINA İLK MÜDAHALE FÜZESİ
1.5 yıldır bu sürecin devam ettiğini açıklayan Günaydın, "Yaşanan orman yangınlarıyla bu hızlandı. İHA'lar 250 kilo taşıyabiliyor. Yangın tespit edildiğinde 125x125 iki adet MK-82'ler hemen yangın söndürme füzeleri o noktalara gönderiliyor. Yangın 3-5 dakika içinde büyümeden olabildiğince önlem alınabiliyor. Bunun adına yangına ilk müdahale füzesi diyebiliriz." dedi.
BİR ATOM BOMBASI ETKİSİ GİBİ PATLIYOR
Günaydın sözlerini şöyle tamamladı; ASELSAN ile Altınay Havacılık DASAL diye bir firma kurdu. İnsansız Hava Aracı yapıyorlar. Albatros da yaklaşık 300 kg. taşıyabiliyor. Albatros'un altında 32 tane yangın topu var. Bir de ortada aerosol gazlı söndürme kimyasalı füze gibi yangını atabilecek yangın söndürme kimyasalı atabiliyorsunuz. Bunun da Ar-Ge'si bitmek üzere. Topları bıraktığınız zaman İHA'larımız toplarla haberleşebiliyor ve istenilen yükseklikte bunu patlatabiliyoruz. Bu da şu demek; Büyük bir çaptaki yangında Albatros ya da bizim dronelarımız öncü kuvvetken arkadan gelebilecek büyük hangar uçakları 5 bin tane topu alabilecek uçak hepsini bıraktığı zaman bir atom bombası etkisi gibi patlayarak oksijeni itip kimyasalıyla da yangını söndürüp sonra da soğutup kontrol altına almayı amaçlıyoruz.