TeknolojiAteÅŸli silahlar için ses ve sarsıntı düzeyi düÅŸük susturucu geliÅŸtirildi

AteÅŸli silahlar için ses ve sarsıntı düzeyi düÅŸük susturucu geliÅŸtirildi

12.10.2021 - 12:20 | Son Güncellenme:

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ)  Mühendislik Fakültesinden iki araştırma görevlisi, ateşli silahlarda  benzerlerinden daha sessiz ve stabil atış imkanı sunan susturucu sistemi  tasarladı.

Ateşli silahlar için ses ve sarsıntı düzeyi düşük susturucu geliştirildi

Ateşli silahlarda kullanılmak üzere yeni bir susturucu sistemi  geliştirmek için yola çıkan Makine Mühendisliği Bölümü araştırma görevlileri Dr.  Erdem Özyurt ile Mutlu Karaşoğlu, çalışmalarını 6 ayda tamamladı.

Haberin Devamı

Yaptıkları hareketli susturucu sistemiyle hem daha sessiz hem de namlu  şahlanmasını azaltarak stabil bir atış imkanı sağlayan akademisyenler, bilgisayar  simülasyonları ve testlerde başarılı sonuçlar elde etti.

Özyurt ve KaraÅŸoÄŸlu, geliÅŸtirdikleri susturucu sistemiyle Sanayi veÂTeknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular BirliÄŸi  Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet TeÅŸkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi  (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleriyle geçen ay Ä°stanbul'da  gerçekleÅŸtirilen 6. Ä°stanbul Uluslararası BuluÅŸ Fuarı ISIF'21'de bronz, Fas'ta  organize edilen Innovation Week - IWA 2021'de (Ä°novasyon Haftası) ise altın  madalya kazandı.

Araştırma Görevlisi Mutlu Karaşoğlu, ateşli silahlar  için yeni bir susturucu sistemine ihtiyaç olduğu düşüncesiyle yola çıktıklarını  söyledi.

Haberin Devamı

Ateşli silahlar için ses ve sarsıntı düzeyi düşük susturucu geliştirildi

Geliştirdikleri sistemin hem kısa hem de uzun namlulu silahlarda  kullanılabildiğini anlatan Karaşoğlu, şöyle konuştu:

"Geleneksel sistemlerde patlama gazı, susturucudan içeriye girdiği  anda birtakım engellere takılır. Bu engellerde hızı yavaşlar ve soğur. Böylece de  daha az bir sesle dışarıya tahliye olur. Bizim geliştirdiğimiz sistemde içerideki  mekanizma sayesinde patlama gazı engellere takılarak, yaylı sistemi aktive ederek  susturucuyu ileriye doğru hareket ettirip, iç hacmi genişletiyor. Böylece patlama  gazının sıcaklığı ve hızı azalıyor, bunun ardından daha etkili kullanıma imkan  veriyor. İçerideki hareketli mekanizma geri tepmenin etkisini azaltıyor.  Susturucudaki kompansatör delikleri havanın tahliyesine imkan vererek namlu  şahlanmasına zıt yönde kuvvet uygulayıp, söz konusu hareketi engelliyor. Böylece  atış daha stabil olarak yapılabiliyor."

Karaşoğlu, tasarımı iyileştirme çalışmalarının sürdüğüne değinerek,  susturucuyu kullanmak için özel şirketlerden taleplerin geldiğini ve iş  birliklerine hazır olduklarını dile getirdi.

 

"TAMAMEN ÖZGÜN BİR TASARIM"

Araştırma Görevlisi Dr. Erdem Özyurt ise tasarımlarının, fuarlara  katıldıktan sonra hem piyasadan hem de akademik çevreden yoğun ilgi gördüğünü  bildirdi.

Haberin Devamı

Susturucuyu tamamen yerli imkanlarla tasarlayıp ürettiklerini  vurgulayan Özyurt, "Tamamen özgün bir tasarım. Halihazırda kullanılan  susturuculardan en büyük farkı, hareketli bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Şu  anda prototiplerin denemelerini havalı silahlar üzerinde yapıyoruz. Bilgisayar  simülasyonlarımız devam ediyor. Prototip üzerindeki ilk aşama testlerimiz de  sürüyor." dedi.

Â