TeknolojiAsus Zenfone Live inceleme

Asus Zenfone Live inceleme

23.08.2017 - 11:14 | Son Güncellenme:

Asus’un kendi tabiriyle 'dünyanın canlı yayında gerçek zamanlı güzelleştirme teknolojisine sahip ilk cep telefonu' olan ZenFone Live modelini inceledik. Peki bütçe dostu bir telefon olan Asus Zenfone Live, sahip olduğu donanımla kullanıcılara ne gibi özellikler sunuyor?

Asus Zenfone Live inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Asus, ürün yelpazesini farklı ihtiyaçlara göre çeşitlendiren akıllı telefon üreticileri arasında yer alıyor. Firmanın farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan farklı serilerdeki ürünleri mevcut. Örneğin, uzun pil performansı odaklı ZenFone Max veya kameraya öncelik veren ZenFone 3 Zoom bunlardan bazıları. Yakın tarihte piyasaya çıkan Asus ZenFone Live ise sosyal medyada iyi görünmenizi sağlayan yeni bir serinin başlangıcına işaret ediyor.

Çeşitli üreticilerin birden fazla telefonu, kendi güzelleştirme modları sayesinde bunu yapabiliyor. Ancak bu güzellik modları yalnızca fotoğraflar ile sınırlı. ZenFone Live’ı bunlardan ayıran, canlı yayınlarda bunu yapabilmesi. Canlı yayın sırasında görünüşünüz konusunda emin değilseniz ve o anda suni bir güzelleştirme istiyorsanız, Zenfone Live bu özellike size yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Peki Asus ZenFone Live çevrim içi olarak bu özelliği iyi bir şekilde yerine getirebiliyor mu? Cihazın geri kalan özellkleri nasıl? Hep birlikte öğrenelim.

TASARIM

Zenfone Live, tipik bir iPhone tasarımı gibi özellikler taşıyor ki bu da diğer birçok telefonda zaten görülen bir şey. Ancak bu, telefonun kötü ya da çirkin göründüğü anlamına gelmiyor. Cihaz, aksine tek elle kullanım için oldukça kullanışlı ve hafif bir forma sahip. Bu aralıktaki pek çok telefonun aksine Zenfone Live’ın kabuğu metalik gibi görünen plastikten yapılmış. Kenarları kuşatan çerçeve plastikten oluşuyor ve elde daha iyi bir his uyandırmak adına yuvarlatılmış köşeleri bulunuyor.

Plastik kenarlar yüzünden cihaz kolaylıkla bükülme eğiliminde. Telefonu yanlışlıkla arka cebinizde unutursanız felakete neden olabilir. Ancak plastik kullanımına rağmen, akıllı telefon ucuz bir telefon gibi görünmüyor.

Zenfone Live’ın ön cephesinde 2.5D eğimli bir cam var. Asus, kapasitif navigasyon tuşlarını alt çerçeveye dahil etmiş, ancak ne yazık ki arka plan aydınlatması yok. Yine ön yüzeyde ahize, ön kamera ve gerçek flaş yer alıyor. Kamerayı kilit ekrandayken açmak için ses yükselticisine iki kez hafifçe basabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cihazın arkasında 13MP ana kamera ve LED flaşını göreceksiniz. Ayrıca krom kaplamalı parlak bir ASUS logosu var.

SIM/microSD kart tepsisi solda (bu arada çift SIM kart destekli) , 3.5 mm ses jakı en üstte, hoparlör ızgarası ve mikro USB girişi ise alt kısımda bulunuyor.

Cihazın tasarımla ilgili avantajları inceliği ve hafif olması. Sadece 120 gram ağırlığında ve 8mm kalınlığında. En büyük dezavantajı ise şu anda çoğu akıllı telefonda bir norm olan parmak izi sensörünün bulunmaması.

EKRAN

Akıllı telefon, HD (720p) çözünürlüğe sahip 5 inç IPS LCD ekrana sahip. Telefonu açık havada kullanırken ya da doğrudan güneş ışığı altında bile oldukça iyi görüntüler alabilirsiniz. Ekran parlak ışık koşullarında bile farklı açılardan izlenebilir. Ekran kasa oranı yüzde 68 olan telefon, 294 ppi piksel yoğunluğu sunuyor.

Bunun dışında, ekran en iyi renkleri üretmiyor ve kategorideki rakip akıllı telefonlara kıyasla biraz mat görünüyor. Yine de, Asus ekran ayarlarındaki renk tonlarını değiştirmek için sizlere bir seçenek sunuyor ama bu çok da etkili değil.

Haberin Devamı

Ekranın kenarları siyah bir kenarlığa sahip. Akıllı telefonların tasarımda ulaştığı düzey göz önüne alındığında bunun biraz tuhaf göründüğünü söyleyebilirim. Kötü bir ekran demeyeceğim, ancak olağanüstü bir ekran da değil. Zenfone Live’ın ekranı çok berrak ve keskin görünmüyor, ancak yine de işinizi görecektir.

PERFORMANS

Zenfone Live size çok etkileyici olmayan bir teknik donanım sunuyor. Cihaz gücünü 128GB'a kadar microSD ile genişletilebilen 16GB dahili depolama alanı, 2GB RAM ve dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemci birleşiminden alıyor. 16 GB'lık depolama alanının kullanıcı tarafından yalnızca 10 GB kullanılabiliyor. Snapdragon 410’un geçmişten gelen (2013 1. çeyrek) bir işlemci olduğunu da belirtelim.

Açıkçası telefonun kalbinde yer alan eski bir yonga setiyle, performans bölümünde çok fazla şey beklemiyordum. Asus en azından RAM'i ve depolama alanını yükseltebilirdi.

Öte yandan telefon, arama, mesaj gönderme, müzik dinleme veya video izleme gibi temel görevleri kolaylıkla yerine getirebilir. Bu akıllı telefonla üst düzey oyunları oynamayı istiyorsanız, tekrar düşünseniz iyi olur. Çünkü cihaz üst düzey oyunları çalıştırırken aşırı mücadele veriyor ve bu da aşırı ısınma ardından çökmelere/uygulamadan atmalara neden olabiliyor. Ancak sistemi çok fazla yormayan oyunları rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Öte yandan cihazda en sevilen özelliklerden olan FM Radyo da bulunuyor. Bluetooth 4.0 ve Wi-Fi 80211 b/g/n desteği sunan cihazda Dual Bant veya NFC özelliği yok.

Cihazda gerçek zamanlı güzelleştirme teknolojisi olan BeautyLive yer alıyor. ASUS'un BeautyLive uygulaması şu anda Zenfone Live'a özel. Bu özellik, video veya fotoğrafın tamamı yerine sadece kullanıcının yüzüne odaklanıyor.

Güzelllik seviyesini seviye 1'den 10'a kadar basit kontrollerle ayarlayabilirsiniz. Böylece YouTube, Instagram veya Facebook'ta daha güzel bir ciltle canlı yayın yapabilirsiniz. Canlı güzelleştirme özelliğini kullanınca karşı taraf daha canlı, pürüzsüz bir yüz görüyor. Canlı yayın yapmaya devam ediyorsanız, uygulamanın yüzen widget'ını tıklayarak da güzelleştirme seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Akıllı telefonun tabii ki de sorunsuz ve pürüzsüz çalıştığı durumlar var ama zaman zaman yavaş tepki gösterebiliyor.

Daha iyi bir fikir edinmek için cihazın benchmark puanlarını kontrol edebilirsiniz.

ARAYÜZ

Asus Zenfone Live, Android 6.0 Marshmallow üstünde şirketin kendi arayüzü olan ZenUI 3.5’i çalıştırıyor. Dürüst olmak gerekirse, özel UI'ların hayranı değilim, ancak OEM'lerin çoğu, hafif yazılımlara yönelik tüketici eğilimini fark ettikten sonra özel yazılımlarını düzene sokmaya başladı. Asus da optimizasyon üzerinde çalışmış. Simge paketi, hızlı ayarlar paneli ve ayarlar menüsü gösterişli görünüyor.

Telefon önyüklü birkaç pratik uygulama ile geliyor. Üzücü kısım, bu uygulamaları kaldıramayacağınız, aksine ayarlardan devre dışı bırakabildiğiniz. Kişiselleştirmeyi tercih edenlerdenseniz kullanıcı arayüzü sizin için iyi bir seçim olabilir. Animasyonlar ve geçişler pürüzsüz, ancak uzun süre kullanıldıktan sonra yavaşladığını fark edebilirsiniz.

Facebook, Messenger ve Instagram uygulamaları gibi önceden yüklenmiş uygulamalar da kullanabilirsiniz. Bu, telefonu kurarken bazı MB'ları kaybetmek istemeyenler için iyi bir seçenektir.

Çoğumuzun kullanmadığı istatistikleri gönderirken rahatsız edici hale gelen birkaç sistem optimizasyon uygulaması da arka planda çalışıyor. Sonuç olarak arayüz akıllı telefon kadar hafif.

SES

Zenfone Live, mono 5 mıknatıslı hoparlör ile birlikte geliyor. Hoparlör oldukça yüksek bir ses seviyesine sahip ancak yüksek tonlarda hafif bozulmalar görülebiliyor. Performans aslında bu fiyat veya daha düşük olan diğer telefonların çoğuna benzer. Bunun üzerine, video görüşmeleri sırasında ve canlı akış sırasında daha net ses iletmek için cihaz, bir çift MEMS mikrofon birlikte geliyor. Bu otomatik olarak arka plan seslerini tespit edip kısıyor. Böylece canlı yayında gürültü kirliliği azalıyor ve kullanıcının sesi ön plana çıkıyor.

Ayrıca DTS Headphone ile işbirliği yapan ASUS, ZenFone Live ile iyi bir kulaklık deneyimi sunuyor.

Akıllı telefon ile yapılan tüm görüşmeler iyi ve şebeke alımında herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

KAMERA

Zenfone Live, f/2.0 diyafram açıklığında ve otomatik netleme yapabilen 13 MP arka ve f/2.2 diyafram ile gerçek LED flaş destekli 82 derece geniş açılı 5MP ön kameraya sahip.

Kamera özellikleri bütçe dostu diğer telefonlarda da gördüklerimize benzer. Kamera uygulaması sizlere panorama, HDR, gece modu, yüksek çözünürlüklü mod gibi bazı standart modlar sunuyor. Uygulama hızlı şekilde açılıyor ancak odaklama büyük bir sorun. Belirli mesafelere odaklamak biraz zaman alıyor ve telefonu sabit tutmak da can sıkıcı olabiliyor.

Kaliteye gelince, parlak ışıkta çekilen kareler oldukça iyi, ancak en iyisi değil. İç mekanda çekilen fotoğraflarda ise kalite biraz daha düşüyor. Düşük ışıklı ortamda çekilen görüntüler pürüzlü/grenli.

Otomatik modda doğru renkler ve doğru pozlamayı istiyorsanız HDR mod şart. Ayrıca, fotoğraflara yakınlaştırdığınızda (bazı doğal ışıklı fotoğraflar hariç) sert pikselasyon farkedebilirsiniz.

Ön kamera, ortalama bir performans sergiliyor. Yani burada özel bir şey yok. Daha güzel selfiler için güzelleştirme özelliğini kullanabilirsiniz. Ön kısımda yer alan LED flaşla karanlık veya yetersiz ışıklı ortamlarda özçekimler yapmak daha kolay hale geliyor.

Zenfone Live'daki kamera yazılımı, önceki Zenfone’larda gördüğümüze benzer. Düzgün bir şekilde yerleştirilmiş ikonlar sayesinde yeni başlayanlar kolayca kamera ayarlarına alışabilir ve geçiş yapabilir.

Sunulan modların biraz daha mantıklı davranmaya çalıştığı görmek beni sevindirdi. Örneğin, bebeğin yüzü tespit edildiğinde otomatik olarak 'Çocuk' moduna geçiliyor. Bu modda çocuğun dikkatini kameraya doğru çekmek adına önceden yüklenmiş tavuk, trompet, piyano, kuş ve daha pek çok ses var. Sese dokunursanız, bebek kameraya baktığında telefon, otomatik olarak fotoğrafı çekebiliyor. Bu da oldukça güzel ve kullanışlı.

PİL

ZenFone Live, 2650mAh bataryayla destekleniyor. Bu, çoğu telefonda bulunan standart 3000 mAh'den biraz daha düşük. ZenFone Live’ı ikinci cihazım olarak, sesli arama, internette sörf, sosyal medya akışlarını takip etme ve müzik dinlemek için kullandım.

Telefon temel görevler için, 7-8 saate kadar, agresif kullanıcılar ve telefona sürekli müdahale edenler için 4-5 saate kadar kullanım ömrü sunabilir.

Bekleme modunda pil performansını çok beğendim. Cihaz saatlerce hareketsiz kaldıktan sonra neredeyse hiç pil tüketmedi.

Uzun bir canlı video çekiyorsanız, bunu yapmadan önce telefonu tamamen şarj ettiğinizden emin olun. Çünkü pil kısa sürede bitebilir.

Testimiz sırasında, telefonun 0’dan 100’e çıkması yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü.

SONUÇ

Genel olarak, Asus Zenfone Live alabileceğiniz bütçe dostu telefonlar arasında yer alıyor.

Hafif ve kompakt bir tasarıma sahip cihazın gerçek zamanlı güzelleştirme özelliği şüphesiz canlı yayınlar için benzersiz bir özellik. Ancak akıllı telefonun teknik donanımı biraz hayal kırıklığı yaratabilir
En azından Asus, cihazda Snapdragon 430 kullanmış olsaydı işler çok daha iyi olabilirdi.

Cihazın diğer bir önemli eksiği de bu fiyat segmentindeki cihazlarda görmeye alıştığımız parmak izi okuyucunun olmayışı. Birçok kullanıcı bunu dert etmese de bu özellik olsa fena olmazdı.

Bir telefona çok fazla para vermek istemeyen ya da ikinci bir telefon düşünen, öte yandan telefon cebimde dursun çaldıkça konuşurum diyenler Asus ZenFone Live modeline göz atabilir.

Asus Zenfone Live’a 859 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Hafif ve kullanışlı
  • Gün ışığında görüntüleme için iyi

EKSİLERİ

  • Parmak izi okuyucu olmayışı
  • Orta halli performans
  • Ortalama kamera
  • Isınma sorunları
Yazarlar