10.10.2017 - 17:53 | Son Güncellenme:
Kanuni Sultan Süleyman devrinin sadrazamı Pargalı Damat İbrahim Paşa tarafından bügünkü Bulgaristan'ın Razgrad kentinde yaptırdığı Pargalı İbrahim Paşa Camii'nin inşaatı 1530-1535 yılları arasında gerçekleşmiş.
Pargalı İbrahim Paşa'nın idam edilmesinin ardından durdurulan inşaat, 1616'da Mahmut Paşa tarafından tamamlanmış ve ibadete açılmış. O devirden 20. yüzıla kadar da cami, ibadete açık kalmış.
Cami, klasik Türk mimarisinin en özel örneklerinden biri olarak görülüyor. Orta kubbeli yapıya sahip olan caminin dış duvarlarında dört sıra pencere bulunmakta. Minaresindeyse lale motifleri mevcut. Minare aynı zamanda Balkanlar'daki taş oymacılığın en nadide örneklerinden biri.
Bulgaristan Kültür Bakanlığı nezdinde bölge tarih müzesine bağlı cami, 30 yıldır ilgi bekliuyor. Cami 30 yıldır ibadete kapalı İçi dışından çok daha bakımsız olan cami, her şeye rağmen süslemeleri, ahşap işçiliği ve yazılarıyla eski görkemini yansıtmaya devam ediyor.
Pargalı İbrahim Paşa Cami, UNESCO listesine alınmış olsa da bürokratik engeller aşılamaması nedeniyle bir türlü eski haline döndürülemiyor.