15.11.2017 - 14:52 | Son Güncellenme:
Şafşavan, Fas'ın en önemli turizm merkezlerinden biri. Her yıl binlerce turist Şafşavan kentini ziyarete geliyor. Eski bir yerleşim yeri olan Şafşavan, geçmişi yüzyıllara uzanan dokusunu koruyor. Şafşavan kenti en çok tamamı mavi tonlarına boyanmış evleriyle ünlü. Şafşavan ününü borçlu olduğu bu maviye boyalı evlerin ise hüzünlü bir hikayesi var...
Şafşavan nerede? Şafşavan kentine nasıl gidilir?
Şafşavan kenti Fas sınırları içinde yer alıyor. Kuzey Afrika'nın en batısında Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nun birleştiği yerde yer alan Fas, Marakeş, Kazablanka gibi ünlü turistik yerlerinin yanı sıra son dönemde popülaritesi gitgide artan Şafşavan gibi yerlere de sahip.
Şafşavan, Fas'ın kuzeybatısında yer alan küçük bir şehir. Atlas Dağları'nın uzantısı olan Rif Dağları eteğinde kurulu olan Şafşavan, tarihi Tanca kentine yakın bir konumda yer alıyor. Berberi dilinde Boynuz anlamına gelen Şafşavan'ın Fransızca ve diğer batı dillerinde yazılış şekli Chefchaouen.
Şafşavan kentine İstanbul'dan gelmek için öncelikle Kazablanka'ya ulaşmak gerekiyor. İstanbul'dan Kazablanka'ya aktarmasız uçuşlar mevcut. 5 saatlik bir uçuştan sonra Kazablanka'ya ulaşmak mümkün. Kazablanka'dan da yaklaşık beş saatlik bir karayolu yolculuğuyla Şafşavan'a gidiliyor. Kazablanka ile Şafşavat arası 338 kilometrelik bir uzaklık var.
Şafşavan hakkında bilinmesi gerekenler...
Şafşavan, Fas'ın bir kenti. Ülkenin kuzeybatısında yer alan Şafşavan başkent Rabat'a 250 kilometre uzaklıkta. Resmi dilin Arapça olduğu Şafşavat'a turizmin etkisiyle İngilizce, Fransızca veya İspanyolca konuşabilen insanlara rastlamak mümkün.Kentte Fas'ın para birimi olan Dirhem geçerli. Fas ile Türkiye arasında iki saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır.
Yapılan anlaşma doğrultusunda en az altı aylık geçerli pasaportu bulunan Türk vatandaşları, Fas'ta doksan günden az süreli seyahatlerinde vizeden muaf.
Şafşavan tarihi hakkında bilgiler...
Fas'ın kuzeybatısında bulunan Şafşavan, Berberi dilinde boynuz anlamına gelmekte. 15. yüzyılda bölgeye gözlem ve koruma amaçlı kale inşa edildikten sonra etrafta yerleşimler başlamış. 15. yüzyılda İspanya'daki Arap ve Yahudilerin zorunlu sürgüne tabi tutulması ile birlikte Şafşavan'da nüfus hızla artış gösterdi. Günümüzde Fas'ın en çok turist çeken bölgelerinden biri olan Şafşavan'ın nüfusu 40.000 dolayındadır.
Şafşavan kentindeki mavi evler...
Şafşavan kentini bu denli meşhur kılan şey yüzyıllara direnen yapılarının yanı sıra bu güzel yerel mimari örneklere sahip evlerin tamamen maviye boyanmış olmasıdır. Kimilerine göre evlerin bu renkte olması sadece bir gelenek. Ancak yaygın inanışa göre 1930'lu yıllarda Hitler yönetiminin zulmünden kaçığ Şafşavan'a yerleşen Yahudiler, evlerini maviye boyamaya başladı. Bunun nedeni de mavi renginin gökyüzü ve cenneti sembolize etmesiydi. Çok geçmeden bu uygulamayı yerel halk da benimseyince Şafşavan günümüzdeki masmavi halini aldı.
Şafşavan kentine ne zaman gidilir? Şafşavan kentinde nerede kalınır?
Şafşavan'da Akdeniz iklimi hakimdir. Yaz aylarının aşırı sıcak olduğu Şafşavan'ı görmek için en ideal dönem bahar ve sonbahar aylarıdır. Turistler genellikle Nisan, Mayıs ve Eylül aylarında Şafşavan'ı ziyaret etmeyi seviyor. Şafşavan'a gelen turist sayısında son yıllarda yaşanan artışla birlikte kentte yeni pansiyonlar açıldı.
Tarihi evlerin dönüştürülmesiyle ortaya çıkan bu pansiyonlarda konaklamak turistlerin tarihi dokuyu daha iyi hissetmeleri açısından sıklıkla tercih ettikleri bir seçenek. Koruma altındaki Şafşavan'da oteller genellikle kentin doğu kısmında yer almakta.
Hazırlayan: İhsan Dindar