04.03.2021 - 17:18 | Son Güncellenme:
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer almaktadır. 1. Derece arkeolojik sit alanı içerisinde olması nedeniyle en önemli tarihi eserlerden biridir. Dış ve orta surlar ile iç kaleden oluşan Zil Kalesi, teras, şapel ve muhafız binası yer almaktadır. Kale önceden konserlere ev sahipliği yaparken Osmanlı zamanında askerler tarafından kullanılmıştır.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Milli park olarak ilan ediliş tarihi 1994’ tür. Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağlarının bulunduğu yerdir. Endemik bitkilerin ve koruma altına alınmış hayvanların bir arada olduğu milli parklardan biridir. Park alanında doğal güzelliği ile buzul gölleri ve buzul vadilerini görmek mümkündür. Helikopterle kayak anlamına gelen Helikayak aktivitesi de milli parkta gerçekleştirilmektedir.
Rize'nin İkizdere ilçesinde yer alan Anzer Yaylası, aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aşağı Anzer, Çiçekliköy olarak adlandırılırken Yukarı Anzer, Ballıköy olarak adlandırılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Anzer Yaylası, Anzer balının merkezidir. Yayla da onlarca endemik bitkinin yer alması nedeniyle 1991 yılında turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. Anzer Yaylası, trekking, yamaç paraşütü ve zirve tırmanışlarının adresi olarak bilinmektedir.
Rize’nin merkezinde bulunan kale hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Günümüze sadece iç kale ve surlar bulunan kısımları ulaşmıştır. Kale ve sur duvarlarının yükseklikleri 20 m’yi bulmaktadır. Rize'yi tamamen görmesi nedeniyle güçlü bir tarihi yapısı olduğu bilinmektedir. Görkemli bir yapıya sahip olması ile ön plana çıkmaktadır.
Karadeniz’in en yüksek camisidir. Kâbe yönündeki cami olması nedeniyle Kıble Dağı ismini almıştır. Kıble Dağı Cami denizden yaklaşık olarak 1200 m yüksekliktedir. 1800 yıllarda inşa edildiği bilinmektedir.
1696 yılında inşa edilmiş olan köprü Fırtına Deresi üzerinde kurulmuştur. Çamlıhemşin ilçesinden 7 km uzaklıkta yer almaktadır. İklim koşulları göz önünde bulundurularak tek gözlü ve yuvarlak biçimde inşası yapılmıştır. Fotoğrafçıların ilgi odağı olan ve yerli halkın eski adı olan Çinçiva olarak isimlendirdiği bir yerdir. Doğal güzelliği ile Rize turunun olmazsa olmaz duraklarından biridir. Köprünün yapımında kullanılan kesme ve moloz taşlar sayesinde doğanın bir parçasıymış görüntüsü vermektedir.
Rize'nin İyidere ilçesinde yer alan Pileki Mağarası, en büyük mağara olarak bilinmektedir. Karadeniz mutfağından kullanılan özel pileki taşı eski zamanlarda bu mağaradan çıkarılmaktaydı. Fakat günümüzde teknolojinin farklılaşmasıyla artık taş çıkarılmamaktadır. Mağaranın içerisinde kuyu, sonu görünmeyen boşluklar, göller ve tünel bulunmaktadır.
Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın içinde yer alan debisi en yüksek şelalelerden biridir. Yaklaşık olan 15 m olan şelale, görmeye gelenleri kendine hayran bırakan bir doğal güzelliktir. Bitki gözlemleme yapan ve doğa yürüyüşlerini seven ziyaretçilerin ilk adresi olmaktadır.
Rize merkeze 56 km uzaklıkta yer alması nedeniyle piknik, mangal ve doğa yürüyüşleri için uygun olmaktadır. Çadır kampı ve trekking imkanının olması da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Köy kahvaltısıyla güneşin doğuşunu, sıcak çayınız ile güneşin batışını izleme şansınız bulunmaktadır.
Rize Etnografta Müzesi, Tuzcuoğlu Konağı ve Sarı Ev isimleriyle de tanınmaktadır. 19. Yüzyıl sivil mimari örneği olan müze 1998 yılından beri hizmet vermektedir. Geleneksel tekniklerin ön plana çıktığı müze, bodrum ve iki kattan oluşmaktadır. Müzede 79 adet arkeolojik eser bulunmaktadır.