04.03.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:
Bölgenin yerleşim tarihi 7. yüzyıla kadar dayanıyor. Buraya ilk adım atanlar Friglerdir. Bölge geçiş noktası olduğu için tarihler boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Günümüz Gebze’nin ilk kurucusu ise Osmanlı Beyi, Orhan Gazi’dir. Buraya büyük önem vererek, işletmeler ve vakıflar kurmuş. Ünlü seyyah Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Gebze isminin “ Gel bize” kelimelerinden türetildiğini yazmış.Gebze, Anadolu’dan İstanbul’a dolayısıyla Avrupa kıtasına geçiş noktasıdır. Eskihisar-Topçular mevkisinden arabalı vapurlarla her gün yüzlerce araç ve insan karşı kıyıya taşınıyor. Transit geçenler, Gebze’nin doğal güzelliklerini görmeden geçip, gidiyorlar.İlçe, geçmiş tarihin izlerini taşıyan mekanlar ve müzeler ile doludur. Piknik, eğlence ve aktivitenin dışında kültür gezisi için de ilçeyi ziyaret edebilirsiniz. Dünyaca ünlü “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tablonun ressamı Osman Hamdi Bey’in evi ve müzesi, ünlü Kartaca komutan Hannibal’ın mezarı buradadır. Doğa ve adrenalin tutkunları için Ballıkaya Tabiat Parkı, unutulmaz anlar bahşediyor. İki yıl önce faaliyete geçen Macera Parkı, yediden yetmişe herkese hitap ediyor. Burada haftanın stresini ve yorgunluğunu atabilirsiniz.
Külliye, 1510 yılında vezir Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Külliyenin mimarisini Mimar Sinan çizmiş, inşasını da baş kalfası Hüseyin Ağa yapmıştır.Külliye; cami, medrese, kütüphane, han, hamam, tekke, türbe, su kuyusu ve şadırvan bölümlerinden oluşuyor. Caminin önemli parçaları Mısır’dan getirilmiş. Külliyenin bir parçası olan hamam, daha sonraki yıllarda külliyeye eklenmiş. Gebze’nin en büyük tarihi hamamıdır.
İlçe merkezine 6 km uzaklıkta Eskihisar Köyünde bulunuyor. Deniz kıyısında dik yamaçlı bir tepe üzerine limanı korumak amacıyla yapılmış. Kalenin, Bizans İmparatoru I. Manuel Komnesos tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Özelliği korunarak restore edilen kale, on burç ve 4 kapıdan oluşuyor. Körfezi ve çevreyi panoramik izlemek isteyenler harika manzara sunuyor.
“Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tablosuyla dünyaca ünlü ressam Osman Hamdi Bey 26 yıl boyunca yazları burada yaşamış. Köşk 1884 yılında köşk, kayıkhane, resimhane ve müştemilat bölümleriyle birlikte Eskihisar’da sahilde yaptırılmış. Ev 1984’de restore edilip, müze olarak hizmete açılmış. Müzede, Osman Hamdi Bey’in çeşitli tabloları, fotoğrafları ve kişisel eşyaları sergileniyor.
Tabiat Parkı, Tavşanlı Köyü sınırları içinde Ballıkaya Vadisinde bulunuyor. Parkta, göl, şelaleler, dereye kadar uzanan travertenler üzerinde seyir terasları bulunuyor. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, tırmanma, piknik ve kamp için ideal bir bölgedir. Vadide, yer altı sularının kireç taşlarını eritmesi sonucu ortaya çıkan doğal mağaralar da bulunuyor.
Gebze’nin ilk kurucularından olan Sultan Orhan tarafından 1331’de kendi adına yaptırılmıştır. Cami günümüze sağlam şekilde ulaşmış olup, Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindendir.
Gebze’nin Osmanlılar tarafından fethedildiği yıllarda İlyas Bey tarafından kendi adına inşa edilmiştir. Kubbesiz olarak inşa edilen cami, Osmanlı’nın en eski camilerindendir. Günümüze kadar sağlam şekilde gelmiştir.
MÖ 247-183 yılları arasında yaşayan ünlü Kartacalı komutan Hannibal’ın mezarı Gebze’de bulunuyor. Mezar, tesadüf eseri, kanal açma çalışmaları sonucunda bulunuyor. Atatürk zamanında mezar anıt haline getiriliyor.Hannibal, döneminin askeri dehası ve en ünlü üç generalden biridir. Defalarca Romalıları bozguna uğratmıştır. Fakat bir savaşta yenilgiye uğrayınca, Bitinya Krallığı tarafından Romalılara teslim edilmek istenir. Esir olmak istemeyen Hannibal, yüzüğündeki zehri içerek, yaşamına son vermiş.
Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla kamp kurduğu ve zehirlendiği alandır. Fatih’in anısına otağını kurduğu yere bir çeşme ve anıt inşa edilmiş. Bu çayırlık 1995 yılında park, dinlenme ve şenlik alanı olarak yeniden açılmış. Her yıl burada güreş şenlikleri düzenleniyor.
Kervansaray 1520 yılında yapılmış. Planını Mimar Sinan çizmiş. İnşası da kalfası Hüsam tarafından yapılmış. İlçe merkezindeki Eski Çarşının büyük bölümünü kaplıyor. Kervansaray, Çoban Mustafa Paşa külliyesinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Günümüze kadar harap halde gelen, kervansarayın restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Gebzelilerin ve çevre bölgede yaşayanların eğlence ve aktivite merkezidir. 2018 yılında hizmete açılmıştır. İçinde; dağ kızağı, tırmanma dağı, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, botanik bahçesi, kafe ve restoranlar bulunuyor. Park, yediden yetmişe herkese hitap ediyor. Günü eğlenerek geçirmek ve stres atmak istiyorsanız parkı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca park, Eskihisar Kalesi ve Osman Gazi Köprüsü manzarasına sahiptir. Park, Mehtabın ve yakamozların en iyi şekilde izlendiği lokasyonda bulunuyor.