25.09.2020 - 13:03 | Son Güncellenme:
Tarih boyunca kaleler, sağlam surları ve çeşitli işlevlere ayrılan özel oda ve bölümleriyle ilgi çeken önemli yapılar. Şehirlerin kuşatılması ve savunulmasında en ağır yükü üstlenen kaleler, çatışmalara ve kahramanlık destanlarına da konu olan mimari değerler. Bursa Kalesi de Bursa’nın korunmasında etkin görevler üstelenen tarih sayfalarında özel bir yere sahip. Kale, bölge tarihinin en yakın tanıklarının başında geliyor.
Bursa Kalesi Bursa'nın Neresindedir?
Bursa’ya ayak basanların en çok ziyaret etmek istedikleri ve gezi rotalarında öncelik verdikleri tarihi yapılardan biri Bursa Kalesi. Buna bağlı olarak tarihi kalenin yeri oldukça merak ediliyor. Bursa Kalesi, Bursa’nın Osmangazi ilçe sınırlarında yer alıyor. Kale, tarihi Prusya ve Bursa’yı doğu, batı ve güney kesimlerinden çepeçevre kuşatıyor. Surlarla çevrili kalenin kuzey bölümünde ise dik yamaçlar bulunuyor. Bu dik yamaçlar doğal bir koruma ortamı sağlıyor. Bursa Kalesi, Osmangazi ilçesinde ise Tophane semtinde bulunuyor.
Tarihi Kalenin Özellikleri
Bursa Kalesi’nin surlarının uzunluğu günümüzde yaklaşık olarak 2 kilometre. Tophane ve Çakırhamam arasında biri dörtgen diğeri daire olmak üzere toplam iki adet burç yer alıyor. Bursa'da Tophane, Endüstri Meslek Lisesi ve Orduevi'nin bulunduğu konumdan Yıldız Kahve'ye doğru olan yer, doğal bir set meydana getirmektedir. Hisar Kapı, Kaplıca Kapısı, Zindan Kapısı, Yer Kapı ve Pınarbaşı Kapısı olmak üzere toplam beş adet kapı, Bursa Kalesi'nde bulunmaktadır. Surlarında Zindan Kapı ile Pınarbaşı Kapı arasında ön surlar günümüzde evler arasında kaybolmaktadır.
Tarihi kalenin inşaatında türlü blok ile moloz taşlar kullanılmıştır. Bursa Kalesi'nin en fazla dikkat çeken özelliklerinden biri ise oldukça yüksek bir kale olmasıdır. Kalenin yapılışı M.Ö.1. yüzyıla dayanmakta olup kalenin ilk kez Bithynialılar tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Devam eden tarihi dönemlerde ise Roma, Bizans ile Osmanlı İmparatorluğu devirlerinde aktif bir şekilde kullanıldığı ve onarım gördüğü tarihi kaynaklarda belirtilmektedir.
Bursa Kalesi'nin Hikayesi
Tarihçesi milattan önceye dayanan Bursa Kalesi'nin bulunduğu bölgeye halk arasında "Hisar" denilir. Bölge, şehrin ilk yerleşim yeri olmakla birlikte kalesi ile Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu devirlerini en iyi şekilde yansıtmaktadır. Bursa Kalesi, 17.yüzyılda ünlü gezgin Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edilmiştir. Evliya Çelebi, kalenin temellerinin yalçın kayalar üzerine kurulduğunu ve uzunca bir dikdörtgen şekline haiz olduğunu betimlemiştir. Kalenin, insan yapımı olamayacak kadar heybetli olduğunu ifade etmesi de Bursa Kalesi'ne ayrı bir önem kazandırmaktadır.