Pazartesi günü Aykut Kocaman’a daha önce kendi ağzından çıkan şampiyonluk puanı ile ifadesine “hâlâ o şansınız devam ediyor mu?” diye soru soruldu.
ODTÜ ve Boğaziçili olmayan spor medyası için bu tür hesaplar teknik direktörlere yaptırılıyor. Medya’nın içindeki bazı muhabir arkadaşlar Fenerbahçe’nin yaklaşan kongresi için kafa yordukları ve bu yönde haber, yorumlara ağırlık verdikleri için geçmiş sezonlara dair neler olmuş, bizim gibi geri planda duran mühendis kökenli yazarlara kalıyor.
Geride bıraktığımız on sezonda neler olmuş, bu sezon neredeyiz ve bu sezon geçmiştekilerden hangisi ile benzerlikle taşıyor bakalım.
Aşağıda inceleyeceğiz tabloda 2011-12’yi özellikle almadım; çünkü o sezon 3 Temmuz kurgusunun üzerinden bir sürü kafa karıştıran detaylar ve hâlâ cevaplanması gereken soruların olduğu bir ligdi.
Sarı renkli kutular ligi şampiyon tamamlayan takımın 10. ve 34. haftalardaki pozisyonunu gösteriyor.
4 sezon ligin 10. Haftasını lider tamamlayan takım mutlu sona ulaşmış.
1 sezon ligin 10. Haftasını 4. sırada tamamlayan takımın;
1 sezon ligin 10. Haftasını 3. sırada tamamlayan takımın;
2 sezon da ligin 10. Haftasını 2. sırada tamamlayan takımın şampiyonluğa ulaştığını görüyoruz.
Bu takımların şampiyon olmak için 10 haftadan sonra kaç puan topladıklarına da bakalım.
Kalan 24 haftada 16 – 18 arası galibiyet sayısının şampiyonluk için yeterli olduğu bir lig ortalamasına sahip olduğumuz ortaya çıkıyor.
Yani, kalan 24 hafta olduğuna göre şampiyonluk mücadelesi yapan takımlardan biri 19 galibiyet (19×3=57 Puan) alırsa büyük bir ihtimalle o mutlu sona ulaşacaktır, diyebiliriz.
Buradan başka ne sonuç çıkıyor; “en az” 24-19=5 maçta şampiyon olacak takımın puanlar kaybedebileceğini öngörebiliyoruz.
Peki bu sezon geride bıraktıklarımızdan hangisine yakın?
2008/09 ve 2015/16 sezonları liderin ve diğerlerinin topladığı; liderle diğerleri arasındaki puan farkı bakımından sanki eşit gibi duruyor.
Hangisi?
Genel sezon ortalaması, şampiyonluk yarışındaki takım sayısı gibi kriterleri göz önüne aldığımızda 2008/09 sezonunun alınmasının doğru olacağını düşünüyorum.
O sezon sonu ligin sıralaması şöyle tamamlanmıştı.
Bu sezon özellikle kaliteli yabancı oyuncular, atılan gol sayısı, maçların çekişmeli geçmesi ve daha rekabetçi olması nedeniyle lig yarışında uzun süre 4-5 takımın ön sıralarda kalacağını tahmin ediyorum.
Son olarak da ilk 10 sıradaki takımların çapraz eşleşmelerine ve birbirleriyle oynadıklara bakalım.
Bursaspor, Fenerbahçe ve Sivasspor en fazla zorluk derecesi yüksek maça çıkmışlar.
Beşiktaş çok ilginç önümüzdeki haftalarda bu gruptan en fazla takımla maç yapacak takım; sonra Galatasaray geliyor.
Bu eşleşmelerden ilginç puan kayıpları yaşanabilir; daha rekabetçi bir lig olup olmayacağını da göreceğiz.
Galatasaray, Fenerbahçe’yi yenemedi.
Beşiktaş, Fenerbahçe ve Başakşehir’i yenemedi; Göztepe ve Kayserispor sıkı rakip olabileceklerini gösterdiler.
Başa dönüp, şampiyonluk puanı sorusunun cevabını arayacak olursak; takımların genel durumları çerçevesinde 71 puan barajının normal olacağını söyleyebiliriz.
Bu hesabımızı ligin ilk yarısında güncellemek üzere…