Süper Kupa Finali 90. Dakikada gelen penaltı golüyle sonuçlandı. Açıkçası pozisyonla ilgili burada yorum yapacak değiliz. Çünkü kararı biz vermiyoruz. Ancak tartışılması gereken bazı önemli detaylar var.
Dün Milliyet Gazetesi’nin haberinde penaltı kararının verilmesinde yardımcı hakem Tarık Ongun’un inisiyatifi olduğu ile ilgili bir haber vardı. Gerçek payı olduğunu düşünüyorum, çünkü Cüneyt Çakır pozisyon geçtikten sonra düdüğünü çalmıştı.
“Penaltı, penaltı gibi olmalıdır.” Ülkemizin icadıdır ve kim tarafından çıkarıldığı malumumuzdur. Futbolumuz ne zaman “böylesi” hakem yorumcularından temizlenir o zaman daha anlaşılır bir hale gelecektir.
Futbolumuzu kaosa sürükleyen bu zihin yapısıdır. Son 20 yılda yetişen tüm hakemler de bu yapının ürünü olarak standartlarını yitirmişlerdir.
Futbolun merkezinde ne hakem ne pozisyon vardır. Bu durumu kendi popülerliklerini oluşturmak ve rant sağlamak adına yaratmışlardır.
Öyle olduğu için de işte Kupa finalinde pozisyon içinde yer alan üç farklı hakemin tutumu birbirinden değişik olmuştur.
Habere göre hareketin oluş yönüne göre avantajlı durumda olan ve penaltı pozisyonuna çok daha yakın olan Bülent Yıldırım sessiz kalmış, buna rağmen ters taraftaki Tarık Ongun Cüneyt Çakır’ı uyarmıştır.
Bülent Yıldırım o maçı yönetmeye aday hakemlerdendir. Geçen sezonun son maçlarında görev de almıştır. Buna rağmen penaltı diyememiştir. Cüneyt Çakır, beklemiştir. Tarık Ongun da penaltıyı vermiştir.
Bu pozisyon ceza sahası dışında olsaydı üç hakem de muhtemelen faul düdüğünü çalardı.
10 kusurlu hareketin ceza sahası içi dışı diye bir ayrım olmaması gerekiyor. Bu yüzden hak edilmiş penaltı kararlarını bir türlü veremiyor hakemlerimiz ve ligin kaderiyle oynuyorlar. Hakemlik adına da hiç iyi bir tablo çizemiyorlar.
Dün akşam geç saatlerde Aykut Kocaman’ın PFDK’ya tedbirli olarak sevk edildiğini öğrendik. Şaşırıyoruz.
Neden?
"Cüneyt Çakır'la ilgili söylenecek en doğru ve en yalın gerçek şu ki yurt içindeki maçlarıyla yurt dışındaki maçları arasında büyük bir standart sapma var. Kararlarında bunu söylemek gerekiyor. 1-0 Galatasaray öne geçtikten sonra o ana kadar başka türlü, sonra başka başka kararlar vermeye başladı. Sonra en son geçen final maçında olduğu gibi bu maçta da ekstra kararlar çıkıyor. Bu maçlar gerçekten ağır maçlar. Dolayısıyla bu standart sapmalar çok etkiliyor. Bizi de etkiliyor. Rakipleri de etkiliyor. Umarım bundan sonra biraz daha dikkatli olur. Çünkü kararlarla maçın seyri değişti.”
Yukarıdaki açıklama maç sonunda Aykut Kocaman tarafından yapılmıştır.
Pazartesi günü bir çok yorumcu, köşe yazarı ve futbolsever benzer şeyler düşündüğünü belirten açıklamalarda bulundu, yazdı.
Aykut Kocaman futbol dünyamızdaki benzerleri gibi 250 kelimeyle konuşmuyor. Başka şeyler söylüyor. Yepyeni kelimeler, kavramlar sokuyor düşünce dünyamıza.
Örneğin yaptığı açıklamada bir “standart sapma” gerçeğinin altını çiziyor.
Standart sapma bilimsel bir terimdir; bütün istatistikler, değerlendirmelerde kullanılır. Girişte yazdığım penaltı pozisyonuna hakemlerin verdiği reaksiyon tam bir standart sapma örneğidir.
Standart sapma yoluyla bizler doğru ortalamayı tespit edebilme şansı yakalarız.
Bugün ülkemizde yapılan her yaş grubunun girdiği çeşitli sınavlarda puan hesaplamaları yaparken standart sapma değeri kullanılır.
Kuşkusuz 250 kelimenin içinde standart sapma olmayınca algı değişiyor. Anlamada güçlük çekiliyor. Sanki kötü bir şey söylemiş kanaati güçleniyor. Öyle olunca da tedbiren adamı disiplin kuruluna sevk ediveriyorsun.
Herkesin her şeyi dilediği gibi söylediği bir ortamda Aykut Kocaman’ın yaptığı bu açıklamaya ceza yakıştırmak demek en büyük standart sapmayı yapmak olacaktır.
PFDK eğer ceza vermek için ortalamayı Aykut Kocaman’ın bu açıklamaları seviyesine getirirse o zaman her kaybedilmiş karşılaşma sonunda ortalığı yangın yerine çeviren kişilere ceza yetiştiremez.
Hele aynı karşılaşmada hakeminin yakasına yapışmış ve bütün dünyaya karşı küçük düşürmüş bir futbolcuya ceza bile bulamaz.
Aykut Kocaman diyor ki; bu standart sapmalar çok etkiliyor. Yani, standartlara daha fazla dikkat edelim, hassasiyet gösterelim, demek istiyor. Bu herkes için gerekli değil mi?
Hadi bakalım PFDK belirle bu sezonun standart sapmasını...
http://twitter.com/uzaygokerman