Ligin 24. Haftasını tamamladığımız bu sürede şampiyonluk yarışındaki ilk dört takımın bazı ortalamalarını konuşmanın zamanı geldiğini düşünüyorum.
Aşağıdaki tablolardaki tüm sayısal veriler MatchStudy’den alınmıştır.
İlk tablo durumun genel görünümünü gösteriyor bize.
Ligimizin topla en çok oynayan ve karşılaşmalarında topun en fazla oyunda kaldığı takımı Başakşehir görünüyor. Başakşehir’in maçlarında sadece kendisi değil, rakip takımlar da daha fazla zamanla oynuyorlar.
Bu ne demek; rakip kaleci, oyuncu yerde yatmıyor, gereksiz yere oyun durmuyor; elbette daha az faul oluyor.
Tabloya göre ilk dört takım arasında topla en az oynayan takım Fenerbahçe. Bir başka bakış açısıyla Başakşehir maçlarını Fenerbahçe’den 6,31 dakika (90 dakikalık sürenin neredeyse %7’sine karşılık geliyor) uzun oynuyor demek.
Beşiktaş 2,08 Galatasaray da 1,21 dakika daha fazla topla oynamış, Fenerbahçe’ye oranla.
Toplam süre ile maçların içindeki faul sayılarının da yakın bir ilişkisi olduğunu yine bize bu tablo ortaya koyuyor.
Başakşehir maçlarını 23,50 faul ortalamasıyla oynarken bu sayı Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta 28,71 olmuş.
Sezonun bu anlamda topun en uzun ve az süre kaldığı maçlarına da bakalım.
Ligin 19. haftasındaki Başakşehir-Karabükspor karşılaşması topun en uzun süre oyunda kaldığı maç olmuş; 67,53 dakika bir rekor mudur, diğer maçlarla ilgili tam verileri bilmeden bunu iddia edemiyorum. Ancak ligin 2. Haftasında oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor eşleşmesiyle karşılatırıldığında topun 25,40 dakika daha fazla sahada kaldığını görüyoruz ki bu standartların çok ötesinde bir duruma karşılık geliyor.
Başakşehir’in topla en az oynadığı Konyaspor maçı bile Fenerbahçe-Trabzonspor maçından 10 dakika fazla oynanmış.
Topun rekor derecede oyunda kaldığı maçta toplam 12; en az oynandığı maçtaysa 41 faul ile karşılaşma durmuş.
Karabükspor faul bile yapmamış neredeyse ki Karabükspor’un durumunu da göz ardı edemiyoruz.
Faul sayıları önemli; bir maçın kalitesine direkt olarak etki ediyor.
Analize devam edelim.
Yeni tablomuzdaki verilere göre Başakşehir diğer takımlara uzak ara fark atmış artık bunu net olarak görüyoruz. Başakşehir maçlarının 1/3’i 60 dakikadan fazla toplam sürelerde oynanmış. 1/3’inde de faul sayıları 10-20 arasında kalmış. Yani faul sayıları, zaman, futbol oyun kalitesi, başarı ve puan birbirlerini etkileyen faktörler olarak kendisini matematiksel olarak ortaya koyuyor.
Oysa ligin en faullü maçını Fenerbahçe oynamış. Şampiyonluk yarışında mücadele eden takımlar içinde de maçlarının toplam süreleri 40-49 dakika arasında en fazla oynanan takım yine Fenerbahçe olmuş.
Fenerbahçe’nin ligin zirvesindeki takımlarla arasında 2 maçlık puan farklı olduğu göz önünde bulundurulursa bu tablodaki durum bize bir şeyler anlatıyor olmalıdır.
Peki bu dört takımın kendi aralarındaki maçlara bakalım neler olmuş;
Şu net olarak görünüyor özellikle Beşiktaş ve Galatasaray’ın faul ortalamalarını Fenerbahçe maçlarının yükselttiği de bir gerçek…
Galatasaray’ın Başakşehir’le olan eşleşmesinde 18 faul olmuş, Beşiktaş maçında 24 ancak Fenerbahçe maçında oyun tam 33 defa faul gerekçesiyle durmuş ve daha az sürede oynanmış.
Trabzonspor-Başakşehir maçı 23 faul ve 60,05 dakika süresiyle oldukça dikkat çeken bir mücadele olarak bu tabloda göze çarparken, bu maçtan 3 hafta önce oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçı 30 faul ve 43,56 dakikalık süresiyle sezonun ilk yarısındaki maçtan sonra en kötü ikinci performansı yapıyor.
Burada şu soru akla gelebilir; iyi oynayan takım daha az faul yapıyor ve topun daha fazla sahada kalmasını sağlıyor.
Ancak futbol çift taraflı bir oyundur. Rakibinizin nasıl mücadele ettiği sizin kalitenizi de belirleyen bir gerçektir.
Bu veriler Başakşehir’in kuşkusuz iyi oynadığı gösteriyor.
Bir başka sonuç; kimsenin Başakşehir ile bir husumeti, derdi olmadığıdır.
Fenerbahçe ligdeki en uzun süreli maçlarını Başakşehir’e karşı oynamış; son maç Fenerbahçe’nin futbolunu göstermesi bakımından iyi bir örnektir.
Fakat takımlar arasındaki gerilim arttıkça; motivasyon gerekçeleri değiştikçe bu sahadaki futbola ve sonuca etki ediyor.
Kuşkusuz her futbolcu Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş maçlarında kendisini göstermek için oynuyor. Ancak bu üç büyükler arasından da maç seçmeler, daha fazla motive olmalar, maç seçmeler devreye girdiğinde o zaman aynı takımın sayısal verilerini açıklayamaz hale geliyorsunuz.