Pazar akşamı Aykut Kocaman oldukça geniş açıklamalarda bulundu; insanların kafalarındaki bazı sorulara net cevaplar verdi. Aslında göreve geldiği ilk günden bu yana medya önüne geçtiğinde her türlü soruya karşılık içtenlikle konuştuğunu biliyoruz.
Açıkçası teknik adamların konuşmasının her zaman başkanların yaptığı açıklamalardan çok daha etkili ve doğru olduğuna inanıyorum.
Ayrıca nasıl futbolcuların attığı her adımın, pozisyonun, koşu mesafesinin istatistiği tutuluyorsa teknik direktörlerin kaç farklı kelime ile konuşuyor olduğunun da ölçülüp ortaya koyulmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Ancak futbol medyamız, kamuoyu açıklamalarla yetinmek yerine yine bunları olmadık anlamlara getirecek aşırı yorumlara kaçıyor. Çünkü içerikten çok manşetlerle yaşıyoruz. Hep bir başlık atma ihtiyacımız var.
Oysa futbolumuzu, sporumuzu daha doğru bir seviyeye getirebilmenin yolu kamuoyunu da o sürece aktif olarak bilinçli bir şekilde dahil etmekten geçiyor.
Örneğin Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe’nin bir antrenör takımı olup olmadığı konusundaki yorumu ilgi çekiciydi.
Türkiye’de bunun çok zor olduğu hatta hiçbir zaman gerçekleşemeyeceği yönünde bir açıklama yaptı.
Bu hiç kuşkusuz mevcut durumun bir tarafına işaret ediyor.
Türkiye’de bir teknik adamın istikrara dayalı bir başarı yakalayabilmesi için iki jenerasyon ile birlikte çalışması gerekiyor.
Alex Ferguson’un bile teknik adamlığının ilk yıllarında Cantona karşısında belirleyici olabildiği sanmıyorum.
Ancak bugün geldiğimiz noktada Manchester United tam anlamıyla Alex Fergusun’un takımı olma özelliğine sahiptir.
Aykut Kocaman ise hala bir sezon daha bu takımın başında kalıp kalamayacağından emin değil belki veya o başka bir şey düşünüyor, yapacak; futbol ortamı bunu yapmasına izin vermeyecek.
Fenerbahçe taraftarının bile Alex konusundaki bölünmüşlüğü başlı başına durumu özetleyen bir durumdur.
Fenerbahçe’nin Avrupa’da zirvede olması, Türkiye’de iyi futbol oynamaya başlaması bir anda Aykut Kocaman’ın bütün duruma hâkim olduğu anlamına gelemiyor.
90 Dakika maç izleyen taraftarların dakika dakika nasıl tepki verdiği ortadadır. İlk yanlış pasta tribünlerden yükselen uğultu sabırsızlığımızın tipik göstergesidir ki; 34 maçlık lig maratonunun 90 Dakikadan hiç farkı yoktur.
34 maçlık bu maratonun ilk haftasında alınan bir yenilgi ile ortamın nasıl toz duman olduğunu görüyoruz.
Bunu biz yapıyoruz.
Medya Aykut Kocaman’ın “umarım böyle sorularınıza başka yerlerde de muhatap bulabilirsiniz” mealindeki açıklamasının adresinin Fatih Terim olduğunu manşete çıkardı.
Hatta bunun ortamı germek üzerine bilinçli yapılmış bir toplum mühendisliği çalışması olduğunu ifade etti.
İlginçtir Fatih Terim de sanki bu toplum mühendisliğine ait yorum kendisinden çıkmışçasına dünkü maçtan sonra şöyle bir yorum yapmayı uygun buldu.
“Ülke futbolunu hep beraber güzel günlere, daha iyiye götürmek için müthiş bir çaba var. Bunlar için çabaladığımız günlerde, sağduyu ile olaylara yaklaşmamız daha iyi olacaktır. Aklıselimle hareket etmeliyiz. Olumsuz betimlemelerden, olaylara değişik yakıştırmalardan uzak durmalıyız. Yoksa ucuz politikaların futbola katkısı olmaz. Böyle düşünüyorum, böyle davranmaya devam edeceğim.”
Oysa manşete çıkarılan söz bir adresleme değildi; hele muhatabı Fatih Terim değildi.
Ancak toplumu yönetmeyi, algı kayması yaratmayı iyi bilenler tarafından bu sanki iki teknik direktör arasında yaşanan bir âşıklar atışmasına dönüştürüldü.
Fatih Terim’in buna sahiplenmesi de ilginç elbette.
Mesele Aykut Kocaman’a yöneltilen soruların benzerlerinin başka teknik adamlara yöneltilmiyor ya da sorulamıyor oluşudur.
“Neden sormuyorsunuz” soruna cevabı eğer Fatih Terim veriyorsa o da konuyu anlamamış ya da yaratılan algıdan yanlış etkilenmiş demektir.
Aykut Kocaman bu eleştiriyi medyaya yapıyor.
Ama aynı medya durumu anlamazdan gelerek başka bir teknik direktöre durumu yansıtmayı uygun buluyor.
Böyle ortamlarda elbette samimiyetten uzaklaşıldıkça Aykut Kocaman’ın tepkilerinin de artması normal olacaktır.
İki sene önce bu oyuna Şenol Güneş gelmişti; şimdi Fatih Terim…
İyi bir mühendislik çalışması olduğu kesin.
Şunu not edelim, iyi mühendisleriniz olursa doğru yapılar kurarsınız, kötülere sahipseniz enkazın altında kalırsınız.
http://twitter.com/uzaygokerman