Süper LigTürkiye'deki kulüpler transferde yine cepten yedi!

Türkiye'deki kulüpler transferde yine cepten yedi!

25.09.2024 - 07:03 | Son Güncellenme:

UEFA raporuna göre Türkiye’deki kulüpler transfer ettikleri futbolcular için 125 milyon euro akıttı, kıta yedincisi oldu. Transfer giderleri geçen yılla aynı seviyede seyreden temsilcilerimizin bu alandaki gelirleri azaldı, bir kez daha harcamalarının altında kaldı.

Türkiyedeki kulüpler transferde yine cepten yedi

UEFA, Avrupa Kulüp Kabiliyet ve Rekabet Ortamı Raporu’nu yayınladı. 2024 verilerini içeren 106 sayfalık raporda Türkiye’deki futbol kulüplerinin geride kalan döneme ilişkin çarpıcı verilerine de yer verildi.

Haberin Devamı

Rapordaki veriler, hem erkek hem de kadın futbolundaki izlenme oranlarında yeni bir rekor kırıldığını ortaya koydu. Avrupa’da 2023-24 sezonu boyunca maçları, toplamda 229 milyon taraftarın statlarda izlediği tespit edildi. Bu durum, çeşitli sosyal medya platformlarının cazibesine karşın, futbolseverlerin karşılaşmaları takibine ilişkin artan coşkuya işaret etti.

Avrupa’da tarihin en yüksek harcamalı ikinci transfer aktivitesine tanık olduğumuz geride kalan dönemde, Türkiye’deki kulüpler bonservislere ödedikleri paralarla en çok harcama yapan yedinci ülkeyi oluşturdu. Avrupa’da transfer döneminin sonlanmasıyla hazırlanan 2024 yaz transfer rakamlarına göre toplamda 125 milyon euro harcama yapan temsilcilerimiz, transfer geliri olarak ise 90 milyon euro’yu cebine koydu, bu açıdan onuncu ülkeyi oluşturdu.

Haberin Devamı

UEFA’nın bir önceki yıl yayınladığı aynı başlıklı raporda Türkiye’deki kulüplerin harcamaları yine 125 milyon euro olarak gösterilmişti. Ancak geçen yılki kazanç rakamı 109 milyon euro’ydu. Harcaması aynı kalan Türk kulüplerinin transfer kazançlarında bir miktar azalma gerçekleşti.

Ferdi Kadıoğlu’nun 30 milyon euro karşılığında Fenerbahçe’den Brighton’a gidişi, Kerem Aktürkoğlu’nun 12 milyon euro karşılığında Galatasaray’dan Benfica’ya gidişi yaz dönemine damga vuran oyuncu satışları olarak öne çıktı. Sarı-lacivertlilerin Sevilla’dan 19.5 milyon euro karşılığında kadrosuna kattığı En Nesyri, sarı-kırmızılıların 18 milyon euro’ya Norwich’ten aldığı Gabriel Sara da alımlar arasında öne çıktı.

FUTBOLCU FABRİKALARI

Dünya futbolunun en önemli futbolcu fabrikaları olan Latin Amerika ülkeleri, geride bıraktığımız dönemde de bu misyonlarına uygun hareket etti. Brezilya ve Arjantin gibi önde gelen futbolcu ihracatçılarının oyuncu satışından elde ettikleri gelirler, oyuncu alımına harcadıkları paraların çok üzerinde kaldı. Sambacı kulüpler 251 milyon euroyu satışlardan kasasına koyarken, transfere 192 milyon euro akıttı. Tangocular diyarında ise satış 184 milyon euro getirirken, alış için 81 milyon euro gözden çıkarıldı.

Haberin Devamı

BELÇİKA - PORTEKİZ ADETA PARA BASTI

Avrupa’da oyuncu satışı, alışa göre yüksek olan ülkeler sıralamasında en üst basamakta Belçika yer aldı. Belçika kulüpleri transferde 103 milyon euro harcarken, elden çıkardıkları oyunculardan 362 milyon euro kazandı. Alış ve satışları arasındaki farktan 259 milyon euro elde etti. İkinci sırada gelen Portekiz’de bu fark 208 milyon euro olarak ortaya çıktı. 90 milyonluk harcamanın yanında 208 milyonluk satışla 118 milyon euroluk gelire ulaşan Hollanda kulüpleri üçüncü sırada yer aldı.

HOCAYI KOVMADA AVRUPA LİDERİYİZ

Türk kulüpleri en çok teknik adam değişkliği yapmada Avrupa birincisi oldu. Süper Lig’deki kulüplerin 2023-24 sezonunda yüzde 90 oranındaki hoca değişikliğinin kulüp başına 1.8 teknik adama tekabül ettiği belirtildi. Yunanistan (1.6), Portekiz (1.5), İtalya (1.4), Belçika (1.3) ortalamalarıyla Türkiye’yi takip ettiler.

SÜPER LİG MAÇLARINA 4 MİLYON İZLEYİCİ

Ülkelerin en üst liglerindeki rakamlara göre Süper Lig, 4.2 milyon izleyici ile kıta çapında statlara en çok seyirciyi çeken yedinci organizasyon oldu. Türkiye’nin diğer alt liglerinin seyirci sayısı 800 bin, kupa müsabakaları 500 bin, Avrupa kulvarındaki maçlar ise toplam 800 bin kişi tarafından izlendi. Tüm kulvarlardaki 6.3 milyonluk toplam seyircinin, önceki döneme göre yüzde 11 oranında bir artışa tekabül ettiği bulgulandı.