GalatasarayGalatasaray'ın iptal edilen golünde karar doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı!

Galatasaray'ın iptal edilen golünde karar doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı!

17.08.2024 - 07:52 | Son Güncellenme:

Süper Lig'in 2'nci haftasında Konyaspor ile Galatasaray karşı karşıya geldi. Mücadelenin tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

Konyaspor, Süper Lig'in 2'nci haftasında Galatasaray'ı konuk etti. Karşılaşmada Direnç Tonusluoğlu düdük çaldı. Direnç Tonusluoğlu'nun yardımcılıklarını Deniz Caner Özaral ile Osman Gökhan Bilir üstlendi.

Haberin Devamı

VAR'da Volkan Bayarslan görev aldı. AVAR'da ise Mehmet Emin Tuğral hazır bulundu. Konyaspor - Galatasaray karşılaşmasının tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi.

Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Deniz Çoban, Bahattin Duran ve Bülent Yıldırım müsabakanın tartışmalı kararlarını yorumladı. Öte yandan eski FIFA hakemi Fırat Aydınus da dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İşte Konyaspor - Galatasaray maçının tartışmalı kararları hakkında yapılan değerlendirmeler...

"7'nci dakikadaki Adil Demirbağ - Mauro Icardi pozisyonu..."

Fırat Aydınus: Adil, Icardi'nin koşu alanını kapatıyor. Her ikisinin de karşılıklı sportmenlik dışı hareketi var. Hakem takdir hakkını kullandı, uyardı. Icardi'ye ve savunmaya sarı kart lazım demekten ziyade ikisine de ikaz yaparak uyarıyla geçti. Saygıyla karşılıyorum.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Adil, Icardi'ye ayağıyla temas ediyor. Icardi de küçük bir çelmeyle cevap veriyor. Hücum faul doğru, hakem sözlü iletişimle kontrol altına almaya çalıştı. Genel uyarı yapsa daha doğru olurdu.

Bahattin Duran: Top artık geçmiş, Icardi'nin yaptığı hareketin karşılığı sarı kart. Yaptığı hareket, sportmenliğe aykırı hareket. Faul düdüğünü çaldıktan sonra Icardi'yi sert şekilde uyarırsınız, herkese mesajı verirsiniz, o zaman kabul ederim. Dakika göstermeden bu pozisyonu gösterseniz sarı kart derdim.

Deniz Çoban: Şu pozisyonun farkında olduğunu Icardi'ye gösterdi, 'Yapma' gibi bir şey söyledi. Icardi'ye söylediğini diğer oyunculara göstermedi. Limitinin bu olduğunu diğer oyuncular öğrenemedi.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"21'inci dakikada Abdülkerim Bardakcı'nın Ndao'ya faulü..."

Fırat Aydınus: Abdülkerim'e sarı kart verse kimse bir şey diyemez. Topla alakası yok. Riskli bir hareket yapıyorsun, futbolcunun sağlığını riske sokacak hareket yapıyorsun.

Bahattin Duran: Yardımcı hakem taç verdi. Bence Abdülkerim'in Konyasporlu Ndao'nun sırtına dirseğini koydu. Arkadan yaptığı hareketin karşılığı faul. Tespit edemedi ve taçla başlattı yardımcı hakem.

Bülent Yıldırım: Tartışmasız faul. Nizami şarj bölgesi değil. Bir oyuncu hava topuna yükselirken itiyor.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Ne olursa olsun, bu seviyede maç yöneten yardımcı hakemin hakeme yardımcı olması lazım. Ndao çıldırıyor. Ndao hakeme karşı saygısız bir beden dili kullanıyor. Hakemin, farkındayım demesi lazım.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"26'ncı dakikada Kaan Ayhan'ın Yusuf Erdoğan'a faulü..."

Bülent Yıldırım: Faulde bir şüphe yok. Sadece faul kararı doğru, fazlası gerekmez.

Bahattin Duran: Faul tartışmasız. Pedrinho topu alır almaz Yusuf'un önüne bıraksa sarı karttan da bahsedebilirdik. Çok net verkaçı durdurmuş olacaktı. Pedrinho, aldı topu geri döndü. Yalnızca faul doğru.

Deniz Çoban: Hakemin görememesi normal. İşbirliği, dördüncü hakem faulü tespit edip hakemi uyarıyor. Dördüncü hakemi tebrik etmek lazım.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"28'inci dakikada Kaan Ayhan'ın Yusuf Erdoğan'a faulü..."

Bülent Yıldırım: Kaan, arkadan topa yaklaşmaya çalışırken rakibine faulü gerektiren nitelikte hamle yapmamasına rağmen Yusuf'un blokajı var. Küçük el temasına faul verildi. Kolay faul. Eleştirmem. Onu da ifade edeyim.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Abdülkerim'in hareketiyle, bu hareketi karşılaştırdığım zaman bu hafif bir hamle. Yusuf, el temasını hissedince bıraktı. Çok eleştirmem ama basit bir faul.

Deniz Çoban: İki ayağının üstündeki oyuncu bu el temasıyla düşmez.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"29'uncu dakikada Barış Alper'in Yusuf Erdoğan'a faulü..."

Bahattin Duran: Hava topu mücadelesi gibi görünüyor ilk başta ama top Yusuf'un kontrolünde, ayağından sekip havaya yükselecek, Yusuf'un odak noktası top, Barış Alper'in ayağa müdahalesi sarı kart.

Bülent Yıldırım: Tespiti çok zor. Şu anlamda zor; Yusuf hava topuna odaklanmış, Barış Alper topa çıkıyormuş izlenimiyle topuğunu basmış. Bu kontrolsüz bir faul ve sarı kart.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"34'üncü dakikada Abdülkerim'in Pedrinho'ya faulü..."

Fırat Aydınus: Sen bu faulü veriyorsan bu umut vaat eden bir ataktır. Buradan sonra başladın işte. Elini veren kolunu kaptırır. Burada elini verdin sen. Net bir sarı kart.

Bahattin Duran: Abdülkerim'in gelişine bakalım. Faul tartışmasız. Zaten risk alarak geliyor. Topa temas etmeden rakibin ayağına temas. Kontrolsüz bir hareket ve sarı kart.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Kayarak geliyor, kontrolsüz. Temastan bir an önce dizini büktü ve temas noktası küçük. Ancak bu gelişin kendisi kontrolsüz. Burada iyi niyetle ayağını bükmüş, tabanı rakibe oturtmamış. Pozisyon yüzde yüz faul. Sarı kart daha doğru olurdu.

Deniz Çoban: Kayarak geliyor, kontrolsüz faul. Sadece kontrolsüz hareketten değil, umut vaad eden ataktan da sarı kart çıkması lazım.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"56'ncı dakikada Jevtovic'in Barış Alper'e müdahalesi..."

Fırat Aydınus: Kontrolsüz hareketin yanına bu fotoğraf karesini koyun. Yakınında çalıyorsun, faulü yapan göstere göstere yapıyor, faule maruz kalan düşüyor. Her şey çok açık. Açın da iyi. Buna faul veriyorsan bu sarı kart.

Bülent Yıldırım: Net tartışmasız faul. Klasik kontrolsüz faul, sarı kart daha doğru olurdu.

Bahattin Duran: Aynı fikirdeyim. Kontrolsüz faul, sarı kart.

Deniz Çoban: Hareketin sertliğini gözden kaçırmış. Kontrolsüz faul bu. Sarı kart.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"Galatasaray'ın ikinci golü ofsayt var mı?"

Fırat Aydınus: Barış topa dokunduktan sonra Torreira topa dokunuyor. Dokunsa da zaten Barış topa dokunduğu anda Torreira ofsayt değil. İlk top çıkarken de Torreira'nın oyuna veya bir oyuncuya etkisi yok. O yüzden şeklen ofsayt ama cezalandırılması gereken ofsayt durumu değil.

Bahattin Duran: Ofsayt yok.

Bülent Yıldırım: Golde hiçbir şüphe yok.

Deniz Çoban: Ofsayt yok.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"67'nci dakikada Lucas Torreira'nın faulünde kart gerekir mi?"

Fırat Aydınus: Topsuz alanda atılıyor, eğer bu Konyasporlu futbolcu topu alıp sola dönse atağa kalkacaklar. Topsuz alanda faul, top daha gelmemiş, çok net sarı kart.

Bahattin Duran: Hakem devam kararı verdi, hakeme katılıyorum.

Bülent Yıldırım: Devam kararı doğru.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"67'nci dakikada Adil Demirbağ'ın Icardi'ye hareketi faul mü?"

Bülent Yıldırım: Top oyunda mı, oyunda. Adil'in müdahalesi adil değil. Çapraz koşuyu atıp rakibi itti. Abdülkerim'in faulünün daha ağırını yaptı. Topsuz alanda faul ve ilaveten sarı kart.

Bahattin Duran: Top yok. Oyuncu neden yapıyor bunu? Nizami şarj mı, değil.

Deniz Çoban: Net bir faul, net bir sarı kart. Hakem bunu atlamamalı.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"70. dakikada Kerem Demirbay'ın faulünde sarı kart doğru mu, fazlası gerekir mi?"

Bülent Yıldırım: Kerem zamanlama hatasının farkında. Güç transferi yapsa, bacağını kırmasa kırmızı kart olur. Kendini kısıyor. Net sarı kart.

Bahattin Duran: Sarı kart. Yaralayıcı değil, güç transferi yok, gergin bacakla değil, kramponun yanıyla basıyor. Sarı kart.

Deniz Çoban: Kramponun vidasıyla basmıyor, tabanı gelmiyor, yanı geliyor, yani ayağının içiyle basıyor. Sarı kart.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

"Icardi'nin iptal edilen golünde faul var mı?"

Fırat Aydınus: Bir futbolcu, bir futbolcunun tam topla oynamasını engelleyecek şekilde ayağına koyarsa o futbolcu da gelip ona vurursa faulü o araya ayağını koyan oyuncu yapar. Burada Torreira, topla oynama niyeti ve isteğinde. Bu mücadelede ayağını uzatıyor, topa vuruyor. Herkesin yüzde 100 faul diyebileceği bir pozisyon mu VAR bunu çağırıyor? VAR hakemi Volkan Bayarslan, senin gibi profesyonel futbol oynamış bir hakem bu pozisyonda çağırır mı? Bence pozisyon devam ve gol. Kesin olan bir şey var; VAR buna çağıramaz.

Bahattin Duran: VAR neden geldi? Çok açık ve bariz bir hatayı düzeltmek için. VAR'ın amacı, en doğru kararı vermek değil. Senelerdir söylüyoruz ama her zaman olmuyor. VAR müdahalesi yanlış. Elinizde net kanıt varsa çağırırsınız. Torreira ayağını uzattı ya, ayağının kenarıyla topa vuruyor. Topa vurmadan Aleksic'in ayağına vurdu net bir şekilde, o zaman kanıt olur. Bu öyle bir pozisyon değil. Hakemin devam ettirme kararı doğruydu. Bu tip pozisyonlara VAR kesinlikle karışmaz. Defalarca seyrettik. Çok ortada bir pozisyon. Hakem sahada faul verse kabul ederdim, hakemin ilk verdiği devam kararı daha doğru.

Bülent Yıldırım: VAR karışamaz, tartışılacak hiçbir şey yok. Hakemin devam kararı doğruydu. Çelme yok, arkadan darbe yok. Ayağını koyup topa temas etmeye çalışıyor. İki oyuncu top için mücadele ediyor. Devam kararı doğruydu.

Deniz Çoban: Tartışmaya açık bir karar var, fauldür değildir, sana göre bana göredir. VAR'ın kanıt olarak göstereceği bir durum yok. VAR müdahalesi yanlış. Devam kararı daha doğruydu.

Galatasarayın iptal edilen golünde karar doğru mu Eski hakem canlı yayında açıkladı

Yazarlar