SiyasetYazıcı, Yeni Seçim Yasası Teklifi'ni yorumladı: İrade sapması önlenmiş olacak

Yazıcı, Yeni Seçim Yasası Teklifi'ni yorumladı: İrade sapması önlenmiş olacak

16.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yeni Seçim Yasası Teklifi'nde yer alan ve ittifaklı sistemde milletvekili dağılımını baştan aşağı değiştiren düzenlemenin küçük partilerin oylarına yapacağı etkiye yönelik, "Vatandaşın x'e verdiği oyu y hanesine yazıp y'den milletvetkili çıkarırsanız, burada bir irade sapması olur. Bu sapmayı getirdiğimiz düzenleme ile önlemiş oluyoruz" ifadesini kullandı.

Yazıcı, Yeni Seçim Yasası Teklifini yorumladı: İrade sapması önlenmiş olacak

Yazıcı, NTV canlı yayınında Meclis'e sunulan 15 maddelik düzenlemeye ilişkin soruları yanıtladı. Yazıcı, partilerin çıkaracakları milletvekili hesabına yönelik teklifte yer alan düzenlemeye ilişkin eleştirilere de şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

Küçüklerin oyları

"İttifak, belli hedefler çerçevesinde siyasi partilerin tüzel kişiliklerini, bağımsız pozisyonlarını korumak suretiyle güç birliği yapmaları anlamına gelir. Bunun sağladığı en önemli imkân, ittifakın toplam oyunun ülke barajını geçmesi halinde ittifak içinde görünür şekilde yer alan bütün siyasi partilerin barajı geçmiş sayılmalarıdır. Seçmen, oyunu kullanırken ittifak içindeki siyasi partilerden birini tercih ediyor. Doğru olan, bunların aldıkları oya göre milletvekili çıkarmalarıdır. Milletin oluşmuş iradesini toplayıp başka şekilde yansıyacak bir sonuç çıkarmanın demokratik olmadığını düşünerek milletvekili dağılımına ilişkin yeni bir düzenleme getirdik."
Yazıcı, "İttifaklar içindeki küçük partilerin aldıkları oylar ne olacak?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

‘Bireyin iradesi esastır’

"Demokrasilerde esas olan bireyin iradesidir. Vatandaş tercihini bir partiden yana kullanırken milletvekilini de o partinin çıkarmasını arzu ederek oy kullanır. Siz şimdi vatandaşın x'e verdiği oyu y hanesine yazıp, y'den milletvetkili çıkarırsanız, burada bir irade sapması olur. Bu sapmayı getirdiğimiz düzenleme ile önlemiş oluyoruz. Vatandaşa rağmen adalet olmaz. Adaleti vatandaş, sandıkta oy verirken sağlayacak. Bir parti, milletvekili çıkaracak sayıya erişememişse demek ki vatandaşın desteği orada kalmıştır."