04.11.2011 - 20:55 | Son Güncellenme:
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) milletvekillerinin internette girdikleri siteleri takip ettiğini kabul etti. Meclis başkanlığı "Siyasi parti gruplarını ve milletvekillerini sistem dışında bırakacak bir çalışma yapılmaktadır" açıklaması yaptı. Bianet'ten Irmak Kaleli'nin haberine göre, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök'ün TBMM Başkanlığı'nca milletvekillerinin mecliste girdiği internet sitelerinin bilgilerinin kaydedilip edilmediğine dair olan soru önergesini yanıtladı. 14 Ekim'de verilen cevaba göre vekillerin internet log (giriş) bilgileri kayıt altında tutuluyor. Levent Gök niçin soru önergesi verdiğini ve TBMM Başkanlığı'nın yanıtını Bianet'e anlattı.
"Meclis Başkanlığı'nın, yaz aylarında meclisteki bilgisayarları siber saldırılara karşı koruyacağı gerekçesiyle yeni bir ağ kurduğunu öğrendik. Yeni sistemi bilgisayarcı arkadaşlarımıza incelettiğimizde, kullanılan tüm bilgisayarlarda kimin nereye girdiğinin (log kayıtları deniyor buna) görülebildiği bir sistem bulunduğunu fark ettik. Bunun üzerine soru önergesi verdik." "Bana gelen yanıtta bu log kayıtlarına, bilgi işlem dairesindeki bir görevlinin ulaşabildiği söyleniyor. İzinsiz telefon dinlemelerin yayıldığı bir ortamda, bilgisayarın da bir güvenilirliği kalmıyor. Oradaki görevli kimdir, niçin erişebilmektedir benim girdiğim sitelere? Ben örneğin AKP hakkında bir soru önergesi hazırlayacağım, bir çalışma yapmalıyım. Benim hangi sitelere girdiğimi inceleme hakkı var mı?" "Nitekim yanıtın devamında siyasi parti gruplarına ve milletvekillerine hak ve özgürlüklerinin sağlanacağı bir çalışma yapılmaktadır deniyor. Yani milletvekillerinin hak ve özgürlüklerinin tehdit altında olduğunu ifade ettiler"
"Bu, hem kişi hak ve özgürlüklerine aykırı bir uygulamadır; hem de milletvekillerinin çalışmalarına engeldir. Bu kabul edilebilir bir davranış değildir."
TBMM'nin yanıtı TBMM Başkanlığı'nın yanıtında şu ifadeler yer alıyor:
* TBMM'nin tüm erişim güvenliğini sağlayan Fortinet-FortiAnalyzer Güvenlik Duvarı cihazı log kayıtlarını kendi bünyesinde tutmaktadır. Loglara yalnızca bu cihazların üzerinde zimmeti bulunan Bilgi İşlem Müdürlüğü görevlisi erişebilmektedir.
* TBMM tarafından özel bir filtre uygulanmamaktadır. Satın alınan ürünün ve servis sağlayıcıların kanunlar çerçevesinde uyguladığı filtreler doğal olarak TBMM tarafından da uygulanmaktadır (...) Bu bilgiler ışığında kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eden herhangi bir uygulama bulunmamaktadır. Uygulamaların tümü bilgi güvenliği, uluslararası bilişim ve kalite standartları göz önünde bulundurularak yerine getirilmektedir
* Siyasi parti gruplarını ve milletvekillerini sistem dışında bırakacak bir çalışma yapılmaktadır. Bunun için alınması gereken lisanslı yazılımların alım sürecine başlanmıştır. Çalışmaların bitiminde siyasi parti grupları ve milletvekilleri ayrı hak ve özgürlüklere sahip olacaktır.
Levent Gök'ün soruları
Levent Gök'ün 7 Eylül'de verdiği önergedeki bazı sorular ise şunlar:
* Kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eden bu uygulamadan bilginiz var mıdır?
* Sistem devreye sokulurken meclis gruplarının onayı neden alınmamıştır?
* Milletvekilleri ve meclis personeli internet kullanımı sırasında binlerce siteye girememektedir. Bu yasaklama Meclis Başkanlığı tarafından mı yapılmıştır?
* Personel kullanıma açık siteler dışındaki sitelere girmek istediğinde bir form doldurulması istenmekte bu sitelere giriş için onay alınmaktadır. Ayrıca bazı sitelere girmek istendiğinde takibe alındığı mesajı çıkmaktadır. Bu uygulamaların gerekçeleri ve dayanağı nedir?
* Parti gruplarının ve milletvekillerini sistem dışında bırakacak bir çalışmanız var mıdır? Bu uygulamaya ne zaman son verilecektir?
(Bianet)