Siyaset‘Şiddet görenler şikâyet etmiyor’

‘Şiddet görenler şikâyet etmiyor’

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Şiddet görenler şikâyet etmiyor’

AK Parti’nin sağlık torba teklifi önceki gün TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Yaklaşık 8 saat süren toplantıda teklifin tümü üzerine görüşmeler tamamlandı. Maddelere geçilmesinin kabul edilmesinin ardından görüşmeler pazartesiye bırakıldı.

Haberin Devamı

Görüşmelerde CHP, HDP, SP temsilcileri, meslek örgütlerinden düzenlemeye yoğun eleştiri geldi. Eleştiriler özellikle KHK ile ihraç edilmiş hekimler ve diş tabiplerinin sadece SGK ile anlaşması olmayan kuruluşlar ile muayehanelerde çalışmasına imkân tanıyan, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği’nin bazı yetkilerini tırpanlayan teklif maddeleri üzerine yoğunlaştı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, düzenleme ile faillerin mutlaka savcı karşısına çıkmasını sağlayacaklarını ayrıca mağdur personelin ifadesinin de karakola gitmeden alınmasına imkan tanıdıklarını anlattı. Çok istisna olaylar dışında şiddet olaylarında hiçbir sağlık çalışanını şikayet etmeye ikna edemediklerini kaydeden Güven, “’Zaten bunlar var, savcı yapabilir’ deniyor. Yapmıyor. Hiçbir sağlık çalışanını şikâyet etmeye ikna edemedik, ‘ya ben cesaret edemem’ diyor. Ya uzlaştırılarak vazgeçiriliyor...” dedi.

Haberin Devamı

Güven, muhalefetin “sağlık hizmetlerinin paralılaştırıldığı” iddialarına katılmadığını belirterek “Kimdem para alınıyor merak ediyorum. 18 yaşına kadar herkes kayıtsız, şartsız GSS şemsiyesi altında. 18 yaşından sonra da bir ailede sadece bir kişinin, eğer başka bir sebeple sigortalı değilse, ayda 60 lira vermesi durumunda bütün aile Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına giriyor” ifadelerini kullandı.

Meslek örgütleri eleştirdi

Komisyonda meslek örgütleri temsilcileri şu görüşleri dile getirdiler:

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Bülent Nazım: Şiddete uğrayan bir hekim zaten acil serviste ifadesini verebiliyor. Fail zaten emniyet tarafından ve savcılık tarafından gerekli işlemlerden geçiriliyor. Yani yeni bir şey yok. Hekimler için büyük hayal kırıklığı.

Türk Eczacıları Birliği temsilcisi İbrahim Özkol: Yurt dışından ilaç getirilmesi meselesinde TEB 22 yıldır bunu sağlıklı şekilde sürdürüyor. Bunlar pahalı ilaçlar, kontrolümüz dışında artarsa hepimize zarar verecek sonuçlar doğurabilir.