SiyasetSeçimlerden önce somut adım istendi

Seçimlerden önce somut adım istendi

23.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde, Alevi kanaat önderleriyle bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, ‘Somut adımlar atmamız gerektiğini de biliyoruz’ derken, Alevi temsilciler de çalışmaların ertelenmemesini istedi.

Seçimlerden önce somut adım istendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Alevi sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiği akşam yemeğinde, yıllardır dile getirilen sorunlara ilişkin, “Bu toplantıları samimiyetle yapıyoruz. Daha da sürecek. En kısa sürede sonuç almayı istiyoruz” mesajı verdiği kaydedildi.
Davutoğlu, önceki akşam Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde, Alevi kanaat önderleriyle bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı’nın da hazır bulunduğu yemekte Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün, Alevi Vakıfları Federasyon Başkanı Remzi Akbulut, akademisyen Rıza Yıldırım ve gazeteci Yalçın Özdemir de yer aldı.
Sorunlarını anlattılar
Yemekte, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, Alevi dedelerine maaş bağlanması, Alevi dergâhlarının mülkiyet sorunu, Alevi vali ve üst düzey bürokrat atanması gibi talepler dile getirildi. Toplantıya katılan Alevi dernek yöneticileri, “Başbakan sorunların hepsinin farkında, açık bir şekilde tüm sorunlarımızı anlattık, kendisi de not aldı. Başbakan’ın iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Bazı dernek yöneticileri ise seçimden önce adım atılması konusunda umutsuz olduklarını aktardı.
‘Yol alabiliriz’ mesajı
Toplantıya katılan Alevi derneklerinden edinilen bilgiye göre; Davutoğlu, talepler ve önerilerin sıralanıp, “sorunlar net çalışmalara hız verilmeli” talepleri üzerine, “Biz bu toplantıları samimiyetle yapıyoruz. Daha da sürecek. En kısa sürede sonuç almayı istiyoruz. Somut adımlar atmamız gerektiğini de biliyoruz. Bunun için yol almamız gerekiyor. Biz de hızla somut adımları atmak istiyoruz” dedi. Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda net bir mesaj vermeyen Başbakan Davutoğlu’nun, “Cemevleri somut bir gerçek, orada ibadet ediyorlar. Bir araya geleceğiz yine bu konuda yol alabileceğimizi düşünüyoruz” dediği de kaydedildi.
‘Aleviler artık bıktı’
Toplantının ardından açıklama yapan İzzettin Doğan, “Sayın Başbakan olumlu konuştu ve bir takım hazırlıklar yapacağını söyledi. Ona, ’Sayın Başbakan, yasal düzenlemeler seçimden sonraya kalacaksa hiç görüşmeyelim. Seçimden önce bir şey yapacaksanız gerekli desteği veririz’ dedim. Göreceğiz. O da epeyce güldü bu olaya. Yani Aleviler artık seçim sonrasına atılacak vaatlerden bıkmış durumda” dedi.