15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
TBMM KİT Komisyonu’ndaki Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) hesaplarının denetim görüşmelerine “saray” tartışması damga vurdu. Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay, sarayın yapıldığı arazinin Orman Genel Müdürlüğü’nden devralındığını, AOÇ’la ilgisi bulunmadığını açıklarken, muhalefetin itirazı üzerine Sayıştay uzmanları AOÇ arazisinden 2012 ve 2013’te 122 bin 806 metrekare arazinin Ekim 2028’e kadar Başbakanlık’a tahsis edildiğini açıkladı. Verilere göre AOÇ arazisinden tahsis edilen sarayın yarısı, 2028’e kadar yıllık 130 bin TL karşılığında tahsis edildi. Toplantıda, CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ise sarayın maliyetinin en az 10 milyar TL olduğunu öne sürdü.
AOÇ hesaplarının 45 gün önce kavgalı bir şekilde ertelenen görüşmeleri, dün KİT Komisyonu’nda gerçekleştirildi. CHP Grup Başkanvekili Levet Gök’ün konuşması sırasında tartışma çıktı. Gök, Atatürk’ün 55 bin dönüm olarak bıraktığı arazinin bugün parçalanarak 33 bin dönüme düştüğünü, bunun milli değerlere ihanet olduğunu kaydetti.
‘Haddini bil!’
Ak Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, “Doğuda topraklar parçalanırken, sesiniz çıkmadı. 30 yıl kan aktı. Şov yapma” diye bağırdı. Gök, “Bunun doğuyla ne ilgisi var. Terbiyesizlik yapma, haddini bil” karşılığını verdi. Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt ise bir grup başkanına “şov yapma” diyen Ören’in dışarı atılmasını istedi. Bu teklif tartışmayı daha da alevlendirdi. Ak Partililer de bir grup başkanının bir milletvekiline, “terbiyesiz” deme hakkı olmadığını savunarak Ören’e sahip çıktı. Bu sırada Ak Parti stanbul Milletvekili Gülay Dalyan’ın CHP’li Ali Sarıbaş’a, “Sen benim muhatabım değilsin. Geri zekalı” dediği duyuldu.
‘Başta mantıklıydı’
Toplantıda, İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, kendi bakanlığı döneminde Başbakanlık yerleşkesi olarak arazisinin tahsis edilmesinin mantıklı olduğunu, amaçlananın Ankara’nın dört bir yanında yüksek kiralar ödenen Başbakanlık binlarının tek bir çatı altında toplanması olduğunu kaydetti. Günay, “Burası Başbakanlık yerleşkesi olarak tahsis edildi. Ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılması Başbakanlığın kendi haklarını savunamadığının göstergesidir” diye konuştu.
‘En az 10 milyar TL’ iddiası
CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, sarayın maliyetinin en az 10 milyar TL olduğunu öne sürerek, “Mimarlar Odası ve bu işlerde faaliyet gösteren firmalardan aldığım bilgilere göre, 300 bin metrekare kapalı alanın sadece kaba inşaat maliyeti 5,5 milyar lirayı buluyor. Bin 150 odanın tefrişatı, altından tuvaleti, banyosu oturma koltukları, altın varaklı bardakları v.b maliyeti 2,5 milyar lira. Kaçak Saray’ın yanı sıra rezidansla birlikte peyzaj maliyeti de 2,5 milyar lirayı buluyor. Bu hesaplamalar aşırıya kaçılmadan yapılan yaklaşık maliyetledir. Bu hesaplamaya göre Kaçak Saray’ın maliyeti en az 10 milyar liradır. Aksini iddia ediyorlarsa kendileri açıklasın. Burada Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ‘Ak Saray’ın maliyetiyle ilgili sorduğu soruya TOKİ’nin verdiği, ‘maliyetinin açıklanması ülke ekonomi çıkarlarına zarar verir’ cevabı da maliyetin ne denli yüksek olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.