SiyasetÖzçelik: Özerklik ilan edilmedi, talep edildi

Özçelik: Özerklik ilan edilmedi, talep edildi

18.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

DTK tarafından ilan edilen “Demokratik Özerklik” tartışma konusu oldu. Kararın özerklik değil, özerklik talebi olduğu belirtildi

Özçelik: Özerklik ilan edilmedi, talep edildi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından ilan edilen “Demokratik Özerklik”, BDP dahil Kürt kurumlarında da tartışma konusu olurken, kararın özerklik ilanı değil, özerkliğin talebi ilanı olduğu belirtildi. BDP Siirt eski Milletvekili Osman Özçelik, “Anayasa değişikliği olmadan özerklik olmaz” dedi. Özerklik çalışmasını uzun bir zamana yayan DTK ve BDP, özerk bölgelerdeki modelleri incelemek için bir heyeti Avrupa’ya göndermeyi tartışıyor.
Diyarbakır’dan yapılan “özerklik ilanı” ile birlikte BDP ve DTK’ya yönelik oluşan tepki ve tartışmalar sürüyor. Bölgedeki Kürtler, özerklikle ne kastedildiği ve nasıl bir çalışma yapılacağını henüz bilmiyor. Konuyu anlatmak için DTK tarafından 8 ayrı komisyon oluşturuldu. DTK hem bölgede hem de Türkiye genelinde “Demokratik özerkliğe” ilişkin seminer ve toplantılar yapmayı planlıyor. Bu toplantılarda, “Özerkliğin ayrılık değil yerel yönetimleri güçlendirme, halkın refah düzeyini arttırma, bu kapsamda merkezi hükümete gerek kalmadan yerel yönetimlerin bölgede söz sahibi olduğu” tezini işleyecekler.
Özerkliği dünyaya anlatmak için de diploması ayağı oluşturulurken, örnek gösterilen özerk yapıların incelenmesi için bir heyetin Avrupa ülkelerine gönderilmesi de tartışılıyor. Özellikle İspanya ve Kuzey İrlanda’da inceleme yapmayı planlayan heyet, IRA ve ETA ile yapılan anlaşmalar ve özerk modellerle ilgili raporlar hazırlayacak. Heyet, daha sonra raporlarını kamuoyuna açıklayacak.

Anayasa değişmeden olmaz
BDP Siirt eski Milletvekili Özçelik, DTK tarafından kamuoyuna duyurulan çalışmanın “özerklik ilanı” olmadığını belirterek, yapılanın “özerkliğin talebinin” ilanı olduğunu söyledi. Milliyet’e konuşan Özçelik, şunları söyledi:
“Özerklik ilanı olmaz. Özerklik ilanı devletin anayasal sistemde yerel yönetimleri güçlendirecek özerk bölgelerin, özerk yönetim biçimlerini güçlendirecek bir mutabakatla kabul olunur. Tek taraflı özerklik ilan edilmez, ama bağımsızlık ilan edilir, eğer gücün varsa tabii. Özerklikle ilgili demokratik ortamda konuşulur, anlaşılır, anayasa değiştirilir. Birlikte ilan edilir.”