24.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 101’inci yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da resmi törenler gerçekleştirildi. İlk tören TBMM’deki Atatürk Anıtı önünde yapıldı. TBMM Başkanvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Haydar Akar ve Nimetullah Erdoğmuş ile AK Parti Grup başkanvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile milletvekilleri, Meclis bürokratları ve personelinin katıldığı törende, Şentop’un anıta çelenk bırakmasının ardından hep birlikte İstiklal Marşı okundu.
Bahçeli katılmadı
Ardından Anıtkabir’deki törene geçildi. Buradaki törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve milletvekilleri katıldı. 23 Nisan törenlerine katılmayan ve programları nedeniyle dün İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl da törende yer almadı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de törene katılmadı.
Şentop başkanlığındaki heyetin Anıtkabir ziyareti Kovid-19 tedbirleriyle gerçekleştirildi.
TBMM Başkanı Şentop, Anıtkabir Özel Defterine özetle şunları yazdı: “Aziz Atatürk, vatanın birliğini, milli emanet saydığımız coğrafyaların selametini ve milletimizin dirliğini temin etmek için var gücümüzle çalışma kararlılığımız ve gayretimizin tahakkuk edeceğine olan inancımız tamdır. İlhamını Milli Mücadele’mizi yürüten ve Cumhuriyetimizi kuran Gazi Meclis’in şerefli mirasından alan Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak ülkemizin gelişmesi, kalkınması ve muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması için gayretlerimiz, engel tanımayan bir ısrar ve inançla sürmektedir, sürecektir.”
Birinci Meclis’te 23 Nisan oturumu
23 Nisan kutlamaları kapsamında Ulus’taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK Komuta Kademesi ve bazı milletvekilleri katıldı. Tören, Birinci Meclis’te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey’in konuşmasının ses kaydının dinletilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şentop, burada yaptığı konuşmada ise, şunları kaydetti:
Birlik ve dayanışma ruhu
“Milli Mücadele’nin merkezi ve karargahı olan Büyük Millet Meclisi’ne asıl ruhunu veren, Birinci Meclis üyelerinin milli tahassüs ve dayanışma hususunda sergiledikleri müşterek tavır ve istiklal-i tam iradesinin tahakkukuna duydukları sarsılmaz inançtır. Büyük Millet Meclisi bu haliyle, milletin Ankara’da ve zafer yolunda atan kalbi olmuş, şahsi veya siyasi ihtilaflar çatışma ve çekişme mevzusu yapılmamıştır. Birinci Meclis’te görev yapan milletvekilleri adeta, Gazi Mustafa Kemal’in Amasya Tamimi ilan edilirken ortaya koyduğu ‘Ortada İttihatçılık, İtilafçılık yoktur. Memleket meselesi vardır’ yaklaşımını rehber edinmişlerdir. Egemenliğin sahibi olan millet, idarenin de sahibi olmuştur. Bu durum da gösteriyor ki Milli Mücadele döneminden bize kalan miras yalnızca cesaret değil, aynı zamanda zihniyettir. O zihniyet, meseleler ne denli çetin, vatan ve millet ne kadar zorda olursa olsun çözümün ancak milli iradeye dayanarak bulunabileceğidir.”
Selçuk çocuklarla Ata’nın huzurunda
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk , öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan heyet ile Anıtkabir’i ziyaret etti. Selçuk, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Meclisimizin ilk Başkanı, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk. Bilmenizi isteriz ki bu milletin çocukları, bilimde ve teknolojide başarılar elde etmeye, daima göklere yani istikballerine umutla bakmaya devam edecek” diye yazdı.
‘Bütün siyasi farklılıklar demokratik zenginliğimiz’
Milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil eden Meclis’in açılışının 101’nci yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Genel Kurulu’nda özel oturum gerçekleştirildi. Şentop’un başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, CHP ve MHP genel başkanları hazır bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis’in kendi yetkileri konusunda titiz davranıp, yetkilerinin gaspına izin vermemesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu Meclis’in hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi üzerinde hissetmemesi gerekir... Bu Meclis’in, Kurtuluş Savaşı sürecinde bile ülkenin kanun hükmünde kararnamelerle yönetilmesine izin vermediğini bilmesi gerekir. Bu Meclis’in Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların hangi bankalarda, kimlere hangi kur üzerinden satıldığını bilmesi gerekir. Bu Meclis’in yürütme organının yargı üzerinde tahakkümüne, Anayasa Mahkemesi’ne hülle ile yargıç atanmasına izin vermemesi gerekir.”
Kılıçdaroğlu, Türk hukuk sisteminin askeri ve sivil darbe hukukundan arındırılmasını istediklerine dikkat çekerek, “Bu Gazi Meclis’in yapması gereken temel görevlerden birisidir. Biz hak, hukuk, adalet istiyoruz. Biz milletin vekillerini millet seçsin istiyoruz” dedi.
‘Tek adam söylemi’
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, “Millet iradesine saygı, emaneti ehline veren millete saygı şüphesiz iktidarın yönetme, muhalefetin eleştiri hakkına saygıdır. ‘Tek adam’, ‘sivil darbe’ ve benzeri eleştiriler dileyenler tarafından elbette yapılabilir fakat takdir edilmelidir ki bu söylem, mantığı ve doğrudan konuşanın sahip olduğu meşruiyetin kaynağıyla çelişkilidir ve nihai noktada milletin tercihine yönelik bir söylenmedir” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay darbeci ve vesayetçi zihniyetin henüz yok olmadığına işaret ederek, “Meclisimiz bugün de darbe ve vesayet heveslilerine, yabancılardan himaye ve iktidar dilenenlere karşı tedbirli olmak zorundadır” uyarısında bulundu.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç cumhuriyet demokratikleşmediği için Kürt sorununun çözülemediğini savundu.
İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da, “Türkiye 101 yıl öncesinin gerisine düşmüş ve bir parti devleti görünümüne yöneldiğini dile getirdi. ÖNDER YILMAZ l BAHAR ATAKAN l AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU l MEHTAP GÖKDEMİR l NAMIK DURUKAN - MUSTAFA İSTEMİ Ankara