Siyaset‘Millet işi parti işiyle karıştırılmaz’

‘Millet işi parti işiyle karıştırılmaz’

11.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa paketine göre cumhurbaşkanının siyasi partiye üye ya da genel başkan olabilmesi konusunda, “Bu durum beni hiç kaygılandırmıyor. Kim olursa olsun eğer millet, memleket görevini parti işiyle karıştırırsa en önce kendi kaybeder” dedi.

‘Millet işi  parti işiyle  karıştırılmaz’

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- İZMİR MARŞI BİZİM MARŞIMIZ: (İzmir mitingi) Çok güzel bir miting oldu. İzmir Marşı bizim marşımız. İstiklal mücadelemizi anlatan bir marştır. İzmir Marşı’nı herhangi bir ideolojinin marşı yapmak İzmir’e de Türkiye’ye de haksızlık olur.

- 70’Lİ YILLARDAN BERİ TANIYORUZ: (‘Siz Cumhurbaşkanı ile çift başlılık yaşadınız mı?’ sorusuna) Bizim kişisel ilişkilerimiz bu görevlere gelmeden de vardı. 70’li yıllardan beri beraberiz, birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Mesele kişiler değil ki sistemden kaynaklanıyor. Sistem iki başlılığı tanımlamış. Halbuki devlette işlerin yürümesi için iradenin tek olması lazım.

- BAHÇELİ ÖNERDİ: Bu sistemin ismi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Açıkçası başkanlık diye başladık, sonunda Sayın Bahçeli şöyle bir teklifte bulundu, ‘Cumhurbaşkanı dersek, milletin, cumhurun başkanı. Bu da bizim kültürümüze yönetim sistemimize uygun bir tabir. Bunun adını Cumhurbaşkanlığı sistemi diyelim’ dedi.

- ÖZGÜRLÜĞE AYKIRI: (Cumhurbaşkanının parti genel başkanı olması) Bu bir mecburiyet değil hak. Hakkı verdikten sonra gerisine kısıtlama getirmek, demokrasiye uygun değil. Partiye üye olabilme hakkı tek parti döneminde olan bir şeydi. Partiye üye olabilme yetkisini verdikten sonra, ‘genel başkan olamazsın’ diye bir kayıt koymak özgürlüklere aykırı. Bu durum beni hiç kaygılandırmıyor. Kim olursa olsun eğer millet, memleket görevini parti işiyle karıştırırsa en önce kendi kaybeder.

- MİLLET DENETLİYOR: (Partili cumhurbaşkanı nasıl denetlenecek?) Cumhurbaşkanı’nı millet denetliyor. Meclis her konuyu araştırabilir, görüşebilir.

- DENGELEMEK İÇİN GETİRDİK: (“Özellikle cumhurbaşkanının Meclis’i seçime götürme yetkisi hiçbir modelde yok, buna neden gerek duydunuz” sorusuna) İki tane siyasi güç var. Bu güçlerin birbirini dengelemesi için getirdiğimiz bir şey, yani uzlaşma sağlama ve kriz çözme.

- MİLLET İÇİN ÇALIŞACAK: (“Tamamen siyaset kurumu tarafından belirlenmiş yargı bağımsız olabilir mi” sorusuna) Siyaset kimin temsilcisi? Milletin. Yargı kimin için çalışacak? Millet için. Uzaydan yargıç mı getireceğiz? Milleti temsil eden siyaset, temsil ettiği millet adına seçimi yapacak. Cumhurbaşkanının altı üyeyi seçmesinin, yargı bağımsızlığı açısından hiçbir mahsuru yok.

- NESİNİ TARTIŞACAĞIZ?: (Kılıçdaroğlu’nun kendisiyle açık oturum yapma önerisi) Bunların nesini tartışacağız? Tartışma neyde olur, bir ülkenin geleceğiyle ilgili bir karar verilir, bu da onlardan biri ama bu maddede öyle bir şey yok, bu çok açık, kendi kendilerine çelişkiye düşüyorlar.

Haberin Devamı

‘Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanı almadı’

(“Sayın Cumhurbaşkanı Davutoğlu’nu aldı” değerlendirmesine) Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanı almadı. Olağanüstü genel kurula gitti, kongreye gitti. (“Sayın Cumhurbaşkanımız bunu istedi de öyle oldu” sözü üzerine) Hayır, öyle bir şey olmadı. Ak Parti olağanüstü kongreye gitti. Biz şimdi kişileri mi, sistemi mi konuşacağız? Sistem esas olması lazım. Kişilere göre sistemi yorumlarsak o zaman doğru noktaya varamayız.