01.12.2016 - 17:58 | Son Güncellenme:
FETÖ'nün "25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaparak Suudi iş adamı Yasin El Kadı ile iş adamları Fatih Saraç, Latip Topbaş, Nihat Özdemir, Orhan Cemal Kalyoncu ve Faruk Kalyoncu'nun da bulunduğu işadamlarına kumpas kurdukları iddiasıyla, Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da arasında bulunduğu 7'si tutuklu 69 sanığın yargılandığı davanın 12'nci duruşması yapıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı ile Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Mehmet Fatih Yiğit, Mustafa Demirhan ile 14 tutuksuz sanık katıldı. Başka suçtan tutuklu 3 sanığın da hazır bulunduğu duruşmada, müştekileri avukatları temsil etti.
DELİLLERİ İNCELEDİKTEN SONRA SAVUNMA YAPMAK İSTEDİLER
Duruşmada beyanı sorulan tutuklu sanıklar, davanın delilleri olan HTS ve log kayıtları, bilgisayar imajları, harddisk örnekleri, CD ve DVD örneklerinin kendilerine verilmesini talep ederek, bu delilleri inceledikten sonra savunma yapacaklarını söyledi. Tahliye talep eden tutuklu sanıklardan İbrahim Şener, "Şu ortamda kimsenin kaçabileceğini zannetmiyorum. Zaten herkesin gözü üzerimizde ve kimse de kaçmaz" dedi.
"DELİLLER SANIKLARA VERİLSİN Kİ SAVUNMALAR YAPILSIN"
Beyanı sorulan tutuklu sanıklardan Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy'un avukatı Muammer Aydın, heyet üyelerinin sürekli değiştiğini ve bir avukat olarak böyle bir mahkemede yargılanmak istemeyeceğini belirtti. Avukat Aydın, "Çünkü burada yargılanmak peşin hüküm demek. Adil yargılanmadan bahsetmek mümkün değil. Gücü elinde bulunduranlar gücün hukukunu kullanıyorlar. Deliller sanıklara verilsin ki savunmalar yapılsın. Müvekillerimin tahliyesini istiyorum" diye konuştu.
TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklara isnat edilen suçların kanunda ön görülen cezanın kaçma şüphesi doğuracağı gerekçesiyle, tutuklu sanıklar Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, İbrahim Şener, Arif İbiş, Mustafa Demirhan, Mehmet Habip Kunt ve Mehmet Fatih Yiğit'in tahliye taleplerini reddederek tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
TUTUKSUZ SANIKLARIN İDDİANAME VE EKLERİNİN VERİLMESİ TALEBİ KABUL EDİLDİ
Mahkeme, tutuksuz sanıkların kaleme müracaat etmeleri halinde iddianame ve eklerinin verilmesi talebini kabul ederken, tutuksuz sanıkların ses kaydına ilişkin CD'lerin verilmesi talebini ise CMK uyarınca reddetti. Firari sanıklar Fetullah Gülen ile Sinan Dursun'un ise gıyabında tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DAHİL 32 İSMİN DAVAYA KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
Mahkeme ayrıca, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski bakanlar, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Ömer Dinçer, Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İşadamları Abdulkerim Çay, Usame Kutup, Cengiz Aktürk, Hasan Dağcı, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Latif Topbaş, Abdullah Tivnikli, Avni Çelik, Oğuzhan Boyacı,Turgut Simitçioğlu, Bilal Erdoğan, Serhat Albayrak'ın davaya katılma taleplerini kabul etti. Duruşma ertelendi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede, Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında olduğu 67 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.