SiyasetKKTC’de yine Kuran kursu gerginliği

KKTC’de yine Kuran kursu gerginliği

04.07.2009 - 01:01 | Son Güncellenme:

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda öğrencinin Türkiye’de Kuran kurslarına gönderilmesine öğretmenler sendikası tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanı ise Türkiye’ye gönderilen öğrenciler konusunda bilgisi olmadığını açıkladı

KKTC’de yine Kuran kursu gerginliği

KKTC’de 500 öğrencinin Türkiye’ye Kuran kurslarına gönderildiği yönünde medyada çıkan haberler tartışmalara neden oldu.
Sendikalar, öğrencilerin Kuran kursuna gönderilerek laik eğitim sistemine darbe vurulmaya çalışıldığını savundu. Milliyet’e konuşan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise, “Öğrencilerin Türkiye’ye gönderilmesinden haberdar olmadıklarını” kaydetti.
Yerel basında çıkan haberlerde, ilk ve ortaokul düzeyinde okuyan 500 öğrencinin Türkiye’ye Kuran kurslarına gönderildiği belirtildi. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Başbakan Derviş Eroğlu’na bir mektup göndererek, “Kuran kurslarının AKP’ye şirin gözükmek anlamına” geldiğini ileri sürdü. 

‘Kendini mehdi ilan etti’

Mektubunda, okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin verildiğine işaret eden Elcil, “Bazı örümcek kafaların ‘din elden gidiyor’ yaygarasıyla, Kıbrıs Türk halkının dini bir vicdan hürriyeti olarak görmesine tahammül edemediğini” belirtti.
Mektupta, Din İşleri Dairesi Müdürü Yusuf Suiçmez’e sert eleştiriler yönelten Elcil, “AKP’nin talimatıyla, Kıbrıslı Türklere suni inançların dayatılmaya çalışıldığını” öne sürdü. Milliyet’in sorularını da yanıtlayan Elcil, “Din İşleri Dairesi Müdürü kendisini mehdi ilan etti. Kimseyi takmıyor. Demek ki arkasında birileri var, AKP var. Birisi buna dur demeli” dedi. 

Bakanlık: Bilgimiz yok

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise Türkiye’ye gönderilen öğrenciler konusunda bakanlığın bilgisi bulunmadığını açıkladı. Din eğitiminin ülkede kontrol altında verilmesi gerektiğine vurgu yapan Dürüst, bu konuda ailelerin bireysel olarak çalışmalarının olduğunu belirtti.
Öte yandan, tepkilerin odağındaki isim Din İşleri Dairesi Müdürü Yusuf Suiçmez, “Bir toplumun ihtiyaçlarına yasaklar koyamazsınız. Yasak koyarsanız, toplum ihtiyaçlarını kendi yöntemleriyle karşılaşamaya çalışır” dedi. Türkiye’ye gönderilen öğrenciler konusunda Din İşleri Dairesi’nin bilgisinin olmadığını anlatan Suiçmez, “Kurslar burada açılmayınca, sivil örgütler, kuruluşlar devreye girdi. Bizim denetimimizde olmayınca, tarikatlar, gruplar, cemaatler devreye giriyor. Çağdaş din eğitimi verilmezse, vatandaş sokakta öğrenecek dini” dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta Ağustos 2008’de de Kuran kursu tartışmaları yaşanmıştı. Yaşları 11 ile 16 arasında olan 400 öğrencinin, Bursa ve İstanbul’a, “tatil yapsın, bu arada dinini öğrensin” diye gönderilmesi, öğretmen sendikalarının sert tepkisini çekmişti.