03.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
ERAYDIN AYTEKİN, HÜSNÜ ÜMİT AVCI, ALPEREN YILDIZ Sivas DHA - Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne katılanların konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 aydın, iki otel görevlisi katliamın 29. yılında anıldı.
Kentteki ilk anma programı, valilik tarafından yapıldı. Vali Yılmaz Şimşek önderliğindeki heyet, Valilik binasından Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne yürüdü. Heyet, bina içinde 2 Temmuz 1993’te yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Burada açıklama yapan Vali Şimşek, hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek “Bize düşen ise bundan sonra bu olaydan ders çıkartıp, aramızdaki birlik ve beraberliği pekiştirmek, sevgi ve hoşgörü tohumlarını tekrar yeşertmektir” dedi. Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Baki Doğan ise,
“29 yıl önce yaşanan bu acı halen bizim yüreğimizde. Hiç sönmedi. Bu acıyı dün yaşanmış gibi hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
Müze talebi yinelendi
Anma etkinlikleri kapsamında Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) üyeleri de, eski Madımak Oteli’ni ziyaret etti. MESAM Başkanı Recep Ergül ve beraberindekiler içeride bulunan ve olaylarda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazdığı köşeye karanfil bıraktı.
Kentteki üçüncü anma programı ise olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, çeşitli siyasi parti temsilcileri, Alevi ve Bektaşi dernekleri ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 bin kişilik grup Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak kent meydanı üzerinden eski Madımak Oteli’ne yürüdü, bina önüne karanfil bıraktı. Etkinliği düzenleyen gruplar adına konuşmalar yapılırken, binanın müzeye dönüştürülmesi talebi yinelendi.
‘Yürekler hâlâ yanıyor’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, “O gün maalesef Sivas’ta karanlık güçler laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetini yıkmayı amaçlayan bir saldırı gerçekleştirdi. Madımak’ta hedef sadece yakılan insanlar değildi. Atılan sloganlardan da biliyoruz ki; burada Cumhuriyete, laikliğe ve demokrasiye karşı bir başkaldırı vardı. Maalesef bu katliamın arkasındaki güçler hâlâ hesap verebilmiş değil. Hala katiller adil yargılanabilmiş değil. Hala hem ailelerin hem de Türkiye’de laikliğe, demokrasiye, Cumhuriyete inanan yürekler yanamaya devam ediyor. Mutlaka bunların arkasındaki güçler bulunmalı, mutlaka hesaplaşılmalı” dedi. Konuşmaların ardından anma etkinliği sonlandırıldı.
Göstericilerin ismi çıkarıldı
Bilim ve Kültür Merkezi’nde olayın ardından oluşturulan anı köşesinde, hayatını kaybeden aydın ve otel çalışanlarının yanında oteli yakmaya çalışırken yaşamını yitiren Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in de isminin yazılması uzun süre tepkilere neden olmuştu. Gelen tepki ve talepler doğrultusunda
bu yıl bu isimlerin anı köşesinden çıkarıldığı görüldü.
Karamollaoğlu’nun retweeti gündem oldu
Sivas katliamının 29. yıldönümünde pek çok siyasetçi sosyal medyada “unutMADIMAKlımda” etiketiyle paylaşım yaptı. Dönemin Sivas Belediye Başkanı olan SP lideri Temel Karamollaoğlu’nun, partisinin hesabından yapılan “Bugün hepimizin ortak acısı Madımak’ta yaşanan vahşetin 29. yılı” paylaşımını retweet etmesi sosyal medyada gündem oldu.
Karamollaoğlu daha önce yaşananların “katliam” olarak nitelendirilmesine karşı çıkmış, bugüne kadar da “Sivas hadisesi” ifadesini kullanmayı tercih etmişti.
‘Acısı ilk günkü gibi yüreğimizde’
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Madımak Katliamı’nın 29. yılında Sivas’ı ziyaret etti. Madımak Oteli’nin önüne karanfiller bırakan Kılıç, daha sonra Erzincan Başbağlar’a geçti. Kılıç, “Acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissettiğimiz Sivas ve Başbağlar katliamlarında yitirdiğimiz canlarımızı saygıyla anıyorum. Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, teröre karşı verdiğimiz savaşı da kazanacağız. Maltepe’de bulunan siyasi parti temsilcileriyle geldiğimiz Sivas ve Başbağlar’da birlik ve beraberliğimizi pekiştirdik” dedi.