Siyaset İzmir’de dostluk rüzgârı esti

İzmir’de dostluk rüzgârı esti

05.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan’ın yenilenen İzmir Başkonsolosluğu binasını Nikos Koçias’la açtı. Çavuşoğlu, “Dostum Nikos’u ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” dedi

İzmir’de dostluk rüzgârı esti

Yunanistan’ın yenilenen İzmir Başkonsolosluğu binasının açılışı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın katıldığı törenle yapıldı. İki bakan karşılıklı dostane mesajlar verirken Çavuşoğlu’nun iade edilmeyen darbeci askerlerle ilgili sitemkar sözleri dikkat çekti. Açılış kurdelesini kesen iki bakan, daha sonra açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Kocias, “Sayın Çavuşoğlu ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi seviyelere gelebilmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin AB yöneliminde de birlikte çalışıyoruz. Bu iki ülkede de iki büyük lider işbaşında ki bu liderler uluslararası hukuka bağlı olarak iki ülke arasında mevcut olan sorunları çözebilme kabiliyetine sahipler. Yunanistan uzun yıllardan sonra ekonomik krizden çıkıyor. Her türlü darbeciye, darbe girişimine karşı her zaman Türkiye’nin yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. Eminiz ki ekonomik alanda da istikrarını koruyacaktır Türkiye. Türkiye, Avrupa’da önemli bir güç. Yunanistan da medeniyetin, Avrupa mirasının beşiği. Allah bize komşu olmanın güzelliklerini ve zorluklarını birlikte yaşatıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Dostum Nikos’

Çavuşoğlu da “Dostum Nikos’u ülkemizde ve güzel şehrimiz İzmir’imizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum” diyerek sözlerine başladı. Çavuşoğlu, “Bizler esasen iki büyük medeniyeti temsil ediyoruz. Bu iki büyük medeniyetin izlerini ve zenginliklerini birlikte taşıyoruz. Nikos’un her zaman söylediği gibi Allah bizi komşu yaptı. Her iki ülkede de sayısız kültürel miraslarımız var. Gelirken bilgilere baktım. Dillerimizde ortak 5 bin kelime var. Tüm bunlar halklarımızı birbirine yakınlaştırıyor. Biz Yunanistan ile ilişkilerimizde işbirliği ve diyaloğu temel yapı taşı olarak görüyoruz. Nikos’un da söylediği gibi anlaşamadığımız konular var. Hatta bazen fırtınalı günler yaşıyoruz ya da durumlarla karşı karşıya kalıyoruz ama sonuçta sağduyunun hakim olmasının sebebi de iki tarafta da bu işbirliği ve diyaloğu temel taşı olarak görmek yatıyor.”

Ürküten prova

Bakanların açıklamaları sırasında, 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluş günü törenlerinde gösteri sunacak Solo Türk pilotu, savaş uçağıyla alçaktan uçuş provası yapınca yoğun ses duyuldu. Bu sırada Kocias, gülümseyerek, “Galiba bu anlaşmalardan memnun olmayanlar, birz gürültü çıkarıyor” dedi. Çavuşoğlu ise İngilizce “Bizi hedef almıyorlar, endişelenmeyin” diye karşılık verdi.

İzmir’de dostluk rüzgârı esti

FETÖ sitemi

Yunanistan’ın 15 Temmuz’dan sonra kaçan FETÖ’cü darbeci askerlere sığınma hakkı vermesini ima eden Çavuşoğlu, “Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu esasen 1877 yılından bu yana İzmir’de bizim misafirimizdir. Biz bu ev sahipliğinden mutluluk duyuyoruz. Ülkemizde Yunanistan temsilcilikleri ve burada görev yapan tüm personel bize emanettir, bizim misafirimizdir. Dostum Nikos, burada İzmir’de ve ülkemizde sadece Yunanistan’ın hayrına olan insanlar barınabilir. Yunanistan’ı hedef alan teröristler, darbeciler ve hainler bizim ülkemizde barınamaz. Buna da izin vermeyiz” dedi. Tekrar söz olan Kocias ise “Biz ülkemizde teröristleri barındırmıyoruz, misafir etmiyoruz. Bizim ülkemizde her zaman geçerli olan husus hukuk sürecinin ve uluslararası hukuk sürecinin işletilmesi yönündedir” diye konuştu.

Haberin Devamı