14.12.2013 - 08:09 | Son Güncellenme:
Yolsuzluk operasyonu nda gözaltına alınan İran kökenli işadamı Reza Zerrab, İstanbul’da kurdurduğu şirketler kanalıyla 2009-2012 yılları arasında İran’dan getirilen 87 milyar Euro’nun transferine aracılık yapmakla suçlanıyor. Bir diğer iddia ise rüşvet karşılığı yabancılara Türk vatandaşlığı çıkarttırmak.
Zaman'ın haberine göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği yolsuzluk operasyonunda zanlıların ihaleye fesat karıştırma, hayali ihracat, yasa dışı para transferi ve vatandaşlık işlemlerinde yolsuzluk gibi suçlara karıştığı iddia edildi. Gözaltına alınan isimler arasında yer alan İran kökenli işadamı Reza Zerrab’ın (Türk vatandaşlığına geçtikten sonra Reza Sarraf ismini aldı) altın kaçakçılığı, sahte belge ve hayali ihracat gibi yöntemlerle şüpheli para transferi (kara para transferi) yaptığı öne sürüldü. 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilen şüpheli para transferinin 87 milyar Euro’yu bulduğu belirtildi. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) bu konuyla ilgili İstanbul Emniyeti’ne bir rapor gönderdiği belirtildi.
Türkiye’de kurulmuş 3 hayali şirketi incelemeye alan Maliye müfettişleri, İran’dan yüklü miktarda para transferi yapıldığını ortaya çıkardı. A.M. isimli ihbarcının sunduğu belgeler ve ifadelerinde Türkiye’de kurulan tabela şirketlerine ait banka hesaplarına, İran devletinin yüzde 40 hissesi bulunan Mellat Bank üzerinden, 2009-2012 tarihleri arasında 87 milyar Euro kara para transferi yapıldığı ileri sürüldü. Adem G. ve Vidadi B. gibi isimler tarafından kurulan şirketlerin banka hesapları incelendi. Bu şirketlerin Reza Zerrab tarafından kurdurulduğu ve yönlendirildiği öne sürüldü. Kara para aklama operasyonu, 14 Aralık 2011’de İstanbul’dan Rusya’nın Vnukovo Havalimanı’na giden üçü Azeri, biri İranlı 4 kişinin valizlerinde 14,5 milyon dolar ve 4 milyon Euro ile yakalanmasıyla başladı. Rusya Federal Gümrük Servisi olayın soruşturulmasını istedi. Tahtakale’de bir döviz bürosunun sahibi ile çalışanlarından oluşan 14 kişi gözaltına alındı. ‘Ayaklı borsacı’ olarak bilinen zanlıların son 37 seferde 40 milyon dolar ve 10 milyon Euro’yu valizlerle Rusya’ya taşıdığı tespit edildi. Paranın Azeri işadamları Nizami A., Surkhay H. ve Vidadi B.’ye ait olduğu iddia edildi. Paraların Dubai’den Türkiye’ye getirildiği, ardından da Rusya’ya götürüldüğü belirlendi. 14 kurye serbest bırakılırken, yurtdışındaki 3 Azeri işadamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
Adem G. ve Vidadi B.’ye ait Cihan Kıymetli Madenler, Deniz Kıymetli Madenler ve Kapital Kıymetli Madenler isimli şirketlerin, Aktif Bank, Deniz Bank, Kuveyt Türk ve Garanti Bankası’ndaki hesapları incelendi. 3 şirketin her birine günde ortalama 5 milyon Euro para transferi yapıldığı ortaya çıktı. Paraların karşılıksız olarak gelmesi ve vergi dairesinde şirketlere ait hiçbir vergi borcu olmayışı müfettişleri hayrete düşürdü. Adem G. ifadesinde para transferi talimatlarının İran’dan geldiğini aktardı.