14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
DHA
Başbakan Binali Yıldırım, “Allah’ın izniyle insanlığa hizmet yolunda bizi kimse durduramaz. 15 Temmuz alçakları bunu denedi, başaramadılar” dedi. Başbakan Yıldırım, İstanbul Tuzla’da Piri Reis Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katıldı. Yıldırım’a konuşmasından önce fahri doktora tevcih edildi. Üniversitenin adını Osmanlının unutulmaz denizcisi Piri Reis’den aldığını hatırlatan Yıldırım, “Piri Reis 500 yıldan fazla bir süre önce bugün de hala merak konusu olan dünya haritasının orijinaline yakın bir şekilde yapmayı başarmış bir büyük denizcidir. Kitabı Bahriye adlı eseriyle kendinden sonraki nesillere çok büyük eser bırakmıştır. Bu üniversiteden mezun olan her öğrenci, Piri Reis’in öğrencisidir” dedi.
Hükümet olarak hayata geçirdikleri hizmetlerden söz eden Yıldırım, “Allah’ın izniyle insanlığa hizmet yolunda bizi kimse durduramaz. 15 Temmuz alçakları bunu denedi, başaramadılar. Millet gereken dersi verdi. Bayrak inmedi, ezan dinmedi” diye konuştu.
7 milyon üniversiteli
Hayata geçirdikleri eserlerin, toprağa yapılan yatırımın bir ömrünün olduğunu ancak eğitime yapılan yatırımın nesilden nesile ulaşacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: Unutmayalım bütün bu eserler, bunların ömrü var. Bunların ömrü bilemediniz 50 yıl, 100 yıl. İnsana yapılan yatırımın ömrü, nesilden nesile, sonsuza kadar devam eder. En önemli atılımın eğitim öğretim alanında yapılması gerektiğini gördük, buna göre hareket ettik. Her geçen yıl eğitim bütçesi arta arta bugün 2002’ye göre 11 kat daha fazla eğitim bütçemiz var. Toplam bütçe içindeki payı 122 Milyar. En büyük payı alıyor. İnsana yatırım, geleceğe yatırımdır.
Türkiye’de eğitim camiasının nüfusunun 25 milyona ulaştığını hatırlatan Yıldırım, “7 milyon sadece üniversite öğrencimiz var. Katar’ın 2 milyon nüfusu var. Bizim üniversite öğrenci sayımız 7 milyon. Kıyaslamayı yapın” dedi.
Türkiye’denin deniz kıyılarının kara sınırlarından uzun olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Deniz komşularımız var. Adalar da var. Kıta sahanlığı meselesi var. Uluslararası sular var. Özellikle Ege’de bir takım konularımız var. Bunları inceleyecek, deniz hukuku çerçevesinde, ülkemizin hakkını hukukunu takip etmek için sadece hukukçu değil, yetişmiş deniz hukukuna vakıf, gençlerimize ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
‘Doğal kaynaklarımız yok ama insanımız var’
Eğitim öğretim alanında çağın gereklerine cevap vermeyen hiçbir ülkenin iddialı olamayacağını söyleyen Yıldırım, “Türkiye bugün, G-20 ülkeleri arasında yer alıyor. 2016’nın sonlarında başlayan kurdaki dalgalanmayla birlikte bir panik oluştu. Ne dedik? ‘Bunlar gelip geçicidir’. Türkiye bu şoklardan başarıyla geçmesini bildi. Bu da geçecek. Gelecek bugünden daha iyi olacak. Onun için yüzde 5 büyümeyi yakaladık. Avrupa’nın büyümesinden fazla. Dünyada Çin ve Hindistan’dan sonra en büyük büyüme... Büyük bir değişim içinde olan böyle dünyada, her ülke nesillerini geleceğe hazırlamaya çalışıyor. İnsan kaynağını iyi değerlendiremeyen bir ülkenin başarılı olması mümkün değil” diye konuştu. Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: Petrolünüz varsa bitebilir. Doğalgazınız varsa bitebilir. İnsan kaynağınız varsa gerisini düşünmeyin. Bizim doğal kaynaklarımız yok ama insanımız var. Gençlerimizin neye muktedir olduğunu yakın zamanda yeterince gördük. Gelecek sizin...”
‘Her üniversitenin ayrı kimliği olmalı’