19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Meriç Tafolar / ANKARA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan halk oylaması sürecinde “hayır” oyu kullanan siyasi partilere yönelik başlattığı “teşekkür turu” kapsamında dün Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun “2019’a ‘hayır bloku’nu oluşturan siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve vatandaşların da katkılarıyla parlamenter demokratik sistemi önceleyen yeni bir anayasa metniyle, vatandaşın önüne çıkmalıyız” önerisinde bulunduğu belirtildi.
Görüşmeye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç ve eski DP’li, CHP’nin Çorum Belediye Başkan adayı Kenan Nuhut da katıldı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, görüşmede Uysal, CHP ile Demokrat Parti’nin uzun yıllar rakip partiler olarak farklı geleneklere hitap etmesine karşın, Kılıçdaroğlu’nun referandum sürecinde kullandığı ılımlı dili anımsatarak teşekkür etti. Görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun Kasım 2019’da yapılması öngörülen ilk cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik yol haritası olarak da adlandırılabilecek önemli bir mesaj verdiği öğrenildi.
‘Toplum uzlaşmalı’
Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu “2019’da yapılması beklenen seçimlerde hayır bloku’nu oluşturan siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve vatandaşların da katkılarıyla parlamenter demokratik sistemi önceleyen yeni bir anayasa metniyle, vatandaşın önüne çıkmalıyız. Toplumun büyük bir kısmının uzlaştığı bir anayasa metninde mutabık kalabilirsek, 2019 süreci açısından faydalı olacaktır” önerisinde bulundu. Uysal’ın bu öneriye sıcak yaklaştığı, bundan sonraki görüşmelerin genel başkan yardımcıları ya da kurmaylar düzeyinde devam etmesi kararına varıldığı öğrenildi.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisi ve Suriye’deki son durum da ele alındı. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, Türkiye’de kaybettiği meşruiyeti yurt dışında aramaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘Derin yarılma’
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Uysal, şunları kaydetti:
“Türkiye, derin bir yarılmayı yaşadığımız bir referandum sürecinden çıktı. Milletimizin zihninde berraklaşan fikir hayır istikametindedir. Hâkim kararıyla elde edilmiş bu sonuca rağmen bundan sonraki süreç içerisinde temel değerler etrafında sağduyu içinde Türkiye’nin yeni bir rotaya ihtiyacı vardır. 17 Nisan’dan itibaren insanlarımızın siyasetten beklentilerine karşılık gelecek, uygulanabilir belirli bir perspektifi hep beraber koyma mecburiyetimiz olduğunu görüşmemiz esnasında telakki yapma imkânı bulduk. Adı konulmuş 2019 ama ben Türkiye’nin önüne kısa vadede erken genel seçimin gelebileceği kanaati içindeyim. Siyasi partiler yarın seçim olacakmış gibi hazır olmalı.”
‘Ortak aday için erken’
Demokrasi ve cumhuriyet konusunda Demokrat Parti ile aralarında hiçbir görüş ayrılığı olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Referandum sürecinde verdikleri destek çok önemliydi. Demokrat Parti’nin tarihimizde çok önemli bir yeri var. Önümüzdeki süreç içinde, yine hep beraber demokrasiye, cumhuriyete, demokratik parlamenter sisteme sahip çıkmak gibi bir görevimiz var, bu görevi yerine getirmek zorundayız. Umuyorum, önümüzdeki süreç içinde referandumda ‘hayır’ oyunu kullanan bütün vatandaşlarımızın süreci devam ettirme konusunda bizim kararlılığımızdan bilgileri olmalarını isterim” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, “ortak aday” konusunun görüşülüp görüşülmediğine ilişkin bir soru üzerine, “Bu konular görüşülmedi, erken daha, bu aşamada doğru bulmuyoruz. Bugünden, kalkıp aday belirleme düşüncesi içinde olmadık. Biz geleceğe bakıyoruz. Gelecekle ilgili geniş kitleleri kucaklamak, o geniş kitlelere düşüncelerimizi aktarmak istiyoruz. Demokratik parlamenter sistemin güçlenmesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti bir kişiye teslim edilecek bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik parlamenter sistem içinde kurulmuştur ve yoluna böyle devam etmek zorundadır. Tek adama teslim edilen bir ülkenin sonu felaket olur, dünya örnekleri var. Demokrat Parti’nin, CHP’nin köklerine baktığımız zaman aynı gövdenin farklı dalları gibiyiz. Yolumuza devam etme kararlılığımız var” dedi.
Kılıçdaroğlu işten atılan maden işçilerine söz verdi: Sorununuzun çözümü için Başbakan ile görüşeceğim
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bartın’ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında işten çıkarılan 28 madenciyi kabulünde, “Sorununuzun çözümü için Başbakan Binali Yıldırım ile görüşeceğim. Sizi işten çıkardıktan sonra 50 Çinli işçinin işe alınması, istihdam çağrılarının yapıldığı bir dönemde tezat oluşturuyor” dediği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu, önceki gün Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Satılmış Uludağ ve özel bir maden ocağında işten çıkarılan 28 maden işçisini genel merkezde kabul etti. Kabule Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da katıldı. İşçilerin önceki gün Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile de görüştüğü öğrenildi.
Milliyet’in aldığı bilgilere göre, işgücünde kısıtlamaya gidileceği gerekçesiyle 28 maden işçisinin çıkarıldığını, ancak bu işlemden günler sonra 50 Çinli işçinin işe başlatıldığına değinen işçi heyeti, yeniden işlerine dönebilmek için Kılıçdaroğlu’ndan yardım talep etti. Kılıçdaroğlu’nun da, “Akıl alır gibi değil. Konuyu bizzat Başbakan’a ileteceğim. Sorununuzun çözümü için Başbakan Binali Yıldırım ile de görüşeceğim. Sizi işten çıkardıktan sonra 50 Çinli işçinin işe alınması, istihdamın artırılması çağrılarının yapıldığı bir dönemde tezat da oluşturuyor” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun sorunun çözümü için Budak ve Yalçınkaya’ya talimat verdiği, konunun işçilerin lehine çözülebilmesi amacıyla girişimlerin sürdürülmesini istediği öğrenildi.