Siyaset Gergin dönemde kritik ziyaret

Gergin dönemde kritik ziyaret

01.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rahip Brunson kriziyle Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginlik doruğa çıkarken, ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekât Komutanı Orgeneral Scaparrotti’nin bugün Ankara’ya gelmesi ‘gerilimi düşürme ziyareti’ olarak değerlendirildi

Gergin dönemde kritik ziyaret

ABD Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Harekât Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti; Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir süreçte Ankara’ya önemli bir ziyarette bulunacak. ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’ye desteğini NATO’nun geleceği açısından tehlikeli bulan Scaparrotti’nin Genelkurmay karargâhına yapacağı ziyarette, Menbiç ağırlıklı olmak üzere Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ele alınacak. Scaparrotti, NATO’nun İncirlik ve Çiğli’deki hava üslerine de ziyarette bulunacak.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 4 Haziran’da Washington’da yaptıkları görüşmede, iki ülkenin ortak çalışma grubunun 25 Mayıs’ta Ankara’da oluşturduğu Menbiç sorununun çözümüne yönelik yol haritası onaylandı. Suriye’de görev yapan ABD birlikleri, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel’e bağlı bulunuyor. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri, Menbiç ile ilgili görüşmeleri ve sahayla ilgili askeri diplomasiyi karargâhı Stuttgart’ta bulunan EUCOM Komutanı Orgeneral Scaparrotti ile yürüttü. Yol haritasında belirlenen ön hazırlık takvimi çerçevesindeki toplantı, 12-13 Haziran’da Almanya’nın Stuttgart kentinde bulunan ABD’nin Avrupa Komutanlığı’nın (European Command) karargâhında yapıldı. Türk ve ABD askerleri, 18 Haziran’dan itibaren Menbiç kırsalında bugüne kadar 22 kez koordinasyon içinde devriye görevinde bulundu. Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinde ve Menbiç ile ilgili yol haritasının askeri boyutunda Scaparrotti ile yürütülen temaslar önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

Karargâha ziyaret

ABD Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence’in, rahip Andrew Craig Brunson ile ilgili Türkiye’ye tehdit içeren açıklamaları ve F-35 savaş uçaklarının satışıyla ilgili girişimler nedeniyle Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler yeniden gerildi. Türkiye, ABD’ye tavrını önceki gün yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiri ile ortaya koydu. Orgeneral Scaparrotti, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden girginleştiği bir dönemde bugün Ankara’ya kritik bir ziyarette bulunacak. Scaparrotti, bugün Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay karargâhında görüşmelerde bulunacak. Görüşmelerin ağırlığını terör örgütü YPG’nin çekilmeye başladığı Menbiç ve Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler oluşturacak. Görüşmelerde, NATO ile ilgili konular da ele alınacak. Scaparrotti, perşembe günü Adana’ya giderek, İncirlik Üssü’ne ziyarette bulunacak. ABD’li komutan, buradan İzmir’e geçecek ve Çiğli’deki NATO hava üssünde incelemelerde bulunacak.

Haberin Devamı

‘Güçlü ilişki’

Scaparrotti, daha önce ABD Senatosu’nda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı değerlendirmede, ABD’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini vurgulamış ve CENTCOM Komutanı Votel ile Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için her gün görüştüğünü söylemişti. Scaparroti’nin, ABD Savunma Bakanlığı’na da, “Eğer YPG’ye desteğimiz sürerse NATO’nun geleceği tehlike altında” görüşünü aktırdığı ortaya çıkmıştı. Scaparrotti, martta ABD’de Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde Avrupa Komutanlığı’nın 2019 bütçesine ilişkin oturumda senatörlerin sorularını yanıtlarken, Turkiye ile ilgili şunları söylemişti:

“Benim buna yaklaşımım şudur, birlikte çalışırken iki ülkenin acil menfaatlerinin yanı sıra uzun dönem menfaatlerine de bakmamız gerekir. Gelecek yıl nerede olmak istiyoruz iki yıl veya beş yıl sonra nerede olmak istiyoruz? Bu açıdan Türkiye gibi yakın bir NATO müttefiki ile ilişkilerimizi güçlendirmeyi ve devam ettirmeyi istediğimizi biliyorum bu uzun dönem hedefidir. Bu uzun dönem hedefi üzerinden baktığımızda bir müttefik olarak NATO kapsamında ne yaptığımız ve DAEŞ ile mücadelede ortağımız olan Kürtlerle ne yaptığımız konusunda bize fikir verebilir. Çok zor ve karmaşık bir süreç olsa da bu yolu aşacağımızı ve menfaatimizi de elde edebiliriz.”

Haberin Devamı

‘Ev hapsi’ne itiraz reddedildi

İzmir’de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu “sağlık sorunları” gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’ın ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için avukatı tarafından mahkemeye yapılan itiraz reddedildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı karada Brunson’a isnat edilen suçları işlediğine ilişkin aleyhine olan “kuvvetli suç şüphesi” oluşturan nedenlerde herhangi bir değişiklik bulunmadığına dikkat çekildi. Kararı itiraz yönünden bir üst mahkeme olarak inceleyen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Brunson’ın avukatının taleplerini reddetti. İZMİR AA