17.01.2010 - 01:12 | Son Güncellenme:
Fikret Bila
Tam Gün Yasası’nın Meclis’teki görüşmeleri devam ederken, sağlık personeli de eyleme hazırlanıyor. Sağlık çalışanları Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası gibi mesleki kuruluşların öncülüğünde 19 Ocak 2010 Salı günü iş bırakma eylemi yapacaklar.
Tam Gün Yasası nasıl bir düzenleme getiriyor? Yasaya yöneltilen itirazlar neler? Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, dün yaptığımız görüşmede hem yasayı anlattı hem de itirazları yanıtladı.
‘Muayenehaneye bir uğra’ devri kapanıyor
Akdağ, Tam Gün Yasası’nın özünü şöyle anlattı: “Doktor ya kamuda ya da muayenehanesinde çalışacak. Hem devlette, hem muayenehanede çalışmayacak. Kamuda vermesi gereken hizmet için muayenehanesinde ayrıca para almayacak. Kamuda yapması gereken ameliyat için yine muayenehanesinde bıçak parası almayacak. ‘Muayenehaneye bir uğra’ devrini kapatıyoruz. Bıçak parası tarihe karışacak. Muayenehanesi olan hekim, özel hastanelerde de SSK’lı hastaya bakamayacak. Bu hekimin devletle bağı olmayacak. Ancak kamu hastaneleri arasında hizmet işbirliği olacak. Kamudaki bir doktor bir diğer kamu hastanesinde -üniversite hastaneleri dahil- hizmet verebilecek. Hastaneler arasındaki protokolle birbirlerinden hizmet alımı kolaylaştırılacak.”
Bir milyon lira kazanan doktor
Akdağ, bu tartışmalar içinde üniversitede ana bilim dalı başkanı olan bir hocanın itirazını örnek gösterdi. Bu hocanın yılda 250.000 lira vergi ödediğini ve 15 kişi çalıştırdığını belirterek, üniversiteye geçmesi halinde bu parayı nasıl kazanacağı sorusunu ilettiğini belirtti. Akdağ, bu hocanın sorusunu şöyle yanıtladı:
“Hocanın verdiği rakamlara göre, yılda 250 bin lira vergi ödemesi ve 15 kişiye de maaş ödemesi için yılda en az 1 milyon lira kazanması gerekiyor. ‘Bir hocamız bu kadar parayı muayenehanesinde kazanabiliyorsa, orada kazanmaya devam etsin’ demekten başka bir şey söylenemez. Eğer devletle bağ kurmadan kazanabiliyorsa, kazansın. Ona diyecek bir şeyimiz yok. Ama kamu hastanelerinden hasta bularak kazanma dönemini kapatıyoruz.”
Sağlık çalışanı iş bırakıyor
Sağlık çalışanları Tam Gün Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için 19 Ocak’ta Türkiye genelinde bir günlüğüne iş bırakacak. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, tasarıyı savunan sağlık örgütü olmadığını, eyleme destek veren örgütlerin de Türkiye’deki sağlık çalışanlarının dörtte üçünü temsil ettiğini söyledi. Tasarının sağlıkta özelleştirme anlamına geldiğini kaydeden Bilaloğlu “hükümetin bu girişimlerde ısrar etmesi halinde eylemlere devam edecekleri”ni de vurguladı.
Sağlık çalışanları, TBMM’deki görüşmeleri devam eden tasarıya karşı salı günü bir gün süreyle iş bırakacağını bildirirken, eyleme katılacağını 11 meslek örgütü açıkladı. TTB’nin yanı sıra SES, Devrimci-İş Sağlık Sendikası, Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği, Sağlık Memurları Derneği, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sözü Sendikası, Türk Medikal Radyo Teknoloji Derneği, Tıbbi Laboratuvar Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, eyleme destek vereceklerini kaydetti.
Çalışanlar ne istiyor?
Alınan bilgiye göre, salı günü yapılacak eylem süresince acil sağlık hizmetleri aksatılmayacak, diyaliz ve yoğun bakım hastalarının tedavisi sürdürülecek. Kanserli hastaların bakımı devam edecek, yeterli sayıda sağlık personeli nöbet tutacak. Eylemde, tasarıya karşı şu itirazlar dile getirilecek:
- Tasarı, sağlık çalışanlarının ücretlerine ve emekliliklerine olumlu yansımayacak.
- Hastaları sağlık çalışanları ile karşı karşıya getirecek.
- 7 gün 24 saat çalışan sağlık çalışanı nedeniyle hasta güvenliği tehdit edilecek.
- Üniversite ve eğitim hastanelerinde eğitim kalitesi düşecek.
- Radyasyonla çalışan sağlık çalışanlarının mesai saati 25 saatten 35 saate çıkacak.
MİTHAT YURDAKUL Ankara
Sağlıkçılar tepkili
Sağlık örgütleri, “Tam Gün Yasa Tasarısı”na yurt genelinde tepki gösterdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Denizli İl Temsilcisi Şenol Akyol, düzenlediği basın toplantısında, “Tam Gün Yasa Tasarısı” ile hastanelerin ticari işletme, çalışanların da sözleşmeli köle olacağını iddia etti. İzmir Tabip Odası, yaptığı yazılı açıklamada, “Tam Gün Yasa Tasarısı”nı eleştirdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın Tam Gün Yasa Tasarısı’yla ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Aslında hiçbir ek ücret artışı sağlamadan, sadece nöbet saat ücretimizi 3 TL’den 5 TL’ye çıkaran bu tasarı, zaten almakta olduğumuz performans ücretinin, 549 TL’sını 1450 TL maaş almakta olan pratisyen hekime, 1008 TL’sini 625 TL maaş almakta olan uzman hekime yeniden veriyor, yani sağ cebindeki parayı sol cebine aktarıyor.” Antalya’da devam eden “Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Müfredat, Standart ve Rotasyon Belirleme Çalıştayı”na katılan bir grup öğretim üyesi, Tam Gün Yasa Tasarısı’nın, bu şekilde yasalaşması halinde sağlık hizmetlerinde önemli aksamaların ortaya çıkacağını ve çalışma barışını bozacağını savundular.
ANKARA AA