SiyasetGelibolu ‘kesin korunacak’

Gelibolu ‘kesin korunacak’

02.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı kararıyla dün Çanakkale Gelibolu Yarımadası 1. kısım doğal sit alanı kapsamına giren alan, “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi. Geçen hafta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü de Van Akdamar Adası Doğal Sit Alanı’nı, “nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil etti.

Gelibolu ‘kesin  korunacak’

Resmi Gazete’de 2012’de evre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Korunan alanların tespit, tescil ve onayına ilişkin usul ve esaslara dair yönetmelik”i yayımladı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki 17. ETBAR 01 Gelibolu Yarımadası 1. kısım doğal sit alanı kapsamına giren alan “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi. Buna göre Gelibolu Yarımadası 1. kısım doğal sit alanında bilimsel araştırma dışında hiçbir şekilde girişime izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Akdamar’a tescil

Resmi Gazete’de geçen hafta yayımlanan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kararlarına göre ise Adana Ceyhan’daki Tatarlı Köyü Doğal Sit Alanı, Trabzon Akçaabat’taki Sera Gölü Doğal Sit Alanı, Denizli Çivril’deki Tokalı Kanyonu Doğal Sit Alanı, Eskişehir Mihalıççık’taki Gürleyik Kaklık Tepesi Doğal Sit Alanı, Kayseri Yahyalı’daki Kapuzbaşı Şelaleri 1. ve 2. Derece Sit Alanları, Mersin Gülnar’daki Ilısu Şelaleleri Doğal Sit Alanı, Van Gevaş’taki Akdamar Adası Doğal Sit Alanı, “nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescil edildi.

Bu alanda, örtü altı tarım uygulamaları hariç tarım, kültür balıkçılığı hariç balıkçılık faaliyetleri ve alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov ve günübirlik faaliyetler yapılabilecek. Alanın doğal özelliklerinin devamlılığı için halkın bu alanlara erişimi uygun seviye ve şekilde tutulacak.

Haberin Devamı

Gelibolu ‘kesin  korunacak’

Çıldır’a yapılaşma izni

Ardahan Çıldır’daki Akçakale Yarımadası 1. Derece Doğal Sit Alanı, Çıldır ve Lavaş Gölleri Potansiyel Doğal Sit Alanı, “nitelikli doğal koruma alanı” ve “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak belirlendi. Buna göre Çıldır ve Lavaş Gölleri Sit Alanı’nın bir bölümünde doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta turizm ve yerleşimlere izin verilecek.