Siyaset ‘FETÖ virüs gibi her yere sızıyor’

‘FETÖ virüs gibi her yere sızıyor’

07.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün her türlü kılığa girerek her ülkeye virüs gibi sızmaya çalıştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, örgütün arkasında ABD olduğuna dair mesajlarını sürdürdü.

‘FETÖ virüs gibi her yere sızıyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ’nün arkasında ABD olduğuna dair mesajlarını sürdürerek, örgütün virüs gibi her yere yayıldığını söyledi. Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ile görüştü. Resmi törenin ardından Erdoğan, Talon ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Afrika’da Türkiye’nin 41 büyükelçiliği olduğunu ifade ederek hedefin 54 ülkede de büyükelçilik açmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Daha iyi konum’

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenilen düzeyde olmadığını da ifade ederek, “2017 yılında 115 milyon dolar gibi ticaret hacimiz var, tabi hedef çok daha iyi konuma taşımak. 81 milyon Türkiye, 11 milyon da Benin; 92 milyonluk nüfus potansiyelinde ticaret hacmini daha iyi konuma taşıyalım. Bizim alacağımız ürünler ama kendilerine de bizim gönderebileceğimiz ürünler var. Pamuk en önemli Benin’in ihraç ürünüdür, aynı zamanda kaju fıstığı, tekstil ürünleri, deniz ürünleri gibi ihraç ürünlerine sahip. Bizim de kendilerine ihraç edebileceğimiz tarıma yönelik makarna, un, elektrik transformatörleri, şeker, bisküvi, kablo, basınçlı kaplar gibi ürünler var” dedi. Erdoğan, iki ülke arasındaki karma ekonomik komisyon, iş konseyi, tarım yürütme komitesi gibi mekanizmalardan daha fazla faydalanmak istediklerini de kaydederek, “Bu komitelerin daha canlı hareket etmesi ve birbirileri ile münasebetleri geliştirmesinde büyük fayda var. Benin’in geleceğine katkı sunmayı sürdüreceğiz. Türk özel sektörü, Benin ile ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması için teşvik ediyoruz. 2016 yılında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında özel sektörümüzün Benin’e ilgisi artmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı, Türk iş adamlarına gerekli desteği veriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan Benin’in Türkiye’ye 5 bin metrekare arazi tahsis ettiğini açıklayarak buraya büyükelçilik binası yapılacağını da söyledi.

850 milyon dolar

Erdoğan, görüşmede FETÖ konusunun da ele alındığını kaydederek, “FETÖ malum, bu örgüt bir virüs, her ülkeye, her yere her türlü kılığa girerek sızıyor, giriyor. Aynı şekilde tabi Benin’e de girmiş vaziyetteler. Maarif Vakfı temsilcimiz Benin’de görevine başladı. FETÖ’nün Benin’deki bağlantılarının tasfiyesi ile ilgili olarak en kısa sürede sonuç alacağımıza inanıyorum. Türkiye gibi bir ülkede askerimize, polisimize, sızmışsa devletin bütün kademelerine sızmışsa, Benin’de de aynı taktikle aynı şekilde buralara sızarlar” dedi. FETÖ’nün arkasında ABD olduğuna dair açıklamalarını sürdüren Erdoğan, “Sene 1999, sene 2018; Amerika kendisine 400 dönüm arazi tahsis etti ve bu arazide kendisi orada bütün dünyadaki örgütlerini oradan idare ediyor. Yıllık charter school için Amerika’nın örgüte ödediği 800-850 milyon dolar. Bunun bilinmesinde fayda mülahaza ediyorum. Bu örgütün arkasında nelerin olduğunu kimlerin bulunduğunun bilinmesi bakımından bunu çok önemsiyorum” vurgusu da yaptı. Erdoğan en kısa sürede bakanlar ve iş adamları ile Benin’i ziyaret edeceğini de söyledi.

Haberin Devamı

‘Ekonomik denge’ ricası

Benin Cumhurbaşkanı Talon da, Türk yatırımcıları ülkesine davet ederek, “Türk halkına seslenerek şunu söylemek isterim. Benin bu büyük ülkenin Türkiye’nin dostu olarak kendini görmektedir. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutundan memnun olduğumuz söylenemez. Türk firmalarının kalitesini bildiğimiz için biz Benin’de Türk firmalarını misafir etmek istiyoruz. Benin’de her şeyin inşa edilmesi lazım. Deneyime, tecrübeye, ekipmanlara ihtiyacımız var” diye konuştu. Talon, Türkiye’de bir toplantıyla potansiyellerini anlatacaklarını kaydederek, “Afrika’da yatırım yapmanın risk olduğu gibi algı var ama doğru değil. Benin reform anlamında çok yol kat etti” dedi. Küresel ekonomik kararlarda küçük ülkelerin de korunduğu kararların alınması gerektiğini söyleyen Talon, “Sayın Erdoğan’dan bu yönde taleplerim oldu ve bu dengenin sağlanması için kendisinden ricam oldu dünya genelinde” dedi.