SiyasetEkren: E-dönüşüm, Türkiye projesinde ulaştığımız en önemli noktalardan biri

Ekren: E-dönüşüm, Türkiye projesinde ulaştığımız en önemli noktalardan biri

02.12.2008 - 14:20 | Son Güncellenme:

.

Ekren: E-dönüşüm, Türkiye projesinde ulaştığımız en önemli noktalardan biri

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, e-Devlet Türkiye Projesi kapsamında bugün ulaşılan en önemli noktalardan birinin, bu ay içinde faaliyete girecek olan e-Devlet Ana Kapısı olduğunu bildirdi.
Ekren, Sheraton Otelde düzenlenen "6. eTR Ödülleri ve Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, kamu hizmetlerinin, elektronik ortamda, zamanın etkin kullanılması, hizmetlerin kaliteli sunulmasını sağladığını, etkinliği, verimliliği artırdığını belirtti.
OECD tarafından Haziran ayında hazırlanan raporda, OECD üyesi ülkelerde kamu hizmetlerine internet üzerinden erişen bireylerin oranının yüzde 32’ye, işletmelerin oranının ise yüzde 43’e ulaştığının yer aldığını ifade eden Ekren, Türkiye’de de bilgi toplumuna dönüşüm konusunda ciddi adımlar atıldığını ve önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Türkiye’nin 2013 yılı için belirlediği vizyonun 5 tane bileşeni bulunduğunu belirten Nazım Ekren, bunları, "istikrar içinde büyüme, gelirleri daha adil paylaşma, küresel rekabet, bilgi toplumuna dönüşüm ve AB üyeliğini tamamlamış bir Türkiye" olarak sıraladı.
E-Dönüşüm Türkiye Projesinin, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecindeki en kritik aşamalarından biri olduğunu ifade eden Bakan Ekren, özellikle 2008 yılında hayata geçirilen Bilgi Toplumu Stratejisi ve bu stratejinin alt bileşenlerinin bugüne kadar kamu ve özel sektör bakımından önemli, belirleyici ve yol gösterici olduğunu kaydetti.
E-Dönüşüm Türkiye Projesinin kaynak israfını ortadan kaldırdığı için de ilave bir etkinlik sağladığını belirten Ekren, şöyle devam etti:
"Süreç içinde önemli adımlar attık. Önemli gelişmelerde özel ve kamu sektörüyle sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte imzalar attık. Ama bugün ulaştığımız en önemli noktalardan bir tanesi, bu ay içinde faaliyete geçecek olan e-Devlet Ana Kapısıdır. E-Devlet Ana Kapısı, bundan sonraki aşamalarda e-Devlete geçişte kamu ve özel sektörün karşılıklı bilgi paylaşımında en kritik aşamayı da şekillendirmiş olacaktır. Elektronik ortamda etkin bilgi paylaşımının sağlanması hukuki altyapıları da birlikte getirecektir.
Bu kapsamda vatandaşlık numarası, adres kayıt uygulamaları, sosyal güvenlik uygulamaları, yargı, kolluk ve gümrük gibi önemli kamu hizmetlerinin daha etkin, daha kolay şekilde sunulması sağlanmış olacaktır."
Ekren, MERNİS Kimlik Paylaşım Sisteminin de halen 1500 kamu ve özel sektör kuruluşu tarafından kullanıldığını anımsattı.

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ SEKTÖRÜ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ekren, bilgi toplumu stratejinde özel önem verilen "insan kaynakları yetiştirilmesi" konusunda yapılan çalışmalar çerçevesinde yaklaşık 30 bin eğitim birimine geniş band internet erişim imkanı sağlandığını, bu imkanın 14 milyon öğrenciyi yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Bilgi ve iletişim teknoloji sektörünün istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Ekren, 2008 yılı sonu itibariyle telekomünikasyon sektörü pazarının 2007 yılına göre yaklaşık yüzde 20 büyüyerek 20,5 milyar dolar seviyesine, bilgi teknolojisi sektörünün de yüzde 17 büyüyerek 5,5 milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Nazım Ekren, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli personel sorununa çözüm getirmek amacıyla bilişim çalışanı yetiştirilmesine yönelik olarak e-Dönüşüm Türkiye’nin icra kurulunda alınan kararla, İş-Kur’un da bu süreçte etkin rol almasının sağlanacağını bildirdi.
Ekren, bilgi ve iletişim teknolojisi sektöründeki gelişmeler ve AB kriterlerine uygun olarak hazırlanan Elektronik Haberleşme Kanununun geçen ay içinde yasalaştığını anımsatarak, kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanun tasarısının ise TBMM gündeminde yer aldığını belirtti.

"BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI ARTIYOR"
Sabit telefon abone sayısının doyuma ulaştığını, mobil telefon abone yoğunluğunun yüzde 89’a çıktığını ifade eden Bakan Ekren, en son yapılan 3. nesil sistem ihalesinde ise sürecin çok daha farklı noktaya gelerek yeni açılımlar sağlamasını beklediklerini söyledi.
Geniş band internet altyapısının yaygınlaşmasına bağlı olarak abone sayısında yaşanan hızlı büyümenin devam edeceğini belirten Ekren, 2008 yılı sonu itibariyle abone yoğunluğunun yüzde 7,8’e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
TÜİK’in 2008 yılı "Hanehalkı Bilişim Teknolojisi Kullanımı Araştırması" sonuçlarının, Türkiye’de bilgisayar ve internet kullanımının önemli ölçüde artış trendine girdiğini gösterdiğini belirten Ekren, bu sonuçlara göre hanehalkının bilgisayar kullanım oranının yüzde 38,1’e, internet kullanım oranının ise yüzde 35,8’e yükseldiğini söyledi.
Yine TÜİK’in verilerine göre işletmelerde bilgisayar kullanım oranının 2008 yılında yüzde 90,6, internet erişimine sahiplik oranının yüzde 89,2 olduğunu ifade eden Ekren, "Bunlar bilgi toplumuna dönüşüm sürecine doğru önemli ilerlemenin kaydedildiğini gösteren gizli sinyallerdir. Hem geniş bandın hem de diğer altyapı imkanlarının yaygınlaşması ve sağlanmasıyla, fiyat ve ücretlerin makul seviyelere çekilmesiyle bu sürecin daha hızlı ve etkin şekilde toplumun her bireyine, her köşesine yaygınlaşmasını bekliyoruz" dedi.
Bakan Ekren, bugün Türkiye’de bilgi toplumunu dönüşüm sürecinin "Bilgi Toplumu Stratejisi" çerçevesinde kesintisiz bir hızla devam etmesi ve bununla ilgili altyapının oluşturulmasına yönelik koşulların artık oluştuğunu ifade etti.
Ekren, hükümet olarak her zaman bu dönüşümün sadece kamuda değil özel sektörde de yaygınlaşması için gerekli desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.