SiyasetDarbe girişimini hangi saatte tespit ettiniz?

Darbe girişimini hangi saatte tespit ettiniz?

29.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe Komisyonu, 15 Temmuz’u aydınlatmak için ilgili kurumları soru yağmuruna tuttu. MİT Müsteşarlığı’na “15 Temmuz öncesi FETÖ faaliyetleri için çalışma yaptınız mı? Darbe girişimini hangi tarih ve saatte tespit ettiniz?” soruları yöneltildi

Darbe girişimini  hangi saatte  tespit ettiniz

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun kurumlarla yaptığı yazışmalar gün yüzüne çıkmaya başladı.
Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’nın Meclis’e gelip gelmeyeceği belirsizliğini korurken, komisyonun MİT Müsteşarlığı’na gönderdiği yazıda MİT’in darbeyi ne zaman öğrendiği ve kimlere haber verdiği sorularına belgeleriyle yanıt istendi. Yazıda yanıtlanması istenen başlıklar şöyle:
MİT başta olmak üzere, darbe girişiminin bastırılmasında kamu kurumlarının rolü, darbe girişimi sonrası ulusal ve uluslararası tepkiler, darbe girişiminin güvenlik kurumları; ordu, emniyet, istihbarat üzerindeki etkileri, FETÖ darbe girişimi sonrasında hayata geçen uygulamalara karşı direnç hareketleri.
FETÖ’nün amaç stratejisi ve yapısı konusunda bir detaylı bilgi. Örgütün yurt dışı yapılanması.
FETÖ’nün gizli hedefleri doğrultusunda MİT TIR’larının aranması, MİT Müsteşarı’nın ifade vermeye çağrılması olaylarıyla ilgili var olan bilgi.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi öncesi kurumunuzdaki yapılanma faaliyetlerini ortaya çıkarmak maksadıyla herhangi bir araştırma, inceleme, benzeri çalışma yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa, bu çalışma sonucu alınmış tedbirler ve düzenlenmiş rapor örneklerinin gönderilmesi.
15 Temmuz darbe girişiminin tam olarak hangi tarih ve saatte kesin olarak tespit edildiği ve hangi kurum ve yetkililere haber verildiği hakkında bilgi ve belgelerin komisyonumuza gönderilmesi...
ByLock talebi
Adalet Bakanlığı’ndan da FETÖ soruşturmalarına ilişkin iddianameleri ve mahkeme kararlarını isteyen Komisyon, FETÖ’nün haberleşmede kullandığı ByLock sistemi ve kullanıcılarına ilişkin Adalet Bakanlığı’ndan listenin istenmesini de gündemine aldı. Adil Öksüz dosyası hakkında da bakanlıktan bilgi istenecek.
Komisyon, ByLock sisteminin patentini elinde bulunduran David Keynes’i de dinleyecek. Bu amaçla Dışişleri Bakanlığı’yla yazışma gerçekleştirilecek.
Keynes’in bahsettiği “Tilki” lakaplı kişinin de isminin belirlenmesine ve komisyona getirilmesine çalışılacak.
Dugin gizlilik istedi
Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanı Aleksander Dugin’in ise komisyondan gizlilik istediği ortaya çıktı. Dugin, kendisinin komisyona geleceği tarih ve saatin güvenlik gerekçesiyle son gün açıklanmasını talep etti.
MSB’ye soru yağmuru
Komisyon, darbe girişiminden sonra Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında tutuklanan, açığa alınan, ihraç edilen göreve iade edilen ve hâlen firarda bulunan subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil personel sayılarının bildirilmesini de istedi. Komisyon ayrıca şu soruları yöneltti:
Darbe girişimi gecesi Türkiye’de yaşananlar kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kronolojik olarak darbe girişiminin gelişimi ne şekilde olmuştur?
Darbe girişimi gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nde öne çıkan olaylar nelerdir?
Ankara, İstanbul ve diğer büyükşehirlerde yaşananlar ile Sayın Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi hakkında yaşanan süreç TSK’da nasıl gelişmiştir?
Darbe girişiminin bastırılmasında silahlı kuvvetlerin rolü konusunda, aldığı tedbirler konusunda bilgi.
FETÖ/PDY’nin darbe girişimi TSK’nın yapı ve faaliyetlerini hangi yönde etkilemiştir?
Darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hayata geçirilen uygulamalar nelerdir?
Milli Savunma Bakanlığı’ndan ayrıca Akıncı Üssü’nde bulunüan 975 ceset torbası ve 13 bin plastik kelepçe ile 1986-1987-1988 dönemli albayların yüksek tazminat verilerek emekli edilmesi konularında da bilgi talep edildi.
MOBESE kayıtları istendi
Ayrıca Genelkurmay, MİT, Özel Kuvvetler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki MOBESE kayıtları istenecek. Komisyon ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK’ten de FETÖ ile ilgili ellerindeki bilgileri göndermelerini istedi. Komisyon, Milli Güvenlik Kurulu ile Genelkurmay, Millî Savunma Bakanlığı, Başbakanlık’tan son 15 yıldaki Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantılarının özet tutanaklarını da talep etti.
Özdağ: Bazı Masonlar da ByLock kullanmış
Komisyonun ulaştığı bilgilere göre bazı Mason gruplarının da ByLock sistemini kullandığı ortaya çıktı. Ak Partili Komisyon Başkanvekili Selçuk Özdağ, MİT ve emniyetin Eagle, ByLock ve Coco adlı sistemleri kullananlara ilişkin listeler hazırladığını anımsatarak “Bu bir sistem, buraya girenler var. Öğrendim, mesela masonlar Türkiye’de ByLock kullanıyorlarmış. Bir emekli büyükelçi gözaltına alınıyor, savcı soruyor, ‘söyleyin bakalım, örgütün neresindesiniz?’, ‘Ne örgütü savcı bey? Ben masonum, 72 yaşındayım, biz masonlar üç senedir ByLock’la haberleşiriz’ karşılığını veriyor. ByLock kullanmak ölçü değil, ByLock’la beraber neler yaptığınız ölçü” ifadelerini kullandı.
Özdağ, bazı kriterlerin doğru konulması gerektiğini, kendisinin de Bank Asya’dan geçmişte kredi kullandığını, 4 yılda ödeyip bitirdiğini anımsattı ve akademisyen olması halinde şimdi atılmış olacağını dile getirdi.
Ak Parti, Gökçek’in dinlenmesini talep etti
Ak Parti, CHP, HDP ve MHP, TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda çarpıcı isimlerin dinlenmesi talebinde bulundu. Ak Parti, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in dinlenmesini istedi.
Komisyon bugüne kadar 10 toplantı gerçekleştirirken 19 kişiyi dinledi. 4 Ocak 2017’ye kadar çalışma süresi bulunan komisyonda dinlenilmesi istenen kişi sayısı 164. Komisyon üyelerince dinlenmesi istenilen kişilere ilişkin hazırlanan taslak listede Ak Partili üyelerin davet edilmesini talep ettiği isimler arasında Gökçek de bulunuyor. Taslak listeye göre AKP’li üyelerin dinlenmesini talep ettiği dikkat çeken isimler şöyle:
Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli, Selahattin Demirtaş, Melih Gökçek, Deniz Baykal, Rahşan Ecevit, Ekmeleddin İhsanoğlu, Aziz Yıldırım, ByLock programının sahibi David Kaynes, Haşim Kılıç, ABD Kongre Üyesi Dana Rohrabacher, CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Eren Erdem, manken Reha Yeprem.

Haberin Devamı

Darbeciler de dinlenecek
Komisyonun kasım ayı çalışma takvimine yönelik yapılan toplantıda mektupla gelmeyeceğini bildiren eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in tekrar davet edilmesi talep edildi.
Kasım ayının ikinci yarısında darbe girişimine katılan askerlerle cezaevinde görüşmeler gerçekleştirilmesi de planlanıyor.