22.02.2019 - 08:42 | Son Güncellenme:
KIVANÇ EL / ANKARA
Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Türkiye'de de son dönem aşı tereddüdünün arttığını ifade ederek, "En etkili ve ucuz koruyucu sağlık uygulaması olan aşılama, sadece aşılananların değil, tüm toplumun sağlığı için hayati öneme sahip. Aşılanmayan ve çocuklarını aşılatmayan bireylerin bu kararı, sadece kendilerinin değil, toplumun geri kalanının da hayatını ve sağlığını tehdit edebilmekte, aldıkları tedaviler nedeniyle aşı olamayan çocuklarımızı da hastalıklara karşı korumasız bırakmaktadır" dedi.
Topaloğlu, Sağlık Bakanlığı’nın da aşı konusunda oldukça hassas olduğunu ifade ederek, “çalışmaları titizlikle yapmaktadır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Okan Üniversitesi akademisyenleriyle bir araya gelerek "bağışıklamanın önemi, aşı inancı, aşı tereddüdü ve aşı reddi" konularında toplantı yaptı.
"Çocukları korumasız bırakıyor"
Toplantıda, Türkiye’de de son dönemde arttığı tespit edilen, "aşı tereddüdü" ve "aşı reddinin" nasıl ortadan kaldırılacağına dair yol haritası ele alındı. Prof. Dr. Topaloğlu, toplantıya ilişkin, şunları söyledi:
"Ülkemiz, Osmanlı Dönemi'nden bu yana aşılama konusunda büyük başarılar göstermiş ve hatta uzun dönem kendi ürettiği aşılarla dünyaya örnek olmuştur. En etkili ve ucuz koruyucu sağlık uygulaması olan aşılama, sadece aşılananların değil, tüm toplumun sağlığı için hayati öneme sahiptir. Aşılanmayan ve çocuklarını aşılatmayan bireylerin bu kararı, sadece kendilerinin
Toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü verileri de ele alındı. Bu verilere göre, aşılama sayesinde tüm dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon çocuğun ölümü engellendiği bilgisi verildi. Topaloğlu, "Etkin bir aşı politikası ile her yıl ilave 1,5 milyon hayat daha kurtarılabilir" dedi.
Yerli aşı artışı ele alındı
Toplantıda, yerli aşı üretiminin nasıl artırılacağı konusu da ele alındı. Üniversiteler bu konuda çalışmalarını da kurulda anlattı. AK Parti'nin 24 Haziran seçim beyannamesinde de, "yerli aşı alanında yapılacak yatırımlarla Türkiye, aşı ithal eden ülke konumundan aşı ihraç eden ülke konumuna getirilecek. Su çiçeği, kuduz aşısı, hepatit B aşısı e 5'li karma aşıları, (DaBT-Hib-İPA) yerli aşılar olarak üretilecek" denilmişti.