SiyasetCumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonya'ya götürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonya'ya götürdü

17.10.2017 - 16:35 | Son Güncellenme:

Polonya'ya resmi ziyaret yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonezköy Mahallesi Muhtarı Frederik Novvicki de heyetiyle beraber Polonya'ya götürdü. Basın toplantısında da Erdoğan, "Biz Polonyayı İstanbul'daki Polonezköyümüzden de iyi tanırız. Muhtarımızda bizimle ziyarette bulundu"dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonyaya götürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı sırasında "Biz Polonyayı İstanbuldaki Polonez köyümüzden de iyi tanırız. Bizim bir Polonezköyümüz var, çok narin çok şirin bir köydür. İstanbul büyükşehir olunca orası köy olmaktan çıktı orası mahalle oldu. Şirin bir mahalledir. Muhtarımızda bizimle ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Türkiyeye gelince davet ettim beraber gidelim. Duydum diyor duymak yetmez ben diyorum ki gördüğünüz zaman çok daha mutlu olacaksınız" dedi. Muhtar Polonezköy Mahallesi Muhtarı Frederik Novvicki'n de heyette olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonyaya götürdü

POLONEZKÖY'ÜN TARİHİ
Polonya ile Polonezköy arasındaki bu bağ nereden geliyor? 1772–1795 yılları arasında Polonya toprakları Rusya, Avusturya ve Prusya arasında paylaşıldı.123 sene boyunca Polonya bağımsızlığını kaybeti. Bu süreçte özellikle Rusya’ya karşı 1830 yılında büyük bir ayaklanma başladı. Ancak ayaklanmanın başarısızlıkla son bulması ile büyük bir göç yaşandı. Göç edenlerin büyük kısmı başta Fransa olmak üzere çeşitli Avrupa kentlerine gitti. Ulusal ayaklanmalarda başarısızlığa uğrayan liderlerinin bazıları da Osmanlı İmparatorluğu’na sığındı.Bu arada Prens Adam Czartoryski Paris’te 1833 yılında Namık Paşa ile göçmenlerin Osmanlı topraklarına yerleşmeleri için ilk olarak görüşmelerde bulundu.Ancak bu planlar gerçekleşemedi. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’nda yapılmakta olan reform hareketleri (1839 Tanzimat Fermanı) Polonyalı göçmenlerin faaliyetleri için uygun şartlar yarattı.Bunun yanında 1841 yılında imzalanan Londra Antlaşması, Rusların Türkiye’deki etkinliklerinin kısmen sınırlandırılmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonyaya götürdü

Bu gelişmeler üzerine Polonya devlet adamı ve göçmen topluluğu önderi Prens Adam Czartoryski merkezini Paris’te kurduğu siyasi göçmen birliğine bağlı olarak İstanbul’da bir Doğu Ajansı açtı ve yöneticiliğini Michal Czajkowski’ye verdi. Czajkowski İstanbul’un yakınında bulunan Lazaryen rahipleriyle irtibata geçerek bu rahiplerin sahip oldukları çiftlik topraklarında Polonyalılar için sığınak oluşturulmasını gündeme getirdi. 1842 yılında Prens Adam Czartoryski’nin girişimleriyle imzalanan antlaşma sonucunda bu topraklar süresiz olarak kiralanmış ve Polonyalı yerleşimcilerin kullanımına verildi. Yine 1842 yılında köye dini törenle “Adampol” adı verildi. 19. yy. sonunda yerleşimcilerden ölenler olmasına rağmen köyde 150 kişiden fazla nüfusun olduğu belirtiliyor. Köy nüfusunun ez fazla olduğu dönemde 220’ye ulaştığı tahmin edilmektedir .

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonyaya götürdü

1908 yılında Adampol, diğer Türk köyleriyle hak ve görevler konusunda eşit konuma getirildi.1918 yılında Polonya bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye’deki siyasi göçmenlerin bir bölümü Polonya’ya geri döndü. O tarihte Türkiye’de kalan 200 kişinin büyük bir bölümü Polonezköy’de oturuyor. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra “Adampol” resmi olarak “Polonezköy” ismini aldı.. Daha sonra 1938 yılında köy sakinlerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildi.Günümüzde Polonezköy nüfusu içerisinde en önemli grubu Tokatlılar oluşturuyor. Ancak, ne İstanbullu zenginlerin köye yerleşmesi ne de Tokatlıların nüfus çoğunluğunu oluşturması köyün Leh karakteristiğini değiştirmemektedir.Örneğin, köyün muhtarlığı seçiminde Leh kökenli olanlar dışındakilerden aday çıkmamakta ve köy yönetiminin Leh kökenli olanlar tarafından yürütülmesi sağlanmaktadır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Polenezköy muhtarını da Polonyaya götürdü
Adı Frederik Nowicki. Polenezköy'deki mazisi 144 yıl öncesine dayanıyor. Köyün ilk camisini yapan gayrimüslim muhtar olarak da tanınıyor. Son seçimlerde yüzde 51 oy aldı ve ikinci kez muhtar seçildi. Köyde emeği çok. Muhtarlık geliriyle geleneği yaşattı, okul lojmanını büyüttü, jandarma karakol binasının yaptırılmasını sağladı, bal müzesi kurdu, kütüphane açtı, pansiyon, köy evleri ve dükkan açarak köy bütçesine katkı sağladı. Polonezköy Tabiat Parkı'nı kurdu. Sülün yetiştirme çiftliğinin kurulmasında emeği geçti. Frederik Nowicki’nin en önemli özelliği, hem Polonya’da hem de Türkiye’de aynı anda muhtarlık yapması. 19 mart 1842 tarihinde Polonyalı göçmen askerler için Prens Adam Czartoryskı tarafından kiralanan topraklarda kurulan Adamköy’e yani şimdiki adı Polonezköy’e yerleşen dedelerinin izinden hiç ayrılmamış.