SiyasetAnkara Belediyesi'ne haciz iddialarına yanıt

Ankara Belediyesi'ne haciz iddialarına yanıt

09.06.2009 - 14:17 | Son Güncellenme:

.

Ankara Belediyesine haciz iddialarına yanıt

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi (İGDAŞ) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen INGAS 2009 Uluslararası Doğalgaz Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek ve 79 bildirinin sunulacağı sempozyumda aralarında ABD, Avusturya, Belçika, Bosma Hersek gibi ülkelerin de bulunduğu 14 ülkeden sektör temsilcileri katılıyor. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, sempozyumun katılan sektör temsilcilerine ve ülkelere önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.


Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR ) adına bir konuşma yapan Başkan Mehmet Kazancı ise, Türiye doğalgaz pazarının sadece 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu buna rağmen yapılan yatırımların ülke ekonomisine 10 milyon dolar civarında bir pay sağladığını belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) adına konuşan üye Hüseyin Karataş ise, semzpoyumu uygun kılanın Türkiye'deki gelişmeler olduğunu kaydeden Karataş, doğlagaz sektörünün hızla geliştiğini belirtti. Karataş, EPDK olarak 2003'ten bu yana 60 ihaleye çıktıklarını ve bu ihalalerden 57'sini sonuçlandırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

YILDIZ: " GLOBAL KRİZİN BİZİ REHAVETE SÜRÜKLEMEMESİ LAZIM. ULUSLARARASI PARANIN DOĞRU PROJELERE AKMASI İÇİN KRİZ ÖNEMLİ BİR FIRSAT " 


Sempozyumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bakanlık olarak doğru ve sürdürülebilir bir politika yürütmek zorunda olduklarını kaydetti. Doğalgazda 4 milyonu aşkın bir abone olduğunu ve bunun ciddi bir sayı olduğunu kaydeden Yıldız, bunun İGDAŞ'ı önemli bir konuma taşıdığını söyledi. Yıldız, enerji sektörünün son derece hızlı değiştiğini de kaydetti. Geçtiğimiz hafta İtalya'nın başkenti Roma'da G-8 Enerji bakanları toplantısına katıldığını kaydeden Yıldız, global krizin enerji ve doğalgaz sektörünü nasıl etkilediğinin masaya yatırıldığını belirtti. Yıldız, "Doğalgaz sektöründe tüketim kadar üretimimiz bir föy oluşturmamız gerekir. O yüzden krizin çok etkilediğini söyleyebiliriz bu sektörü" dedi.

Yıldız, "Global krizin bizi rehavete sürüklememesi lazım. Uluslararası paranın doğru projelere akması için kriz önemli bir fırsat. Bir karamsarlık havası vardı. Sevinerek söylemeliyim ki Türkiye'deki küçülme eğrileri Roma'dakinden daha küçük. Türkiye'deki küçülme daha az. Gaz tüketim miktarları özel sektörde ve kamu sektöründe düşmüş durumda. Bunun yatırımları sekteye uğratmaması lazım. " diye konuştu. "Dünya global krizle Türkiye normalleşmesini tamamlayamamıştır; ama bunun tamamlanmasını temin etmek lazım" diyen Yıldız, Haziran ayında yapılcak anlaşmaların Türkiye'nin ileriki dönemlerde primer enerji kaynaklarıyla ilgili önemli bir adımı olacağını belirtti. Yıldız, doğalgaz ve petrol kaynaklarının ucuzlamasının kendilerini yenilenebilir enerji kayaklarından uzaklaştırmadığını da sözlerine ekledi.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GELEN 1.2 MİLYAR LİRALIK HACİZ

Sempozyum çıkışı gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne BOTAŞ'a ödemediği borcu yüzünden 1.2 milyar liralık haciz işlemi başlatılması haberlerine, " Böyle birşey yok" diye cevap verdi.

Yıldız, " Ankara Büyükşehir Belediyesi 2 yıl önce çıkardığımız kanunla özelleştirme programına girmişti. Ve alınan 2 teklifte herhangi bir sonuca ulaşamadılar.Yanlış hatırlamıyorsam 12 Haziran itibariyle. Herhangi bir ceza şu anda gündemde değil. Bana ulaşan bir bilgi yok " dedi. İstanbul'da şu sıralar sık yaşan elektrik kesintileriyle ilgili de konuşan Yıldız, "Arkadaşlarımız herhangi bir arıza varsa mutlaka müdahale ediyorlardır. Yoksa şu anda enerjimizde elektriğimizde herhangi bir sıkıntı olmadığı gibi tam tersi fazlalığımız var " diye konuştu.

Haberin Devamı

YILDIZ: " EĞER BİZ HERHANGİ BİR KAYNAK ÜLKESİYLE ANLAŞMAMIZI YAPIYORSAK, ÖNEMLİ OLAN BİZİM BUNU TEMİN ETMEMİZDİR. İLLE DE NABUCCO İLE TEMİN ETMEMİZ DEĞİLDİR"

Nabucco projesiyle ilgili soruları da cevaplandırran Yıldız, "Nabucco'yla alakalı müzakerelerimiz devam ediyor. Zannediyorum bir toplantı daha yaparız. Herhangi bir problem görünmüyor şu anda. Gerek yüzde 15 ile alakalı gerekse fiyatlandırmayla alakalı konularda Türkiye arz güvenliğini ister Nabucco aracılığıyla ister Nabucco olmayarak bir başka kaynakla yaptığı anlaşma çerçevesinde temin edecek. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmeler ve Avrupa Birliği'nin arz güvenliği ne kadar önemliyse, ondan daha az önemli olmayan ülkemizin enerji arz güvenliği. Eğer biz herhangi bir kaynak ülkesiyle anlaşmamızı yapıyorsak, önemli olan bizim bunu temin etmemizdir. İlle de Nabucco ile temin etmemiz değildir. O açıdan arz güvenliğini garanti altına alabilecek bir çalışmayı gerek kaynak ülkesiyle gerek ise, Nabucco ile hiç farketmez, elde etmemiz Türkiye için yeterli olacaktır " dedi.

AKARYAKITTAKİ FİYAT FARKI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Rusya ile Türkiye ilişkilerini de değerlendiren Yıldız, "Biz Rusya ile olan ilişkilerimizde her zaman sağlıklı ve enerjide stratejik bir ortak olarak götürüyoruz" şeklinde konuştu. Birçok proje olduğunu söyleyen Yıldız, şu anda bizim gazımızın tedarikini oluşturan en büyük ülke olduğunu söyledi. Akaryakıttaki indirimle ilgili olarak indirimle tüketiciye aynı oranda yansımadığı eleştirilerine de cevap veren Yıldız, konuyla ilgili EPDK Başkanıyla görüştüğünü ve EPDK'nın pompa fiyatlarıyla satış fiyatları arasındaki dengenin nerede olması gerektiğine ilişkin bir çalışma yürüttüğünü ve bakanlığın da bunun desteklediğini kaydetti. Yıldız, " İnşallah bu çalışma sonucunda tüketici için uygun olan düzenleme daha gerçekçi bir şekilde yapılmış olacak " dedi.

Yazarlar