26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör - Ankara
Mini torba kanun teklifinde, Ahilik Fonu uygulamasının 2 yıl ötelenmesi, tüketici hakem heyetleriyle ilgili düzenlemelerin yanısıra, bünyesindeki Şeker Kurulu bir yılı aşkın süredir başkansız ve üyesiz olarak görev yapan Şeker Kurumu’nun kapatılmasına yönelik hükümlerin de yer alabileceği belirtiliyor.
Unutulan maddeler
Milliyet’in Ak Parti kurmaylarından edindiği bilgiye göre önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulması ve 11 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda başlayacak bütçe görüşmeleri öncesi yasalaştırılması planlanan teklifte, son torbaya yetiştirilemeyen veya unutulan, “vatandaş lehine” olacağı ifade edilen bazı vergi düzenlemeleri yer alacak. Ak Parti’nin bu çerçevede sporcularla ilgili vergi affı içeren bir maddeyi de teklife koymayı düşündüğü ancak bu konuda muhalefetle yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamadığı öğrenildi.
Mini torbada, Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuruyla ilgili değişiklikler yer alacak. Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre tüketiciye, hakem heyetine ve mahkemeye gitme konusunda tercih hakkı tanınacak. Ak Parti’nin bu düzenlemeyi önümüzdeki salı Genel Kurul’da son oylaması yapılacak 125 maddelik torba tasarıya eklemek istediği, ancak MHP’nin itirazı nedeniyle bu girişiminden vazgeçmek zorunda kaldığı belirtildi.
Ahilik Fonu’na erteleme
Mini torba ile yürürlük tarihi 1 Ocak 2018 olarak belirlenen Ahilik Fonu’nun uygulamasının da 2 yıl ötelenmesi düşünülüyor. Ak Parti kurmayları, bu talebin TESK’ten geldiğini ifade etti.
Mini torba yasa teklifiyle, yeni kurulan ve ekimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektörlüğüne bağlama ustası Erol Parlak’ı atadığı Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin adı da Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak değiştirilecek.
Şeker Kurumu’nun kaldırılması ile Başbakan Binali Yıldırım’ın da yakından ilgilendiği gözlükçülerin, “oda kurma” talebiyle ilgili düzenlemenin de mini torbada yer alabileceği belirtildi.