24.02.2016 - 12:09 | Son Güncellenme:
Bozkır, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaretinde yaptığı açıklamada, Kayseri'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Sivil topluma çok önem verdiklerini ve demokrasinin temel taşı olarak gördüklerini vurgulayan Bozkır, şöyle konuştu:
"Maalesef Türkiye'de sivil toplumun gelişmesi arzu ettiğimiz ölçüde olmamıştır. Ancak mukayeseli olarak baktığımızda 1980'li yıllarda belki 50-60 olan sivil toplum kuruluşu sayısı bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en üst rakamına çıkmıştır. 108 binin üzerinde sivil toplum kuruluşu olan bir ülkede yaşıyoruz. Bununla iftihar ediyoruz. Demokrasimizin temel taşıdır. Sivil toplum görüş üretir, gerektiğinde tenkit eder, vizyon üretir ve birlikte çalışıldığı takdirde de ülkemize gerçekten çok büyük katkılar sağlar. Bugün burada bulunma sebebimiz, sivil toplumla buluşmak, onları dinlemek, onlarla görüşlerimizi paylaşmak ve aldığımız görüşleri Ankara'da değerlendirmek."
Bozkır, bugün kentte düzenlenecek toplantıda aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıyla AB sürecini konuşacaklarını, AB projelerinin nasıl değerlendirilebileceği konusunda bilgi paylaşımında bulunacaklarını belirtti.
AB projelerinin, belli bir formatta ve belli bir kaynağa yönelik hazırlanması gerektiğine işaret eden Bozkır, "Önümüzdeki dönemde şimdiye kadar kullandığımız 4,7 milyar avroya ilaveten, 2020 yılına kadar kullanacağımız 4,5 milyar avroluk bir hibe katkısı var. Bunu da inşallah Kayseri'de olsun, diğer illerimizde olsun projelerle kullanma amacındayız" dedi.
Erasmus programları vasıtasıyla 600 milyon avro hibe kullanıldığına dikkati çeken Bozkır, 100 bin proje üretildiğini, bunların 26 bininin kabul gördüğünü, 400 bin kişinin bu kaynaklardan yararlandığını, 300 bin kişinin yurt dışında bulunma imkanı elde ettiğini ve 2020'ye kadar da 8 milyon avroluk yeni bir kaynağın kullanılacağını anlattı.
- Kayseri'de desteklenen projeler
Bakan Bozkır, Kayseri'de 2002-2015 arasında 694 projeye 54,7 milyon avro kaynak sağlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Erasmus vasıtasıyla da 535 projeye yaklaşık 15,7 milyon avro kaynak sağlandı. Erasmus bakımından Kayseri, ülkemizde üst seviyelerde kaynak kullanmış vaziyette. Ancak IPA fonları bakımından gerçekten bahsettiğim 54,7 milyon avro Kayseri'nin potansiyelini yansıtmıyor. Bunun üçe katlanacak kadar potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Burada bin 860 üniversite öğrencisi Erasmus projelerinden yararlandı. Sosyal kalkınma alanında da sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen 155 projeye 21,5 milyon avroluk hibe yardımı yapıldı. Bölgesel ekonomik kalkınma alanında da 2 projeye 17,5 milyon avro katkı sağlandı. Burada önemli iki proje var. Bir tanesi Erciyes Teknopark Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi. Bu proje sayesinde Kayseri, Orta Anadolu'nun ileri teknoloji üssü haline gelebilecek. Buraya 7,8 milyon avro katkı sağlıyoruz AB fonlarından. İkincisi ise Mobilya Üretim Altyapısını Güçlendirme Projesi'dir. Buraya da 9,6 milyon avro kaynak sağlıyoruz. Yurt içinde satılan mobilyaların yüzde 40'ı, Türkiye'den ihraç edilen mobilyanın ise yüzde 35'i Kayseri'de üretilmektedir. Bu projeyle bin 500'ü aşkın küçük mobilya üreticisinin gerçekten önemli bir yapıya kavuşması sağlanacak."
Dün akşam Vali Orhan Düzgün ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile bir araya geldiklerini dile getiren Bozkır, gelecek dönemde proje eğitimleri için bütün imkanlarını kullanacaklarını aktardı.
- AB-Türkiye ilişkileri
Bozkır, gazetecilerin AB ile ilişkiler konusundaki soruları üzerine de "AB ile ilişkiler yeni bir paradigma değişikliğiyle, yeni bir platformda güçlendirilmiş olarak devam ediyor. Sayın Başbakan'ımızın katıldığı 29 Kasım zirvesiyle yeni bir ilişki düzeyine ulaştık. Burada enerji alanında, ekonomi alanından, siyasi alanda üst düzey platformlarla bu ilişkiyi daha da güçlendirecek kararlar alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Müzakere sürecinde yeni bir fasılın açıldığını anımsatan Bozkır, şunları söyledi:
"Bu sene çok daha fazla faslı açma imkanına sahibiz. Gümrük Birliği anlaşmasının güncellemesi Türkiye'nin çok yararına bir gelişme olacaktır. Halihazırda 150 milyar dolar ticaret hacmimiz olan başarılı ilişkiden bahsediyoruz. 13 bin 500 kalem mal mübadele ediliyor ve 2 tarafın ithalat ve ihracatı da dengeli vaziyette. Gümrük Birliği anlaşması güncellendiği takdirde buna tarım, hizmetler ve kamu alımları konuları da dahil edildiğinde, bu sene başladığımız müzakerelerle bunu sonuçlandıracağız, bu ticaret hacmi 300 milyar dolara çıkma potansiyeline sahip. Bu rakam, bugünün ticaret ve ekonomide büyük sıkıntılar içinde olan dünya ticareti bakımından çok önemli bir rakamdır. ABD ile AB ticaretinin 700 milyar dolar düzeyinde olması, Türkiye ile AB ticaretinin 300 milyar dolara çıkmasının ne kadar önemli bir rakam olduğunun göstergesidir."
Bakan Bozkır, bu yıl Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin de kalkacağını anımsatarak, ekim-kasım aylarında vizenin kalkması için çalışmalar sürdüğünü, böylece 1980 askeri darbesinin bıraktığı kötü mirastan bir tanesinin daha izole olacağını, Türk vatandaşlarının hak etmedikleri vize uygulanmasından kurtulacaklarını belirtti.
Bozkır, bir gazetecinin Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri hakkındaki açıklamalarını hatırlatması üzerine de "Ben Kati Piri ile ilgili bir açıklama yaptım. Mesaj da yerini bulmuştur. Bu konuda ilave bir şey söylemek arzusunda değilim" diye konuştu.