Siyaset10 maddelik ilke ve hedefler imzalandı

10 maddelik ilke ve hedefler imzalandı

31.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güçlendirilmiş Parlementer Sistem’ çalışması için bir araya gelen altı parti lideri geçen hafta sonu Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde buluştu.

10 maddelik ilke ve hedefler imzalandı

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Yaklaşık 7.5 saat süren son buluşmada liderler, 10 maddeden oluşan “Temel İlkeler ve Hedefler” metnine imza attı. Liderler şu 10 başlıkta sadık kalacakları ilkeleri ve topluma yönelik vaatlerini sıraladı:

Haberin Devamı

- Kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı güçlendirilmiş parlamenter sistem: “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi” bütün kurumlarıyla hayata geçireceğiz.

- Özgürlükçü kamu düzeni: Vatanseverliğimizin gereği olarak farklılıklarımıza saygı çerçevesinde geçmişte yaşanmış kırgınlıkların geleceğimizi esir almasına izin vermeyecek, demokratikleşme anlayışıyla ve empati bilinciyle ülkemizin huzurlu geleceğini hep birlikte kuracağız. Toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit eden terör örgütleri dâhil her tür yapılanmaya karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

- Her tür ayrımcılığa son verecek çoğulcu, katılımcı ve özgürlükçü demokrasi: Vatandaşlarımız arasında ayrımcılığa yol açan her türlü engeli ortadan kaldırarak, milletimizin hiçbir ferdinin etnik, mezhebi ve dini kimliği, felsefi ve siyasi görüşü dolayısıyla dışlanmadığı çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz.

Haberin Devamı

- Düşünce, ifade ve basın özgürlüğü: Düşünce, ifade ve basın özgürlüklerinin kullanımını engelleyen mevzuatı yeniden düzenleyecek, demokratik toplumun gereklerine uygun olarak bu özgürlüklerin üzerindeki her türlü baskıya son vereceğiz

- Din ve vicdan özgürlüğü: Kamusal ve özel yaşamda herkesin inanç pratiğine saygılı olmayı özgürlükçü laiklik anlayışının zorunlu bir gereği olarak görüyoruz. Bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların koruyucusu ve güvencesi olacağız.

- Toplumsal barış ve tarafsız/bağımsız yargı önünde hesap verilirlik: Hiç kimse siyasi tercihleri nedeniyle suçlanmayacak, toplumsal barışımızın rövanşist bir tavır ve kolektif suç anlayışı üzerinden zarar görmesine müsaade edilmeyecektir. Ülkenin zenginliklerini, kamu kaynaklarını hukuk ve ahlak dışı yol ve yöntemlerle elde edenler ise bağımsız ve tarafsız yargının karşısına çıkartılacaktır.

- Sosyal devlet ve gelir adaleti: Türkiye’yi Anayasa’mızda yer aldığı şekliyle gerçek bir sosyal devlet haline getireceğiz.

- Üretim ve istihdam odaklı ekonomi: Ekonomi ile ilgili tüm kurumların etkin biçimde çalışmasını ve kuralların tüm taraflara adil biçimde uygulanmasını sağlayacağız. Hayat pahalılığı ile mücadele eden, üretim ve istihdam odaklı, insan onuruna yaraşır sosyal politikalarla desteklenmiş bir anlayışı hayata geçireceğiz.

Haberin Devamı

- Siyasi etik reformu: Demokratik meşruiyete sahip olmayan hiçbir yapının devlet kurumlarını organize bir şekilde kontrol etmesine izin vermeyeceğiz. Kamuda denetimi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği temel alacak siyasi etik reformunu hayata geçireceğiz.

- Etkin ve itibarlı dış politika: Türkiye’nin AB perspektifine odaklanarak; çok boyutlu dış politikayla ülkemizin demokratik dünyanın ve uluslararası kurumların saygın bir üyesi olması sağlanacaktır. Güvenliğimizi ve sınırlarımızı korumak üzere savunma sanayimiz daha da güçlendirilecek, TSK’nın caydırıcılığı azami seviyeye çıkarılacaktır.

‘Seçim havasına girildi’

Partili kurmaylar, “temel ilkeler ve hedefler’ metnine ilişkin, “Seçim havasına girildi. Kasım ayında bir seçim olabileceği ihtimaline karşı hazırlık yapılıyor. Yavaş yavaş konuya giriliyor. İttifaka giden yolda taşlar döşeniyor. Seçim ittifakının da ötesinde bir şey bu” değerlendirmesinde bulundu. Kurmaylar, “Temel ilkeler ve hedefler başlığı büyük ölçüde toplantıda oluşturuldu, içi orada dolduruldu” bilgisini verdi. Altılı masa haziran ayının sonunda İYİ Parti’de kurulacak.