11.04.2021 - 04:26 | Son Güncellenme:
Namaz, İslam'ın 5 şartı arasında yer almaktadır. Tüm Müslümanlara bu ibadet farzdır. Bunun dışında namaz ibadeti İslam'ın en önemli ibadetleri arasında yer almaktadır. Her Müslümanın günde 5 vakit namaz kılması Allah (cc) tarafından emredilmiştir.
Oturarak Namaz Nasıl Kılınır?
İslam dininin sorumlulukları insanların gücüne göre belirlenmiştir. Bunun yanında bir kimsenin gücünü aşan bir durumda İslam'ın kolaylaştırıcılığı görülmektedir. Namaz kılarken kişilerin eğilmesini ve rüküye gitmesini zorlaştıracak bir rahatsızlığının olması durumunda bir takım kolaylaştırmalar yapılmaktadır.
Namazını normal olarak ayakta kılamayan kişiler, namazını oturarak da kılabilir. Bu durumda kişiler diz çökmüş vaziyette, bağdaş kurarak ya da ayaklarını kıbleye uzatarak namaz ibadetlerini yerine getirebilmektedir.
Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde hasta olan bir kimseye Namazı ayakta kılabileceğini eğer gücü yetmiyorsa oturarak kılabileceğini eğer buna da gücü yetmiyorsa yan üzerine yaslanıp namaz kılmasını buyurmuştur.
Bu hadisten de anlaşılacağı üzere ayakta durabilen ancak secde edemeyen Müslümanlar namaza ayakta başlayarak secdeye gitmesi gereken bölümlerde ima ile bu işlemi yapabilir. Ayakta durabilen ancak oturduktan sonra ayağa kalkmakta zorlanan kişiler ise namaza ayakta başlar ve oturarak devam edebilir.
Hangi Durumlarda Oturarak Namaz Kılınabilir?
Yaşlı olmaları nedeni ile ayakta duramayan kimseler
Ayakta durmakta güçlük çeken kimseler
Dizinden rahatsızlığı olan kişiler
Doktorun hareket etmesini sakıncalı bulduğu kişiler
Hareket ederken zorluk yaşayan kişiler ve bunun gibi rahatsızlığı olan kimseler namazlarını oturarak kılabilirler.
Kişilerin ibadetlerini yaparken hem sözde hem de özde samimi olmaları ve dinin gereklerine göre hareket etmeleri oldukça önemlidir. Bu nedenler oturarak, sandalye, koltuk, tabure üzerinde namaz kılacak olan kişilerin rahatsızlıklarının kendilerini vicdanı olarak rahatlatacak boyutlarda olması gerekmektedir.
Eğer bir kimsenin rahatsızlıkları namaz kılmasına engel olmuyorsa o zaman asli şekli ile namazını kılması doğru olacaktır.